Det var ett bra styrkebesked att besegra England i landskampen i Torvalla sporthall. En sak som imponerade på mig och förbundstränarna är inställningen hos våra boxare, vi går in och tar tag i matcherna i ett högre självförtroende. Inställningen att ta ledningen och att det är möjligt oavsett motståndare.

Det var tredje gången vi inledde året med landskamp mot England i januari. Efter landskampen stannade det svenska laget kvar och genomförde fystester under två dagar. Det är en tradition som jag velat skapa och det har fungerat på ett bra sätt.

Det blev en bra stämning i hallen med cirka 450 personer i publiken med underhållning av Panetoz i pausen. Ronnie Branting var speaker och Roffe ”Rallar-Roffe” Rignér skötte mixerbordet vilket ytterligare höjde trycket.

Ett stort tack ska riktas till Haninge Kommun som stöttat arrangemanget från början till slut. Tack även till Haninge BK och Stockholm-Gotland Boxningsförbund och alla andra som hjälpte till. Utan bra samarbetspartners är det svårt att genomföra en landskamp.

Det var tolv spännande och bra matcher:

Elin Rönnlund inledde för Sverige mot Lynsey Holdaway och gjorde det bra. Avslutade matchen starkt och tog en säker seger med 3-0 och gav Sverige en 1-0 ledning i landskampen. Holdaway var i kvartsfinal för Wales på senaste VM så det var ingen dålig skalp för Rönnlund.

Första herre var Salomo Ntuve som ställdes mot Englands talangfulle Zack Davies. Salomo hanterade Davies på ett rutinerat sätt. Ntuve har höjt sin lägsta nivå och hittat en bättre säkerhet i sin boxning. Kontrollerad vinst med 3-0 till Salomo och 2-0 till Sverige i landskampen.

Vår regerande Europamästare Jenny Hardingz mötte Englands VM 2:a Nicola Adams i en match på mycket hög nivå. Matchen gick i 51 kg som också kommer att vara en OS-viktklass i London 2012. Jenny har kommit tillbaka från en längre skadeperiod och höll ställningarna bra i tre ronder men tappade i den fjärde, vinst till Adams med 3-0 och 2-1 i landskampen. Nicola Adams fick punchpralinernas pris som Englands bästa boxare.

 

 

Niklas Helgesson hade hemmaplan då han representerar Haninge BK. Han mötte Joe Cordina och det blev en jämn match med mycket vilja från båda boxarna. Niklas försökte utnyttja sin snabbhet men det blev en knapp förlust, 2-1 till Cordina och lika i landskampen, 2-2.

Redouane Kaya inledde med explosiva träffar mot Englands Shafiq Asif och tog en tidig ledning. Redouane har utvecklat sin boxning i både attack och försvar och satte Asif på plats i inledningen av matchen. Kaya blev något nonchalant på slutet men kunde ändå ta hem en säker 3-0 vinst och ta ledningen för Sverige med 3-2.

I damernas OS-viktklass 60 kg besegrade Helena Falk Englands Amanda Coulson med 3-0. Det var ett bra styrkebesked av Falk som gått upp från 57 till 60 kg för att göra en satsning mot OS 2012. Helena var den bättre boxaren genom alla ronderna och drygade ut Sveriges ledning i landskampen med 4-2.

 

 

Skarpnäcks tuffing Anthony Yigit har en mycket hög arbetskapacitet. Han mötte Sam McNess och kämpade ner honom efter fyra ronder av högt tempo. Seger till Yigit med 2-1 och 5-2 till Sverige. En publikmatch som gav Anthony Punschpralinernas pris som Sveriges bästa boxare.

 

Klara Svensson tände inte riktigt till mot Englands Chantelle Cameron. Klara är som bekant en riktig mästerskapsboxare och är som bäst när det verkligen gäller. Cameron är dock ingen dålig boxare, men en tjej som Klara absolut kan slå. Förlust med 3-0 och 5-3 i landskampen.

Leon Chartoi mötte Anthony Fowler i en jämn och spännande drabbning. Leon satte flera tydliga träffar med sin vänsterkrok och det var nog det han vann matchen på, 3-0 till Chartoi. Den Engelska hörnan protesterade något mot domslutet men seger till Sverige och ledning med 6-3 i landskampen.

I damernas 75 kg fick vi problem då Anna Laurell var bortrest och Love Holgersson blev förkyld. På kort betänketid lånade våra vänner Norge ut sin Europamästare Lotte Lien. Lotte gjorde en bra match mot Englands VM 2:a Savannah Marshall som utnyttjade sin räckvidd, seger till Marchall med 3-0. 6-4 i landskampen.

Veteranen och landslagsankaret Babacar Kamara är ett säkert kort i landskamper. Babacar mötte Lawrence Osueke och tog en hem en klar 3-0 seger. Kamara försökte avgöra i den sista ronden men Osueke kunde krångla sig igenom matchen. 7-4 till Sverige.

I supertungvikten gjorde Otto Wallin landskampsdebut mot Englands kraftpaket Anthony Joshua. Otto var lite illa ute i den första ronden men redde upp situationen bra. Wallin fick sedan in flera tydliga träffar på Joshua i de efterföljande ronderna, men förlust i matchen med 3-0. Vinst för Sverige i landskampen med 7-5!

Samtliga resultat:
48 kg Elin Rönnlund, SWE – Lynsey Holdaway, ENG: 3-0
56 kg Salomo Ntuve, SWE – Zack Davies, ENG: 3-0
51 kg Nicola Adams, ENG – Jenny Hardingz, SWE: 3-0
56 kg Joe Cordina, ENG – Niklas Helgesson, SWE: 2-1
60 kg Redouane Kaya, SWE – Shafiq Asif, ENG: 3-0
60 kg Helena Falk, SWE – Amanda Coulson, ENG: 3-0
64 kg Anthony Yigit, SWE – Sam McNess, ENG: 2-1
64 kg Chantelle Cameron, ENG – Klara Svensson, SWE: 3-0
69 kg Leon Chartoi, SWE – Antony Fowler, ENG: 3-0
75 kg Savannah Marshall, ENG – Lotte Lien, SWE (NOR): 3-0
81 kg Babacar Kamara, SWE – Lawrence Osueke, ENG: 3-0
+91 kg Anthony Joshua, ENG – Otto Wallin, SWE: 3-0

Bästa boxare England: Nicola Adams
Bästa boxare Sverige: Anthony Yigit

Sveriges möten med England har sett ut som följer:
1935: Landskamp i England, nederlag för Sverige med 3-5
1948: Landskamp i Stockholm; seger för Sverige med 5-3
1948: London; nederlag 3-5
1982: Stockholm; nederlag 4-7
1983: London; nederlag 3-7
2007: Stockholm; seger 7-4
2009: Kalmar; seger 6-3
2010: Stockholm; seger 5-4
2011: Stockholm, Haninge; seger 7-5

 

Gruppsamling innan match.

 

Text: Erik Bredler, sportchef SBF
Foto: Kalle Strandh, Haninge Kommun