Narva BK har blivit nominerad till årets förening på ”Årets Eldsjäl”-galan som anordnas av Folkspel. Läs mer i artikeln nedan.

Narva Boxningsklubb finalist till Årets Eldsjäl 2018

Träning för äldre, och för Parkinson-sjuka. Narva Boxningsklubb går i bräschen när det gäller nya metoder och nya typer av medlemmar.

Vi har varit dåliga i Sverige på att ta hand om våra äldre”, säger eldsjälen och ledaren Hans Lindahl.

 

Nu är föreningen en av fyra finalister till Årets Eldsjäl 2018 i kategorin ”Årets Idrottsförening”. Vem vinnaren blir avslöjas under Folkspels stora Eldsjälsgala i mars nästa år.

För sex år sedan fick Hans och hans kolleger i Narva Boxningsklubb alltfler frågor från äldre som hade blivit nyfikna på boxning.

”Det är en fantastisk träningsform, och därför drog vi igång en verksamhet som vi kom att kalla för Grå Pantrarna. Det är både män och kvinnor, vilket är väldigt roligt. Många kvinnor hade aldrig tidigare satt sin fot i en boxningslokal – det var ju förbjudet för kvinnor att boxas när de var yngre. Det ska vara kul och svettigt att komma och träna med oss – och man kan till och med bli lite rufsig i håret”, berättar Hans Lindahl.

I träningsgrupperna för Parkinson-drabbade är det mer åldersmixat, även om en del har nått en betydande hög ålder. Idén till att starta boxning för Parkinson-drabbade fick Hans Lindahl från amerikanska modellen Rock Steady Boxing. Han tog den till Narva, och nu har den spridit sig till många andra klubbar i Sverige – från Luleå i norr till Malmö i söder.

”Dels är det vanlig boxningsträning – med mycket balans, reflexer, reaktioner strategi och mjukhet – men också mer Parkinsoninriktad träning. Det finns inget mer allsidigt än boxningsträning”, säger Hans.

 

Nu kan svenska folket rösta fram sin favorit till Årets Eldsjäl kategori ”Årets Idrottsförening” på www.aretseldsjal.se. Priset delas ut i samarbete med Riksidrottsförbundet. Vem vinnaren blir avslöjas under den stora Eldsjälsgalan i mars nästa år då totalt 20 finalister kommer att tävla i kategorierna: Hälsa, Integration, Ledare, Årets Idrottsförening och i ett Specialpris. Bakom Årets Eldsjäl står föreningslivets spelbolag Folkspel.

Läs en längre intervju med Narva BK och se filmen på aretseldsjal.se