17-26 november ägde Junior-VM rum i Sibur Arena, St. Petersburg, Ryssland. 351 boxare från 63 olika länder deltog.

Medaljerna fördelades på hela 19 olika nationer. Bästa nation var Kuba med två guld och två silver, tätt följt av USA och på tredje plats Kazakstan. Hemmanationen Ryssland stannade på två silver och ett brons. Till bästa boxare utsågs Kubas Osvary David Morell Gutierrez , 81 kg. I finalen övertygade även 64 kg, Tugruhlan Edemir, Turkiet, vilken besegrade hemmahoppet Sergei Margarian, och 75 kg, William Hutchinson, Skottland.

Turneringen präglades av jämna och täta matcher i högt tempo där ett flertal av matcherna slutade med delade domslut. AIBA tog inför mästerskapet bort slumpmässigt urval av tre domare och valde istället att låta alla fem domare räknas i alla matcher. Man kan konstatera att 10-9-systemet har lett till högre tempo med fler slagväxlingar och mer halvdistansboxning. Med andra ord mer publikbefriande boxning. Med 10-9 ser vi att alla olika typer av boxare vinner: kontringsboxare, attackboxare, knockoutboxare, tempoboxare och allround. Dock utför alla de vinnande boxarna sin boxning i högt tempo och kan snabbt ställa om från kontring till attack och tvärtom. Med andra ord man följer upp och ser till att dominera i alla lägen för att vinna ronderna 10-9.

För svensk del hängde vi med bra tekniskt och taktiskt, men vi måste jobba med högre tempo, vilja, följa upp attacker oftare, tro på oss själva och ta för oss mer. Vi föll med minsta marginal på delade domslut. Med lite mer vilja och arbete hade vi tagit hem dessa matcher.

Adam Alexiusson föll i den inledande matchen på delat domslut mot Englands Daniel Stringer. 2 domare hade vinst för Adam och 3 oavgjort. Efter en något passiv första rond, träffade Adam i andra ronden med en perfekt tajmad höger mot en framåtrusande engelskman. Motståndaren fick syna golvet. I tredje ronden blev engelskmannen varnad och fick poängavdrag för lågt huvud. Mycket riktigt då han hade svårt att försvara sig på annat sätt mot Adams långa raka slag. Motståndarna liksom vi var förvånade över domslutet.

Vinst för Samer Tabal i den inledande matchen på Junior -VM i St. Petersburg. Efter en första rond på distans, pressade Samer sin motståndare i andra ronden, förarbetade mer, hittade rätt distans och började få fäste med sin vänsterkrok. Dryga två minuter in i andra ronden fäller han Marockanen med en rapp och överraskande vänsterkrok på hakspetsen. Domaren bryter matchen.

I nästa match väntade Dominikanska Republikens Roan Emiliano Polanco. Efter att ha styrt matchen och pressat den kontringsboxande dominikanen i första ronden, började Samer komma närmare i andra och träffade med bra kroppsslag. Han fortsatte styra i sista ronden och hade flertalet klara träffar. Väldigt snöpligt gick domslutet till Polanco.

Resultat:
18/11,
60 kg, Adam Alexiusson vs. Daniel Stringer, England 2-3
(29-27,29-27,28-28, 28-28, 28-28)
Mathen kan ni se i repris (match 2): https://www.youtube.com/watch?v=SBPvudWtuKI

64 kg, Samer Tabal vs. Zine Elabidine Amroug, Marocko vinst på Tko rond 2
Matchen kan ni se i repris på (match 6): https://youtu.be/snoZOHq4h-A

21/11,
64 kg, Samer Tabal Vs. Roan Emiliano Polanco, Dominikanska Republiken   1-4
(29-28,28-29,28-29,27-30,27-30)

Matchen kan ni se i repris på (3:06:00 in i klippet): https://www.youtube.com/watch?v=yds-3F1g-pc

/ Hichem Aouali och Joel Grandell

Trupp
Boxare:
Adam Alexiusson, 60 kg, Värnamo BK
Samer Tabal, 64 kg, Hammarby IF

Ledare:
Hichem Aouali
Joel Grandell