Boxning har varit en av de få olympiska sporter där alla professionella idrottare inte har haft möjlighet att delta i de Olympiska Spelen. Vid en extrainsatt kongress i Lausanne den 1 juni röstade 84 av 88 nationer igenom en regeländring och AIBA har nu ändrat reglerna och möjliggjort för proffs på herrsidan att delta i OS.

I praktiken innebär detta att traditionella proffsboxare kan aspirera till OS platser som börjar redan den 5 augusti i Rio.

-Frågor som rör proffs i Rio kommer att kräva snabba förhandlingar på nationell nivå, där vi måste ha en öppen och konstruktiv samverkan från såväl SBF och Svenska Proffsboxningskommissionen. Om det finns några proffsboxare som är intresserade av att delta i ett kval mot OS så måste vi göra en bedömning om kvalitetsmässigt kan leva upp till de krav som ställs inför ett OS-kval, säger Svenska Boxningsförbundets generalsekreterare Pehr Grånefors och fortsätter: -Det är en spännande tid framöver och jag vill poängtera att vi kommer inte att ta bort något från proffsboxarna utan bara erbjuda dem nya möjligheter.

Mellan den 3-8 juli kommer AIBA hålla ett OS-kval i Venezuela. Detta kval vänder sig till AIBA:s egna semi-professionella i World Series Boxing (WSB) och AIBA:s proffsboxare i AIBA Pro boxning (APB), och nu även traditionella proffsboxare. Det är sammanlagt 26 platser de kommer att kvala om. Tre i varje viktklass förutom 91 kg och +91 kg där det bara en plats vardera.

OS-kvalen och OS kommer att genomföras med AIBA:s gällande tävlings- och tekniska regler.

Svenska Boxningsförbundet representerades av ordförande Tommy Lindström och generalsekreterare Pehr Grånefors vid kongressen i Lausanne den 1 juni 2016.