Om ett år bör det vara dags för 20 års jubileum, för Mattias Cup eller Mattias Minnesturnering som tävlingen också ibland kallats. Första upplagan kom 1992. Mattias Ivarsson svensk mästare i 57 kg 1990 och juniormästare 1988, dog oändligt tragiskt i en bilolycka före jul 1990. Vi som var med i Säbrå kyrka och tog farväl av honom glömmer det aldrig. Men vad gör man? Livet går vidare.

Tanken med turneringen har varit att hedra hans minne och stödja svensk ungdoms- och juniorboxning i första hand. Ett årligt stipendium har delats ut, för enbart ett senare uppdelat i två: ett för ungdomar och ett för juniorer.

2012 års stipendiater har varit ovanliga. Juniorstipendiet gick till en tjejboxare: IFK Umeås Emelie Fahlén, svensk ungdomsmästare. Tidigare har bara Armine Sinabian fått priset bland tjejerna och det lover ju gott.

Fahlen vann inte sin match, men kämpade tappert mot den betydligt äldre, Sara Lundqvist , Narva i öppningsmatchen på lördag. Men det finns inget som säger att man måste vinna sin match för att få stipendiet. Det man måste göra är att delta och lämna in en ansökan. Där måste man visa att man kan ge sporten gott rykte genom sitt uppträdande. Den som inte kan visa upp kompletta skolbetyg har ingen möjlighet att få stipendiet. I svårbedömda fall är det naturligtvis bra att han varit med i turneringen mer än gång. I Fahléns fall stämmer det.

Valet av ungdomstipendiat var också ovanligt: Vegar Tregren, Ulf-an, Trondheim. Bara en gång tidigare har en icke-svensk fått. Det var också en norrman Tevje Eggan, från en annan Trondheimsklubb, Trym. Men i grunden är Mattias Cup en internationell tävling. Trondheim ligger inte mycket längre från Sundsvall/Timrå än Stockholm eller Skellefteå. Synd bara att området har hamnat lite i Finlandsskugga. Numera är det ju bara lönsamt att köra färja över Åland, mellan Sverige och Finland. Fast inget hindrar förstås att deltagare kan komma längre ifrån någon gång…

Tregren gjorde en starkt framträdande mot Narvas välskolade Ian Tumale. Motiverad – till sist där norrmannens goda kondition och styrka avgjorde. Han verkade välmotiverad för att vinna, eftersom Tumale inte bjöd på något gratis.

Synd emellertid att inte fler söker stipendiet och att inte fler ungdoms- och juniorboxare anmäler sig.

Nu gick åter vandringspriset till Stockholmsområdet: Narva BK som hade en manstark trupp under ledning av Santiago Nieva. I klubbtävlingen som avgörs i ovanstående klasser fick man tillsammans med Timrå BK 3 poäng, en poäng för varje seger. Men flest deltagare i klasserna avgör, för att uppmuntra antalet deltagare. Narva hade en fler deltagare än Timrå BK. I fjol vann Haninge BK.

Punchpralinernas bästapriser i dessa klasser gick till:

Shukrat Adhinov, Narva BK ungdom och Ken Lindvall, Timrå BK junior.

Adhinov gjorde två tempofyllda framträdanden i 54 kg där han visade att han kunde hålla ihop sin boxning trots hög fart. Konditionen verkar också på topp. Först besegrade han hemmalagets Rizvan Kurmakhadov och i finalen stabile norrmannen Anders Eggan.

Ken Lindvall i 60 kg tog två 3 – 0 segrar vilket närmast var meriterande denna gång. Först mot Umeås Isak Saleh och final mot Rasmus Sellberg, Sundsvalls BK. Segern innebar revansch på Sellberg från en tidigare möte. Sellberg gick på offensiven men hade svårt att placera sina slag så att det gick att räkna poäng.

Numera kommer många deltagare i Mattias i praktiken från seniorklassen. Vilken inte riktigt var meningen, men alla boxare är naturligtvis välkomna. Många börjar numera boxas lite sent i livet och då är en turnering som Mattias Cup perfekt. Alla lottas in efter ålder och erfarenhet. SM får vara ett långsiktigt mål i fjärran.

A-klassen för herrar 75 kg bjöd på jämnaste och bästa boxningen. Det innebar att klassegraren där,  Joakim Lundstedt, BK Älgen, Östersund fick bästapriset för seniorerna.
Lundstedt har kommit tillbaka till boxningen på senare år efter ett långt uppehåll. Lundstedt hade en bra ungdoms och juniortid, men fokuserade sedan på fotboll under lång tid. Med lite mer tryck i slagen, skulle Lundstedt vara helt i svensk toppklass. Nu är han vältränad, snabb och teknisk som man brukar säga. Det räckte till en knapp finalseger över Sundvalls mer rutinerade Henrik Palosaari. Denne borde kanske ha vunnit, men fick lite bekymmer med Lundsteds tempo. Sundsvallsboxaren hade i sin inledande match vunnit knappt över boxningssymnasisten Rocco Wadell, Haninge BK. Wadell gjorde en bra match, men är inte riktigt utvuxen fysiskt i 75 kg än. Han behöver ett par kilo muskler till.

Inga bästa priser till damerna? Nej, tyvärr inte denna gång. Antalet deltagare var överlag inte så snart. Narvas tuffa Sara Lundkvist i senior B 57 kg får dock ett hedersomnämnade.

Diplomboxningen blev lite rumphuggen av onödigt hård boxning ibland. Kanske är det så att grabbarna i detta fall, som inte boxas i en avskärmad diplomserie denna gång tar lite intryck av storpojkarna och stortjejerna som ibland blåser på rätt rejält. Men det är viktigt att alla inblandade, sekonder och ringdomare främst tänker på diplomboxningens idé. Juryingripanden är ingen idé att utveckla.

Punchpralinernas bästapris till Julbert Tumale, Narva BK

71 boxare vägde i totalt och 46 matcher avgjordes på två dagar. Lagom mängd på lagom tid.
Gladaste segraren fanns garanterat i MSC 60 Nzbir Sedan, Masen som avslutade med en proffsig slagserie i ringen sedan han guldmedaljen om halsen.

Nyrekryteringen av domare är idag ett dilemma. SBF:s satsning på elitdomarna har under tid varit framgångsrik, men nyrekryteringen, somnade av… Därför blev det tre i stället för fem poängdomare denna gång. Inte helt lyckat. Dessutom var 2 – 1 domsluten för många… Visserligen kan de gott hävda att det i många matcher var hugget som stucket. Få matcher slutade före full tid. Synd bara att just i turneringens sista skulle bli gnäll… Njurundas tuffe 81 kg man Tobias Pettersson fick segern över Narvas Kevin Källving med 2 – 1. Kanske tveksamt denna gång… Pettersson kämpade hårt för segern som alltid. Men åkte motiverat på varning av ringdomaren för slag med insidan. Det såg nog ut som att Källving nog var minst lika precis och välgarderad i denna match.

Roger Söderberg

Resultat:

Vivansborg  2012-03-03-04

Semi-finaler
MDA 36 Zanyar Darbas Narva BK – Anton Sund Sundsvalls BK  2- 1

MDA 36Moltas Lundström IF Linnea  – Safin Saadk Narva BK 2- 1

MD 48 Julbert Thumale Narva BK – Andreas Eggan Trym 2 – 1

MD 48 kg Martin Sadik, Narva BK – Hugo Jakobsen, Sundsvalls BK 3- 0

MDA 60 Mosa Khurmakadov, Timrå BK – Oscar Sihlén, IF Linnea  3- 0

Semi-finaler

MUB 54 kg Shukrat Adihanov, Narva BK – Rizvan Kumakhadov Timrå BK 3- 0

MUB 54 Anders Eggan Trym – Adam Chartoi, Narva  2 2 – 1

MUA 70 Ian Tumale, Narva BK – Mattias Dahlberg, Säters BK  3- 0

MJB 56 Ali Safi Hummadi, Narva BK –  Simon Andersson Njurunda BK  2 – 1

MJB 60 Ken Lindvall Timrå BK – Isak Saleh, Umeå BK 3- 0

WSB 57 Sara Lundkvist Narva BK – Emelie Fahlen, IFK Umeå 2 – 1

MSC 69 Jonathan Lundin, IFK Umeå – Oscar Rönnlund Umeå BK 2 – 1

MSC 81 Alexnader Sund Sundsvallls BK – Rezan Kizil BK Masen  3 – 0

MSB 60 Jon Ali Jaffari IFK Umeå – Mohammeed  Malak, BK Masen  3 – 0

MSB 69  – Martin Götesson Säters BK  – Rejen Raza IF Linnea 2 – 1

MSB 75  Raad al Duhan Umeå LC – Frank Östlund BK Älgen RSC 1r

MSB 75 Morteza Vadadian Trym   Eriki Ledström Sundsvalls BK – 3 – 0

MSB 81 kg Sergej Gregorevitj IFK Umeå – Joel Lundqvist Njurunda BK 3  – 0

MSB  81 kg Ahmed Ali BK Falken –  Simon Hauer Umeå LC 2 – 1

MSA75 Henrik Palosaari Sundsvall – Rocco Wadell Haninge BK 2 – 1

MSA 75 – Joakim Lundstedt BK Älgen – Ashkan Gohromaini IF Linnea  2 – 1

Direktfinaler

Finaler
MDA 57 Joni Lindeman, Sundsvalls BK – Reda Al Khaizwan Narva BK 3- 0

MDA 70 Steven Justiniao, Narva BK – Carl Bruce, Njurunda BK 2 – 1

Finaler
MUC 69 Håkan Östlund BK Falken – Erik Eriksson BK Masen RSC 3r

MSC +91 Linus Gustafsson Timrå BK – Necirvan Taysun BK Masen  3- 0

 

Finaler:

WDA54 Molly Thorberg Sundsvalls BK – Frida Hellqvist-Löllke IF Linnea 3 – 0

MDA36 Zanyar Darbas Narva BK – Moltas Lundström IF Linnea 3 – 0

MDA 48 Julbert Tumale Narva BK – Martin Zadik Narva BK  3 – 0

MDA60 Mosa Khurmakhadov Timrå – Robin Maarva Säter 3 – 0

MUB 54 Shukrat Adhinov Narva BK – Anders Eggan Trym 3 – 0

MUB 70 Vegar Tregen Ulf-an – Ian Tumale Narva BK 2 – 1

MJB 60 Knutte Ottosson Timrå BK – Safi Ali Narva BK  2 – 1

MJB 60  Ken Lindvall Timrå BK – Rasmus Sellberg Sundsvalls BK 3 – 0

WSC60 Patricia Axling Narva BK – Jenny Sjödin Sundsvalls BK RSC 2r

WSB57  Sara Lundqvist Narva BK -Helena Abrahamsson Njurunda BK AB 3r

WSA51  Lise Sandbjer BK Örnen –  Tove Lundberg IFK Umeå 2 – 1

MSC60 Nzbir Zedan BK Masen – Ali Heidari Öbacka BK 3 – 0

MSC69  Filip Lundgren Öbacka BK –  Jonathan Lundin IFK Umeå  2 – 1

MSC81 Bozo Nikolic IF Linnea – Alexander Sund Sundsvalls BK 3 – 0

MSB60   Mohammed Saleh Umeå BK   – Jon Ali Jaffari IFK Umeå 2 – 1

MSB69   Martin Götesson, Säters BK – Isfander Guliyev Umeå BK 3 – 0

MSB75  Morteza Vadadian Trym – Raad al-Duhan Umeå LC RSC 3r

MSB81 Ahmed Ali, BK Falken .- Sergej Grigorijev IFK Umeå 2 – 1

MSB91  Erik Risberg Sundsvalls BK – Erik Norlander BK Falken 3 – 0

MSA 75  Joakim Lundstedt BK Älgen – Henrik Palosaari, Sundsvalls BK 2 – 1

MSB81 Tobias Pettersson Njurunda BK – Kevin Källving 2 – 1