Finaldag i Danmark

Lise Sandebjerg vs Satu Lehtonen, dam 48 kilo.

Lise Sandebjerg fick en styvare utmaning i dagens final mot finska Satu Lehtonen i damernas 48 kilo. Båda boxarna möttes i mitten och försökte med hög slagfrekvens ta kommandot tidigt. Sandebjerg låg lite före in i andra ronden och matchen var bitvis bökig med varningar för fasthållning mot båda hörnor. Sandebjerg kunde skapa mer utrymme för att boxas och detta ledde till en välförtjänt seger och ett Nordiskt guld för Lise Sandebjerg.

Agnes Alexiusson vs Mira Potkonen, dam 60 kilo.

I det ”femte mötet” mellan Agnes Alexiusson och Finlands starke Mira Potkonen så stod det tidigt klart att Potkonen var den som ville mest. Potkonen gick framåt och gjorde allt för att Alexiusson inte skulle få utrymme att använda sin skolboxning. Potkonen pressade och i clinch så höll Alexiusson vilket gav henne två varningar genom matchen. Bitvis så var finskan utboxad men hon löste det fort genom att inte tillåta Svenskan att byta vinklar eller att ligga på distans. En stark seger för Finlands Mira Potkonen i 60 kilo.

Zabrina Holmström vs Margret Svarasdottir, dam 75 kilo.

Zabrina Holmström represeterade Sverige i 75 kilo och ställdes i direktfinal mot Isländska mästaren Margret Svarvarsdottir. Redan från start så satte Holmström tonen för matchen och kände av med en relativt lätt boxning vart motståndet var. I rond nummer två ökade Holsmtröm tyngden i slagen och slog riktiga bomber mot Svarvarsdottir, som ändå stod pall mot de tyngsta slagen. Det var blågult genom hela matchen och i rond tre ökade Holmström tempot än mer och visade verkligen vart guldet hörde hemma. Ett enhälligt beslut till Zabrina Holmström. Nordisk Mästarinna i 75 kilo.

Ismail Kurt vs Don Emini, junior herr 69 kilo.

Ismael Kurt ställdes mot Norges Don Emini i juniorernas 69 kilo. Kurt har haft en fin turnering och visat prov på väldigt goda boxningskunskaper samt fighting spirit.
Det var en rätt tuff batalj där svensken hade väl nytta av sina raka slag. Norsken försökte att kliva in och ta över men Kurt boxades smart och kunde ta ett guld i Nordiska! Ett framtidsnamn.

Yohannes Berhane vs Hadi Srour, herr 64 kilo.

Dagens domarvinst kom i matchen mellan Yohannes Berhane och Hadi Srour, norge. Det var en teknisk schackmatch där båda boxarna tävlade om vem som skulle äga marginalerna. Berhane var etta från start och kontrollerade matchens flöde även om Srour endast var ett kort steg efter. I mitt tycke så hade Berhane greppet över matchen så döm om min förvåning när domslutet tilldelades till Norge.

Adolpe Sylva vs Jashid Nazari, herr 69 kilo. 

Adolpe Sylva hade en riktigt hård motståndare i Norges Jashid Nazari som under gårdagens semifinal kraftade sig till final. Sylva är lång och har en effektiv jabb och bakre hand. Med fin precision och mycket krat, man hörde smällarna ta genom skränet från publiken, så tog Sylva initiativet tidigt. Normannen visade prov på otrolig vilja och en stark haka samtidigt som han gjorde mycket för att skapa sig lägen i matchen. Det räckte inte hela vägen för Norrmannen då Sylva hade mycket bra kontroll på distansen, även om norrmannen fick in Sylva i sin rytm ibland.
En mycket fin final 69 kilo och guld till Sylva!

Noor Yacko vs Emil Lindebjerg Kot, junior 75 kilo. 

Första passets upphämtning stod Noor Yacko för. Med en skadad hand började Yacko försiktigt och åkte tidigt på tunga slag mot huvudet av Danmarks Emil Lindebjerg Kot som forcerade och dominerade rond ett. I rond två så tog Yacko fram pannben, krigarhjärtat och även den skadade bakre handen och genomförde en clinic i boxning mot den tuffe dansken! Med byten av vinklar och långa fina slag mot huvudet kunde Yacko hämta in försrprånget och spurta förbi med sjuslagskombinationer. Träffade dansken tre så kontrade Yacko med fem. Alltig som dansken skickade iväg kom tillbaka fast i större volym. En rafflande match i 75 kilo och en ny Nordisk Mästare till Sverige!

Katrin Norén vs Sarina Fredriksen, dam 51 kilo.

I damernas A-klass fick Katrin Norén en genomkörare mot danmarks Sarina Fredriksen i 51 kilo. Fridriksen är en bra och teknisk boxare men Norén var inte hotat alls i matchen och kunden med väldigt fina vänster-höger kombinationer stänga ner matchen för danskan och plocka hem ett fint NM-Guld.

Helena Envall vs Emillie Jespersen, dam 57 kilo.

Helena Envall mötte Danmarks Emillie Jespersen i 57 kilo. Danskan började bra och var lätt på fötterna. Envall, som har en upprätt stil, gick framåt och väntade inte tills lägena kom utan skapade dem själv. Mot slutet av första började Envall hitta rätt med slagen och danskan kom efter i kontringarna. Rond två tog Envall över mer och mer samtidigt som danskan clinchade och föll i golvet upprepande gånger. I tredje träffade Envall danskan på näsan och blodet strömmade ymmigt. Något Envall utnyttjade och började trycka in främre handen i näsan på Jespersen. Danskan tappade helt matchen i tredje och Envall kan nu titulera sig själv Nordisk Mästare!

Lina Skoghagen vs Yvonne Rasmussen, dam 64 kilo.

Lina Skoghagen tog sig till final via en mycket bra match i semifinalen Motståndet denna gången var Danmarks Yvonne Rasmussen i damernas 64 kilosklass.
Lina öppnade offensivt och försökte tidigt sätta press mot danskan. Rasmussen var däremot väldigt svårträffas och rörde sig väldigt lätt och ledigt samtidigt som hon kunde kontringsboxa effektivt mot Svenskan. Det var en relativt teknisk match men tyvärr blev Skoghagen ett steg efter och kom aldrig loss i sin boxning. Silver för Lina Skoghagen och Sverige.

Emil Harryson vs Fredrik Jensen, dam 60 kilo.

Emil Harryson ställdes mot Danske Frederik Jensen i 60 kilo. Jensen var en hal och explosiv boxare som hade en ruggig blick. Harryson föll in i danskens rytm och kunde inte pressa effektivt med slagen utan slog mest singelslag även om hörnan krävde serier. Ett silver till den unge talangen från Sverige.

Alex Bwambale vs Sean Larsen, herr 81 kilo. 

Alex Bwambale stod för Sveriges andra stora vändning då han ställdes mot Danmarks puncher, Sean Larsen. I första ronden startade Larsen kraftfullt och Bwambale var helt efter och träffades av stora slag.I rond två så kom det ut en annan Bwambale från den Svenska hörnan. Med väldigt god timeing och genom att röra sig runt motståndaren kunde Bwambale effektivt kontra och vända på matchen.
En stark rond två och en helt överlägsen rond tre där dansken var nära räkning då den starke Svensken träffade med flera kraftslag i omgångar. En otroligt härlig match där Alex Bwambale visade ypperlig kvalité och kunde säkra Guldet i 81 kilo!

Nermin Hajdarpasic vs Kem Ljungqvist, herr 91+.

Dagens sista mactch gick mellan Nermin Hajdarpasic och danske Kem Ljungqvist i 91+. För Hajdarpasic som endast gått en match, under gårdagen, sedan SM 2016 och haft väldigt lite tungviktssparring så var detta en väldgttung uppgift. Och det märktes tidigt att dansken hade mer erfarenhet och var i bättre teknisk form. Hajdarpasic är stark och gjorde det bra de få sekvenser som han slog. Men inaktiviteten syntes och danskens rutin tog helt över i vad som blev en rätt ensidig affär i supertungvikten. Silver till Nermin Hakdarpasic och Sverige.

Det var ett bra arrangerat NM där vi fick se mer av nye headcoach Nigel Davies samt träffa på förbundets nya ordförande, Siamak Vis Jamegar, som engagerade sig väldigt mycket i boxningen genom att prata med boxarna, kommentera matcherna samt att heja från sidan. Ett bra NM där Sverige blev andra bästa nation efter Danmark.

//Linus Gustafsson