Nybörjarmästerskapet avverkades under den gångna helgen i IK Ymers lilla men väl anpassade lokal i Boråshallen – det blev tre intensiva dagar av förträfflig boxning.

Faktum är att kvaliteten på även dessa våra relativa nybörjare i gamet är genomgående förvånansvärt hög. Självfallet blir det ett antal matcher som faller igenom och nån gång emellanåt är vi tillbaka i fornstora dagars hejdlösa vevande, men det är klart mer undantag än regel, för de allra flesta kamperna i detta mästerskap visade upp förbluffande god standard och snygg, stark, disciplinerad boxning av hög kvalitet!
Lägg därtill att det var ett utmärkt väl arrangerat mästerskap, där IK Ymers unga ledare med nya ordföranden Fia Häggström i spetsen utmärkt samarbetade med klubbens äldre ledarteam – klippan Tage Isaksson & Co – och SBF:s ledargäng på plats. En annan har ju under många år varit en starkt kritisk röst mot poängmaskinen och dess inbyggda svagheter, men efter en dylik helg får man lyfta på kepsen för Anders Hedlunds datastyrda system och den snygga sammansättning av modern teknik – domarsiffrorna exponerade efter fullbordad rond – finalmotståndarna presenterade i bild på plasmaskärm – och ett trimmat och väl arbetande domarteam in action. När domarna jobbar helt opartiskt för sportens bästa, så som i Borås, så blir den bedömning som maskinen plockar fram bra nära exemplarisk. Inte ett svagt domslut!

Det blev därför ett riktigt snyggt och smått imponerande mästerskap rakt igenom. Succé!

88 startande
Som vanligt var det ett ganska tungt manfall från anmälda till invägda, även om de värsta förkylningstiderna är över, men det var att vänta, och att av de de facto invägda 90 boxarna hela 88 kunde beredas match och start i turneringen gav ett bra årsresultat. Det blev två ensamma boxare – en Angeredsgrabb i 46 kg/ungdom & en 51 kgs-tjej/senior från RBK – som blev utan motståndare och möjlighet att flytta upp. Övriga 88 gjorde upp i 18 klasser på herrsidan (8 senior, 4 junior & 6 ungdom) och i 8 klasser på damsidan (4 senior, 3 junior & 1 ungdom), således totalt 26 finaler, varav dock A & B-kategori på herrseniorernas mellanvikt.

Just herrarnas mellanvikt var den klart största viktklassen med 10 invägda boxare, varför denna viktklass fick delas på två avdelningar. Med sedvanlig svensk byråkratisk logik döptes därefter A-gruppen till Herrar/seniorer 75 kg – 2 och B-gruppen till dito 75 kg – 1. Ibland undrar man om det är ’humor’ inblandat i sånt, men den går i så fall min horisont förbi…

A-gruppen togs hem av Karim Zerkane, en 21-årig hårding från BK Puma, som vann alla sina tre matcher i övertygande stil och slog IFK Umeås Kristoffer Andersson i final efter att oväntat klart ha besegrat Tenstas tuffing Amin Shubber i semi. Den senare hade då imponerat stort första dagen med en bejublad seger över Tifas Robin Schutz i den kvällens bästa match. Zerkane röstades fram till Bästa senior-bucklan, ett välförtjänt pris.

Bästa av alla – Oscar Thorell!
Tuffaste klassen och högst standard höll seniorherrarnas lätta tungvikt, en riktigt rafflande kategori, där BK 25 Karlstad kom med lätt omsusade Oscar Thorell, en 20-åring som äntrade turneringen obesegrad över 7 matcher, dock utan att ha testats i mästerskap eller större turneringar. Nu var det dags – och han höll måttet! Det är lite av ”Högberg”-drag kring grabben – tuff, offensiv och orädd boxning!
I Borås kom han nu i tur och ordning att besegra Adam Pettersson, IFK Umeå – Joel Öhrberg, BK Älgen – Albin Albinsson, Vänersborgs BK … alla tre mycket kapabla unga män, vilket gjorde att klassen framstod som överlägset mest intressant på detta Nybörjarnas! Speciellt Albinsson i finalen visade sig vara en svår nöt att knäcka och bjöd Thorell ´kamp hela vägen ut och deras blev hela mästerskapets bästa fight!
Oscar Thorell fick också helt följdriktigt SBF:s stora pris till bästa manliga boxare på detta mästerskap.

Bästa junior på herrsidan valdes Alexander Saliba från NBK Akilles till – han kom nu av nöd att få tävla i seniorklass 56 kg men vann imponerande trots sina blott 16 år två matcer. Han fick gå hela tre matcher till silvret där han förlorade knappt mot hemmaboxaren Haidar Ibrahim, Ymer i en intensiv final.
Bästa ungdom blev Samer Talal, Angereds BC, som behövde två matcher till sin guldpeng och de vann han i synnerligen imponerande stil. Han slog Falkens Malcolm Thyr i finalen (ungdom/57 kg) i sin totalt femte match. Båda grabbarna har klart framtidspotential, och den 15-årige Samer torde definitivt bli något med tiden.

Damernas främsta: Emilie Wahlström
Bucklan till bästa seniordam gavs till Natalja Cihcarevic, Winning BC, som i direktfinal 57 kg besegrade Johanna Fossenstrand från Gbg Team Box med mycket klara siffror efter en tuff insats. Natalja är 18 år och har skaffat sig hygglig rutin med 13 matcher inför final.
Laura Kettle från Sundsvalls BK vann också en direktfinal/junior 81 kg, som hon boxade hem i en tät och tuff fight med Amanda Lindegren från arrangerande Ymer. Det räckte för att Kettle skulle få priset som bästa junior. Laura är 18 år och har två matcher bakom sig.
Priset till bästa ungdom var mer eller mindre givet när väl publik och arrangörer kärat ner sig i Värnamos lysande talang Agnes Alexiusson. Flickan är 14 år och debuterade i januari men har redan hunnit komma upp i tio matcher och vinner allt hon startar i. För att få match på Nybörjarnas tvangs hon gå upp i juniorklass 64 kg och besegrade i direktfinal Örebro BK:s Linnéa Molin med 22:10. Denna flicka är predestinerad till något stort – redan uttagen till juniorlandslaget!
Damernas stora pris, SBF:s buckla, gick mycket välförtjänt till Emilie Wahlström från Morgongåva BK efter tre vassa segrar och trots att hon hade lite krämpor i en arm inför final. Hon slog i tur och ordning Elin Johnsén (tungviktskungen Jack Johnséns dotter), Kungälv i en tuff fight – Anna Kull från IK Ymer (en härlig tjej som förutom att fajtas utav bara den hann med att jobba i arrangörsstaben mm) i ännu en riktigt tuff batalj – och Kerstin Degervall från BK Rapid i final på ren obändig vilja. Imponerande!

OLOF JOHANSSON