Förberedelser innan och på plats. Förbundstränare John Brikell rapporterar.

Torsdag den 4 Maj runt sju på morgonen landade vi i Peking och efter en tre timmars bussresa var vi framme på Sporthotellet i Quinghuangdao, där jag sitter nu i skrivande stund. Här kommer vi att befinna oss ända till turneringens slut. Det är ett stort område med massa träningshallar och olika typer av planer, trevligt beläget bredvid havet. Temperaturen är som en svensk junimånad och maten är helt ok, vi får hoppas att den varieras under turneringen, annars kan det bli lite tröttsamt. Här kommer vi att genomföra den sista förberedelsen inför VM och träningen kommer bestå av korta pass där timing, känsla och tempo i boxningen kommer att ligga i fokus. Träningen kommer också att stämmas av med varje boxare så att vi tillsammans ska hitta deras toppform. Stämningen är god trots en lång jobbig resa och alla är friska och hela.

Under våren har vi förberett oss med några viktiga läger och turneringar.

Laget togs ut efter Nordiska, men uttagningen baserar sig på flera resultat under hela säsongen och en bedömning av boxarens möjlighet till att få till en fromtopp under VM. Innan Nordiska gemomförde hela elitgruppen ett spännande internationellt träningsläger i Malmö, med toppsparring från Ukraina, Bulgarien, Tyskland, Serbien, Kanada, Holland, Irland och Norge. Ett läger som krävde mycket jobb att få ihop, där jag vill tacka Erik Bredler för hjälp med internationella kontakter och Christer Ekberg och hans team i Malmö BC som gjorde ett fint jobb på plats i Malmö. Ekonomiskt fick vi stöd till detta av SOK. Lägret innehöll matchsparring, löpning, styrka samt träningar där parövningar och fria ronder varvas. Här kunde vi se att vi står upp bra fysiskt mot andra nationer, vi orkade bra och vi tog för oss och jobbade hårt genom alla pass. Här fick VM-tjejerna bra sparring och chans att känna på flera potentiella motståndare. Flera av våra tjejer uttryckte att det var mycket bar att få möte internationell sparring på hemmaplan med allt vad det innebär av trygghet i mat boende och språk.

Nordiska mästerskapen i Stockholm blev en bra sportslig förberedelse med matcher som var jämna och utmanande men där vi oftast tog hem vinsterna. Efter det kom så SM och jag är mycket glad att våra topptjejer kunde delta och att de fick bra utmaningar av de som ligger strax under på rankingen.

Sista aktiviteten innan avresan till Kina var ett kombinerat läger och turnering på Kreta den 17-23/4. Det var första tillfället att samla laget och jobba med lagandan samt bra matchtillfällen. Vädret var skönt och allt runtomkring var bra skött. Rent sportsligt visade laget att de var på väg mot VM-form med 3 silver till Elin Rönnlund, Juliana Söderström, Patricia Berghult och 1 guld till Anna Laurell. De som inte tog medalj förlorade i toppmatcher mot slutsegrarna. Här vill jag tacka de klubbar som gick in och betalade för sina boxares deltagande.

VM-laget

Vi deltar med ett lag som är en spännande mix av rutinerade boxare och unga lovande boxar. De som är uttagna är det för att jag anser att de har chans att ta medalj, men jag hoppas också att de yngre boxarna får med sig den rutin och motivation som krävs för att vara världstopp under många år framöver och att de om ett par år är de som kan slussa in andra unga förmågor i laget.

 

48 kg Elin Rönnlund, Haninge BK

Elin gör här sitt första VM men har med sig rutin från EM förra året och SM-guld från hemma-SM. Hon har jobbat hårt och metodiskt under flera år och ständigt utvecklats och har nu klivit upp på internationell toppnivå.

 

51 kg Shipra Engelke, Malmö BC

Shipra har en lång hängiven karriär bakom sig där hon överkommit svåra skador och alltid kommit tillbaka starkare, vilket har lett till 2 EM-silver och flera internationella turneringssegrar. Har massor av rutin och debuterade på VM redan 2003.

54 kg Juliana Söderström, Botkyrka BK

”Julle” har det sista året tränat hårdare och mer vilket har lett till att hon blommat ut i sin boxning och får göra mästerskapsdebut i seniorsammanhang. Hon har dock ett Junior-EM-brons och 2 SM-guld  sedan tidigare.

 

60 kg Helena Falk, BK Örnen

Helena har trots en kort karriär lyckats ta 3 EM-brons med sin explosiva boxning. Hon gör en heltidssatsning och har rutin från ett VM med sig till Kina.

 

64 kg Patricia Berghult, Höllvikens BK

Här har vi ungdom och rutin i ett. Patricia har bl.a. vunnit Ungdoms-EM och tagit silver på Junior-VM och tog i år sitt första SM-guld som senior. Hon visade under förra året att hon håller som senior då hon bland annat slog Ukrainska mästarinnan. Ingår i Team Rio och tar här ett stort steg i den satsningen.

 

75 kg Anna Laurell, IF Linnea

Anna vann sitt första VM 2001 och har sedan dess bedrivit en otroligt dedikerad satsning där hon bland annat varit helt uträknad av läkare på grund av struma, men kämpat sig tillbaka till världstoppen. Har 2 VM-guld och 3 EM-guld.

Coacher är John Brikell och Hichem Aouali.
Fysioterapeut är Andreas Berglund, Svenska Fysakademien.