Lise Sandebjer, 51 kg och tränare Petri Eriksson, BK Örnen befinner sig i Kazakstan på landslagsläger den 15-27 oktober. Lägret har kommit sin slutskede. Första veckans träning bestod stora del av uppdragsparring. Varje dag var två träningspass.

Morgon träning var någon fysisk aktivitet typ av jogg eller intervaller och efter middag var boxning. Det andra veckan är det sparring.

Kazastan boxningen är centraliserad och de ligger i läger i stort sett året om med endast någon vecka här och där med semester. Resten av tiden tillbringar de med landslaget på deras egna anläggningar i Almaty och Astana, på långa precamps inför turneringar och mästerskap och andra läger runt om i världen.

Att de ständigt får uppdragssparring och sparring med ett stort urval av tjejer i samma viktklass som håller en hög internationell nivå är en stor anledning till att de håller den världsnivå som de gör.

Damboxningen i Kazakstan är relativt ung och de började satsa för cirka 10 år sedan genom att söka efter tjejer inom kampsport och tyngdlyftning som ville sadla om till boxning. En satsning som blev större i och med att damboxning blev en olympisk gren. Kazakstan har alltså på relativt kort tid lyckats nå internationell toppnivå inom damboxning med fyra världsmästare på senaste VM och två inkvalade boxare till OS i Rio. Här finns bland annat tuffa VM-bronsmedaljören och olympiern Zhaina Shekerbekova i 51 kg. Lises gamla nemesis från VM och dubbla världsmästarinnan Nazym Kyzaibay som även hon klivit upp en viktklass till 51 kg.

Detta läger har varit ett uttagningsläger inför Asian Championships i november och för de som inte blir uttagna en förberedelse inför Astana Cup som går i slutet av oktober. I princip all träning på lägret har varit grenspecifik där det oavsett om det varit skuggboxning, reaktionsövningarna eller sparring har varit stort fokus på att ha distanskontroll, alltid vara beredd att kontra på motståndaren och följa upp attacker, vilket sitter naturligt i deras reaktioner.

Grundtanken i deras filosofi verkar vara speed snarare än power och taktiska spel där deras skickliga förflyttningar gör att de hela tiden styr sina motståndare.
Alla har stor variation och bredd i sin boxning. De har otroligt skickligt fotarbete i sidleds och jobbar mycket med tempoväxlingar för att stör motståndarens rytm och blir svårlästa.

Oavsett vad motståndaren gör kontrar de alltid och följer snabbt upp en attack vilket gör att tempot drivs upp. För att behärska den typen av boxning krävs förutom bra fysik bra distanskontroll, fotarbete och explosivitet som gör att du hela tiden kan vara i rätt läge och hinner kontra på din motståndare. Kvaliteter som alla behärskar väldigt skickligt.

Det är definitivt ett läger som ger mer än vad all träning hemma kan ersätta och det har varit väldigt inspirerande och givande för Lise som fått stort utbyte av träning med många väldigt skickliga lätta tjejer. Vi kan konstatera att det är några utmärkande saker som vi behöver träna mer inom svensk boxning; att flytta mer i sidleds för att skapa större variation , att förbättra förmåga att kontra och direktkontra samt oftare följa upp egna attacker.

// Petri och Lise