RF har i dagarna lanserat nya funktioner som ska hjälpa till i skapandet av trygga idrottsmiljöer för alla våra aktiva, tränare, föräldrar och ledare. Hitta mer information och länkar i artikeln.

Idrottsombudsman och visselblåsartjänst för en trygg idrott

Riksidrottsstyrelsen har i helgen beslutat om ytterligare åtgärder för att stärka idrottens värdegrund och det barnrättsliga arbetet inom idrotten. Från och med torsdag den 15 november införs också idrottsombudsman och visselblåsartjänst.

Idrottsombudsmannen är tänkt att stötta och ge råd i ärenden där misstankar finns om agerande som bryter mot idrottens värdegrund. Syftet med visselblåsartjänsten är att underlätta anmälan i sådana fall.

–          Idrotten ska vara en trygg zon. Något annat än nolltolerans mot alla former av våld, trakasserier och övergrepp är otänkbart. Visselblåsartjänst och idrottsombudsman är kontaktvägar för anmälan, stöd och rådgivning med barnens bästa för ögonen, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Vid Riksidrottsmötet 2017 beslutade idrottsrörelsen att ta fram en etisk kod (uppförandekod) och införa grund för bestraffning vid brott mot koden. Mötet beslutade samtidigt att utreda hur en visselblåsartjänst bäst utformas och införs, samt att se över 14 kap. i Riksidrottsförbundets stadgar för att ytterligare stärka idrotten som trygg och säker.

Sedan 2017 har ett intensivt arbete pågått. Ur ett barnrättsperspektiv, men även ur ett rättssäkerhetsperspektiv, får detta arbete inte bli fort och fel. Parallellt har ytterligare åtgärder, verktyg och samarbeten genomförts för att stärka barnrättsperspektivet. Bland annat samverkan med BRIS genom www.barnensspelregler.se och genom att BRIS via sina tjänster erbjuder samtalsstöd till barn och unga – men även till idrottsledare som oroar sig för barn.

Riksidrottsstyrelsen har under ett styrelsemöte i samband med Riksidrottsforum i Ronneby i helgen beslutat att till Riksidrottsmötet (stämman) i maj 2019 föreslå förändringar i RF:s stadgar. Det gäller ändringar som möjliggör för en idrottsombudsman att utreda ärenden och anmäla ärenden som bryter mot RF:s stadgar.

Riksidrottsstyrelsen föreslår också att förslag tas fram på hur RF och de olika idrotternas förbund ska kunna agera för att förhindra att ledare som allvarligt bryter mot värdegrunden får fortsätta som ledare inom idrotten.

Nu öppnar Riksidrottsförbundet funktionen idrottsombudsman med telefonnummer 08-627 40 10 och Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst. Idrottsombudsmannen ger råd och stöd om du misstänker att någon bryter mot idrottens värdegrund och via visselblåsartjänsten kan du anmäla allvarliga missförhållanden inom idrotten.

I första hand ska den som misstänker missförhållanden inom idrotten alltid vända sig till sin förening och sitt specialidrottsförbund. Dessutom finns distriktsidrottsförbund över hela landet med sakkunniga i barn- och ungdomsidrott som har särskild utbildning i barnrättsperspektivet. De kan ge stöd och hjälpa till med förebyggande arbete i föreningar. Om ledare, föräldrar eller barn lyfter oro eller misstanke om hot, våld eller trakasserier och det inte tas om hand på ett bra sätt i förening eller förbund finns nu visselblåsartjänsten och idrottsombudsman som förstärkta insatser där Riksidrottsförbundet kan bidra med stöd och råd men även utredningar vid behov.

Visselblåsarärenden kan exempelvis handla om ekonomiska oegentligheter, övergrepp eller trakasserier. Den som anmäler ett ärende via visselblåsartjänsten har möjlighet att vara anonym.

All form av brottsutredning och orosanmälningar överlämnas till polis och socialtjänst.

Länk till Riksidrottsförbundets arbete med Trygg idrott, där bland annat telefonnummer till Idrottsombudsmannen och mer information om arbetet med Trygg idrott kna följas finner ni via denna länk – RF Trygg Idrott