Kundvagnen – historien om en skräckfylld shoppingrunda
Skräp som slängs där det inte hör hemma är ett stort miljöproblem, och det handlar årligen om mycket skräp och av alla sorter. Just det här vill idrottens miljöorganisation Städa Sverige belysa i en ny kampanj där en pojke och flicka går på en, minst sagt, annorlunda variant av shoppingrunda.
(texten är hämtad från Städa Sverige).
Det kan skada djur och människor och det kan skapa föroreningar. Det bidrar till otrygghet i samhället och det orsakar stora kostnader för kommunerna. Trots detta hamnar skräp av olika slag alltför ofta ute i den svenska naturen. Det här har Städa Sverige tagit fasta på i sin nya kampanj, en video om en annorlunda shoppingrunda.
– Inköpslistan och affären i videon kan måhända te sig som en osannolik kombination, men av erfarenhet vet vi att exakt allt kan hittas i de miljöer där vi städar, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.
Bara under 2019 kunde Städa Sverige och över 16 000 idrottsungdomar och ledare fylla 27 000 stora gula säckar med skräp plockat i vår svenska miljö. För det finns saker att göra mot skräpet.
– Städande idrottsungdomar i samarbete med Städa Sverige och näringslivet är en konkret del av lösningen, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.
Idrottsföreningar på kö för att städa
Även under denna speciella vår har städningen med idrottsföreningar och lag fortsatt, och säck efter säck har kunnat fyllas med skräp. Men det finns alltid mer att göra och alltid fler som vill städa.
– Vi har många föreningar och lag runtom i Sverige som står på kö för att vara med och städa och göra konkret skillnad nära sig. Vår dröm är att alla som vill ska få städa så nu vill vi utmana företag till att göra som exempelvis Returpack, ICA och Fortum redan gör – att Städa Sverige med oss och idrottsungdomar, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.
Hållbart på flera sätt
I Städa Sveriges städprojekt ges medverkande föreningar och lag en ersättning till klubbkassan för sitt arbete. I dessa speciella tider av virus har det ekonomiska stödet varit än mer välkommet än vanligt. Liksom att bara få träffas och göra en rolig städaktivitet tillsammans.
– Städningen bidrar såväl till social som miljömässig hållbarhet, till miljöengagemang och gemenskap. När andra pratar arbetar idrottsungdomar tillsammans för att nå gemensamma mål och för en bättre närmiljö, säger Mats Wesslén.
KONTAKT
Mats Wesslén
VD på Städa Sverige
070-588 49 88
Fakta, exempel på saker som idrottsungdomar hittat i naturen i år:
Bilbatteri, däck, plastpåsar, toaborste, frigolit, fimpar, mjölkkanna, snuspåsar, fiskenät, spännband, tändare, taggtråd, engångshandskar, en brygga, fiskedrag. Tändvätska, bilmotor, handfat, sprayflaskor, plastbackar, snöre, fören från mindre plastbåt, stövlar, presenningar, engångsgrill, glasbitar, oljedunk, målarburk och en skyffel. Underkläder, skumplast, en filt, en parmesanost, glasögon, metallrör, stolar, cyklar, pilatesboll, brandsläckare, snökäppar, stekpanna, ugnsgaller, rakhyvlar. En brödkniv, kompass, sugrör, trossar, mobiltelefoner, toalettring, ryggsäck, lösvagina, skridskor, en dator, ett ankare, plasttak och sist men inte minst – kundvagnar.
Fakta om Städa Sverige
Städa Sverige är en ekonomisk förening med ideella idrottsförbund som medlemmar. Syftet är att bidra till ungdomsidrottens finansiering genom att organisera och erbjuda städprojekt i utomhusmiljöer. Städning sker i naturområden och i stadsmiljöer, längs kuster, älvar, vägar och i vatten. Deltagarna får en utbildning inför arbetet och ersättning för utfört arbete. Städa Sverige finansieras av stöd från näringslivet, kommuner och andra organisationer.
Här hittar ni en film från Städa Sverige som belyser just denna kampanj.
Mer information om Städa Sverige eller hur ni gör som förening för att hjälpa till hittar ni här: