I helgen som var, den 24-25/3, så genomfördes Nordiska Mästerskapen 2018 i vårt grannland Norges huvudstad Oslo. Tävlingen och alla matcher hölls i anslutning till flygplatsen Gardermoen.

Den svenska truppen till Nordiska Mästerskapen bestod av totalt 13 stycken boxare (4 juniorer, 4 damer och 5 herrar) samt 2 stycken domare, Henrik Abrahamsson och Alex Da Silva. Ledare som deltog var Vesa-Petri Eriksson (sport- och utvecklingsansvarig), Adjmal Omarzada (huvudledare), Mikael Broman (assisterande ledare) samt Meseret Bede (ledare). Från kansliet närvarade kanslichef / generalsekreterare Teimor Alexander Mullazadeh.

Kl. 07.30 på lör 24/3 var det dags för invägning av samtliga boxare. Därefter väntade ledarmöte, och lottning för helgens matcher. Nedan finner ni samtliga resultat, och även ett kortare referat för respektive match.

Mästerskapet slutade med 4 guld och 4 silver till den svenska truppen.

De boxare som boxade sig fram till en guldmedalj var:

Love Holgersson i damer 75 kg efter att ha besegrat isländskan Kristin Björgvinsdottir i finalen i mästerskapet. Resultatet i matchen blev 5-0 till Love.

Helena Envall i damer 57 kg efter gångna två matcher. I den första matchen besegrade Helena danskan Emilie Jesper med 5-0. Dessa boxare har mötts fem gånger tidigare, och samtliga gånger har Helena vunnit, så även denna gång. I fianlen besegrade Helena den finska boxaren Marjut Lausti, också där med siffrorna 5-0.

Den tredje svenska guldmedaljen i mästerskapet tog Adolphe Sylva i herrar 69 kg. Adolphe inledde mästerskapet med att vinna över islänningen Asgrimur Egilsson med 0-5, därefter vann Adolphe i finalen över den danske boxaren Islam Zajpulayev, även där med 0-5.

Det fjärde svenska guldet tog Taher Ibrahimzad i ungdom 75 kg. I sin enda match i mästerskapet vann Taher över den finske boxaren Anton Embulajev med 3-2.

De 4 silver som den svenska truppen tog, togs av följande boxare:

Det första silvret tog Mia Bromander hem i damer 54 kg. Efter att ha vunnit sin första match, mot den norska boxaren Veronica Losvik, med 4-1 så ställdes Mia i finalen mot Kristina Kivistö från Finland. Den matchen slutade med finsk seger med 2-3.

Det andra svenska silvret togs av Liridon Nuha i herrar 81 kg. I sin första match ställdes Liridon mot den norske boxaren Aleksander Martinsen. En match som Liridon vann med 3-2. I sin andra match ställdes Liridon mot den norske boxaren Surkho Shamilov som boxades både taktiskt, och tekniskt bättre. Därav fick Liridon se sig besegrad med 5-0.

Ett tredje silver bärgades av Erik Mendoza i herrar 75 kg. I sin första match mötte Erik den danske boxaren Nikki Möller Nielsen och vann denna tuffa match med 3-2. I sin andra match mötte Erik den norske boxaren Mindaugas Gedminas i en match som liknade den tidigare. Erik boxades mer med hjärta och inställning snarare än med teknik och taktik. Tyvärr förlorade Erik mot norrmannen med siffrorna 3-2.

Det fjärde silvret togs av Ali Yusefi i herrar 60 kg. I första matchen mötte Ali en norsk boxare vid namn Ola Grong. Här avgick Ali med segern med 0-5. I den andra matchen, mot den danske boxaren Danny Jensen, blev det förlust för Ali med 3-2.

Resultat för övriga svenska deltagare i mästerskapet blev enligt följande:

I junior herr 60 kg mötte Nebil Ibrahim den norske boxaren Martin Skogheim. Dessvärre orkade inte Nebil hela vägen, och fick därför se sig besegrad av norrmannen med siffrorna 2-3.

I junior herr 64 kg ställdes Ibrahim Bakhtiari mot den finske boxaren Aksa Mäkelä. En match som slutade med förlust för Ibrahim med poängen 4-1.

I junior herr 69 kg gick Andreas Palm upp mot en norsk boxare vid namn Don Emini. Norrmannen tog hem matchen med siffrorna 2-3 efter att Andreas boxat bra i första, och andra ronden men sedan blev trött. Något som vi trodde berodde på tidigare sjukdom, och att Andreas som ett resultat av denna inte kunnat träna som han har velat. I rond tre fick Andreas det dessvärre svårt att andas, och blev på inråddan av läkare på plats rekommenderad att uppsöka sjukhus. Väl på plats misstänkte läkaren att Andreas drabbats av en hjärtinfarkt då hans blodtryck var såpass högt. Andreas kommer därför varken träna eller gå matcher på tre månader. Vi önskar Andreas snabbt tillfrisknande, och hoppas att vi snart ser honom i ringen igen!

I damer 60 kg mötte Jelena Jelic i sin första match den danska boxaren Ditte Ajaaja Frostholm i en match där danskan avgick med segern med 3-2.

I herrar 64 kg mötte Emil Stor i sin första match den norske boxaren Hadi Srour. Emil kämpade på bra, och i andra ronden kom han verkligen igång. Trots en bra match fick Emil se sig besegrad med siffrorna 5-0.

SBF tackar alla boxare, domare, tränare och ledare för deras insats under mästerskapet!