Utöver rena idrottsytor har också sociala ytor kunnat skapas där en foajé med uppehållsplats och café ger möjligheter för umgänge. Platsen har blivit en symbol för gemenskap och framtidsanda i bygden, en plats för alla Sorselebor.
– Projektet har blivit hela kommunens angelägenhet och kommer vara en central mötesplats under många år framöver. En plats där barn, ungdomar, föräldrar och mor- och farföräldrar kan samlas, idrotta och umgås. Jag ser fram emot att se föreningslivet växa och utvecklas här. Att vi också får vara ett gott exempel som hjälper andra kommuner känns extra kul, säger kultur- och fritidschef och föreningssamordnare Henrik Sjöström i Sorsele kommun.
Tidigare i år släppte Centrum för idrottsforskning, CIF, en studie som visar att en av sex gymnastiksalar inte är tillgängliga för idrotten. En orsak var att de inte var anpassade för idrottsrörelsens behov. Det genomförda projektet visar att det går att optimera redan tillgängliga lokaler.
Riksidrottsförbundets satsning kring ”nytänkande projekt” blev en succé med många spännande projektförslag under 2024. De projekt som bedömdes ha störst effekt och prov på nytänkande inslag beviljades stöd. Efter beslut har RF-SISU distrikt haft dialog med de projektägare som har haft behov av detta.
– Projektet visar hur innovation kan skapas genom samverkan. När RF-SISU distrikt tillsammans med förening och kommun kan samverka så uppstår nya möjligheter. Det här är ett projekt som kommer inspirera andra föreningar och kommuner säger Christine Rosencrantz, ordförande i RF-SISU Västerbotten.