Rankingen finns under fliken landslag ovan, alternativt direkt till herrarnas ranking genom att klicka här och damernas ranking här.
Givetvis är rankingen till viss del beroende på en hög tävlingsfrekvens. Det är samtidigt en förutsättning för att utvecklas och bli en framstående boxare. En herrboxare på junior- eller seniornivå bör gå mellan 20-25 matcher per säsong, och en damboxare 15-20 matcher.
Tävlandet behöver i vissa fall avdramatiseras, speciellt i början på karriären där prestation bör vara viktigare än resultat. Detta kan även gälla på hög nivå, speciellt i träningsperioder där boxningen kanske inte prioriteras utan där den fysiska statusen byggs upp.
Om vi bara låter våra boxare tävla när dom är absolut toppade blir det ju inte många matcher per år. Tävlingar bör ske i de flesta perioder, där vi kanske har en eller två formtoppar per år.
En boxare som går mycket matcher får automatiskt en snabbare utveckling, det har vi ju sett många fina exempel på. Samspelet och feedbacken mellan coach och boxare efter matcherna är en mycket viktig bit. Att kunna hantera förluster på rätt sätt är en viktig egenskap. Boxare som väljer ett tävlingsuppehåll vid en förlustmatch får sällan en gynnsam utveckling.
En annan bidragande och positiv effekt är att boxarnas närvaro och fokus under träningen förbättras i samband med tävlingar, alla vet ju hur intensiteten höjs i lokalen när det är matcher på gång.
Det finns samtidigt flera omständigheter som försvårar ett flitigt tävlande som bland annat dyra resor och brist på lämpliga motståndare. Men jag vill ändå understryka viktigheten av en hög tävlingsfrekvens. Att delta på våra stora turneringar som Falken Cup, Angered Centrum Box Cup, Halmstad Box Cup med flera är viktigt för att befinna sig i tävlingsmiljö.
Samtidigt bör vi ta vara på tillfällen som erbjuds, BoxAllsvenskan är ett utmärkt tillfälle att tävla på, samt galor där arrangörer kämpar för att få ihop matcher.
/Erik Bredler, sportchef