Landslagscoach Niclas Ekeroth rapporterar från Tammerforsturneringen i Finland.

I den 34:e Tammerforsturneringen var det 67 boxare från 13 nationer som deltog. Framförallt var det de brittiska lagen som var starkast med Irland som bästa nation samt lilla Belgien som tog två guld på 3 boxare.

Först ut av svenskarna var Albin Albinsson som nu debuterade i blågult. De var sju boxare i 81 kg och Albin ställdes mot rutinerade Scott Forrest från Skottland, JVM 2:a och deltagare på VM nyligen. Skotten var något defensiv och gillade att kontra. Albin höll jämna steg med skotten som dock tog hem ronden. I början av den andra hittade Albin rätt med sina raka vänster-högerkombinationer lite mer, skotten jämnade ut lite grann innan Albin ökade tempot och fick upp sin motståndare och kunde sätta flera bra serier mot huvud och kropp. Denna rond till svensken hos en domare. I den tredje ökade skotten tempot och rörde sig bra och gjorde tydliga attacker mot Albin och kontrollerade matchen till slut. En jämn match men ändå klar seger till Scott Forrest.

Näste man var Mustafa El Molla i +91 där de var sex man. Mustafa lottades till kvartsfinal mot en ganska kort och satt kille från Belgien, Ruben Nazaryan, som visade sig vara explosiv och konditionsstark. Matchen började i högt tempo och de bägge växlade snygga serier med belgaren den som var mest aktiv. En första jämn rond som gick knappt till Belgien. I den andra var Mustafa sliten och fick ta en stående räkning efter en träff som kanske inte var jättehård men tog ändå eftersom han var trött. Resten av matchen var ganska jämn men belgaren som förde och Mustafa som kämpade på. Nazaryan van rättvist med 3-0. Det visade sig att ingen annan hängde med belgaren som vann ytterligare två matcher men fick definitivt bäst motstånd av vår stora svensk. Till saken hör att Mustafa inte gjort en match sedan SM i våras och som hade tagit honom om han varit mer i matchform eller åtminstone fått möta någon av de andra så att han hade en match i ryggen.

Brons till Johan Carlsson i landslagsdebuten

Johan Carlsson i 75 kg gjorde här sin debut i den fulla klassen med åtta man och ställdes mot Kaupo Arro från Estland. Denna Estländare tog sig till final i fjol efter tre segrar och har bla boxats i WSB. Detta struntade Johan i som boxades planenligt han hela tiden var i sin attack mot den offensive Arro som sen kom in för nära Johan som kunde vila och krångla lite. Klar seger för svensken.

I semifinalen ställdes han mot fjolårsvinnaren Conrad Cummings från Irland. Vi visste att han var stark och skulle attackera så planen vara att boxa och försvinna för Johan och det fungerade någorlunda i början då Johan träffade ett par gånger men irländaren kom också och fick in några serier. Efter ca en minut var Johan mot repen när Cummings fick in en perfekt vänsterkrok som fällde Johan som dock var uppe snabbt men domaren bröt matchen. Snöpligt men bara att komma vidare. Cummings vann sen finalen i överlägsen stil.

Klas Jansson gick upp i 52 där de då blev tre st och ställdes mot en lång belgare vid namn Dodji Ayigah. Klas som är southpaw är inte van att möta någon dito vilket belgaren var och fick svårt att komma åt den tekniskt duktige killen. Klas höll jämna steg i den första ronden men mattades mer i den andra och öppnade upp sig mer i den tredje när han pressade på för att försöka komma i fatt så det blev tyvärr en klar förlust. I finalen vann han komfortabelt mot den rutinerade finnen Al Khaghani.

Vår man i vit skjorta Leo Vainonen skötte sig med den äran som vanligt.

Turneringen har som vanligt varit väldigt bra organiserad och vi har i princip kört två träningspass om dagen och sparrade med Norge och Island på söndagen. Grabbarna har skött sig exemplariskt och föredömligt på alla vis. En glädje att få jobba med.

/Niclas Ekeroth

 

Samtliga resultat

Svenskarnas matcher

21/11
Kvart 81 kg (7 deltagare) Albin Albinsson, SWE – Scott Forrest, SCO  0-3
Kvart +91 kg (6 deltagare) Mustafa El-Molla, SWE – Ruben Nazaryan, BEL  0-3

22/11
Kvart 75 kg (8 deltagare) Johan Carlsson, SWE – Kaupo Arro, EST  3-0
23/11

Semi 52 kg (3 deltagare) Klas Jansson, SWE – Dodji Ayigah, BEL  0-3
Semi 75 kg Conrad Cummings, IRL – Johan Carlsson, SWE   KO 1

 

Svenska laget i Tammerforsturneringen 21-24 november 2013

52 kg Klas Jansson, IFK Linköping
75 kg Johan Carlsson, Hisingens BK
81 kg Albin Albinsson, IK Ymer
91+ kg Mustafa El-Molla, Höllvikens BK

Ledare: Niclas Ekeroth
Domare: Leo Vainonen