Under arbetsbegreppet ”Grå Panterboxning” vänder sig Narva BK, sedan några veckor tillbaka, till friska 60-plussare som vill pröva att vara aktiva med boxning. Då tidningen Veteranen besökte klubblokalen var ett 30-tal seniorer på plats.

”Vi i Narva har sedan ett par veckor dragit igång ett utvecklingsprojekt vi kallat Grå Panterboxning”, berättar Narva BK:s ordförande Hans Lindahl. ”Här vänder vi oss till 60-plussare. Vi har flera syften med detta. Dels vill vi fylla lokalen med verksamhet på tider då den stor tom och dels vill vi få samma effekt som när boxningen tillät tjejer att börja träna och tävla, dvs. få boxningen att bli en mera allmänt accepterad sport.”

Ja, vågar farfar och mormor träna boxning kan ju flera se att sporten inte är så farlig som vissa kan tro. Har de dessutom roligt sprider de förmodligen acceptansen nedåt i åldrarna.

”Det tredje syftet är att rekrytera funktionärer av alla slag”, berättar Hans Lindal vidare. ”Narva BK vill även lämna sitt folkhälsobidrag för att få friskare pensionärer. På denna sista punkt anser vi att Riksidrottsförbundet är alldeles för passiva och ointresserade.”

Utvecklingsprojekt

”Att vi kallar Grå Panterboxning för ett utvecklingsprojekt beror självfallet på att våra vanliga träningsmetoder måste testas och förmodligen modifieras för att passa denna åldersgrupp”, tydliggör Hans Lindahl. ”Vi prövar oss nu fram men jag är förvånad över hur bra träningen fortskrider och framförallt den uppsluppna stämningen.”

Veteranen

Under ett pass, där Roger Pettersson var ledare, var tidningen veteranen på plats, fotograferade och publicerade därefter en läsvärd artikel, se http://www.veteranen.se/nyheter/aldrig-forsent-att-borja-boxas/