10 Juni var det sista anmälningsdagen för årets SM som kommer att ske i Borås 1-3 Juli i samband med SM-veckan.

SM i amatörboxning 2017.

Det kommer att vara en tävling som, även om det är mindre deltagare än andra år, kommer bjuda på många spännande matcher med både nya och gamla generationens boxare!

I damernas SM så vill jag nämna ett par möten som jag ser extra fram emot.

I 51 kilo så har vi landslagsboxaren Lise Sandebjer från BK Örnen som med en enorm fysisk förmåga och exemplarisk pressboxning är en av de mest troliga kandidaterna till ett SM-Guld. Hon har varit i final förut men aldrig lyckats knipa det åtråvärda guldet. Farligaste motståndaren finner vi, enligt mig, i den mindre rutinerade Katrin Norén från IF Linnéa som tog guld i förra årets SM. Båda dessa damer tog guld i Golden Girl i år men i olika viktklasser. Sandebjer i 48 kilo och Norén i 51 kilo.

I 57 kilo så har vi en revanschsugen Evelina Andersson, Majornas BK, som förlorade förra årets final på ett väldigt snävt domslut. Andersson, som är en av de äldsta boxarna i turneringen, är i ypperlig form och hade precis en skön vinst mot en annan rival i 57 kilo, Djurgårdens Märta Lundberg. Den matchning jag skulle se helst i denna klassen är mellan tre boxare.  Andersson och Skene Atletklubbs Sophie Smith. Lite av en revanschmatch för Andersson som förlorade deras senaste möte. Amanda Lundström från IF Linnéa är en ”upcomer” som lovar gott inför framtiden. Med ett USM-Guld och ett JSM-Silver så är denna tjejen hungrig efter sin första Senior-medalj och någon av dessa tre eminenta damer vore klart roligast att se i en final!

I damernas 64 kilo så har vi kanske flest toppmatcher att se fram emot. Jelena Jelic från Malmö Boxing Center har klivit upp en viktklass och verkar trivas där. Malmöfightern, som svenska folket fått se i programmet ”Sveriges Modigaste” har styvt motstånd i denna klass från klassboxaren Lina Skoghagen, Höllvikens BK. Stephanie Thour från BK Värend (som också gått upp en viktklass) och Linnea Molin från Örebro BK. Molin har varit relativt inaktiv denna säsongen men är ändå en av sveriges bästa damboxare. Spännade klass!

Notering angående 60 kilo. Agnes Alexiusson har endast en motståndare, och denna en relativ oerfaren så detta borde bli en relativt lätt match till guldet för Alexiusson så är Sveriges absolut största stjärna vad gäller både nationellt och internationellt på damsidan. 75 kilo är Love Holgersson helt själv i så frågan är om hon går upp till 81+ eller om någon av damerna från 69 kilo går upp för att få en snabbare resa till final. Återstår att se.

Går vi över till herrsidan så är 60 kilo en klass där vi ser några namn värda att hålla ett extra öga på.

Emil Harrysson, som i år debuterat i landslaget samt gjort en match inför 10 000 åskådare i Norge under Breakhus vs Svensson galan, har haft en fartfylld säsong och efter ett samtal mellan undertecknad och headcoach Nigel Davies så har han fått fina lovord inför framtiden. Simon Cross, som enligt rykte går i proffstankar, är en riktigt tuff fighter och en hård nöt att knäcka i de bästa av omständigheter. Om dessa två killar möts så kommer det vara en fight värd att se. Cross som maler på och Harrysson som kan fightas likaväl som boxas elegant är en matchning jag hoppas på. Frågan är om Harrysson isåfall kan hålla ihop sin boxning och inte falla in i Cross´s attacker.

I 64 kilo så är nummer ett rankade Yohannes Berhane, IF Linnéa. Milad Mazdak, Tifa BC, som är rankad trea (tvåan Cross har gått ner till 60 kilo) på kollisionskurs om vem som ska vara nummer ett. Frågan är om Mazdak är bra nog för att kunna ta landslagsmannen Berhane om de två skulle mötas. Noterat är att Rasmus Broman, BS Tor, kan ha goda chanser för final om han får allt att stämma i detta mästerskap.

Nu när 69-kilos kungen Laziz Sharifov bestämt sig för att bli proffs så är denna klassen helt öppen om vem som ska bli det nya toppnamnet i Sverige. Min känsla är att antingen Anton Hellström, BK Falken, eller Adolpe Sylva, Halmstads BS, blir den som lyfter guldet när turneringen är slut. Dessa två undersköna boxare bjuder alltid på bra boxning då de har enorma hjärtan som tar över om boxningen inte fungerar som den ska.

I 75 kilo så har vi tre namn att hålla extra koll på. Publikfriande boxaren Mariuz Gnas, IF Linnéa, som är en boxare som alltid ger 200% i ringen. Adam Chartoi, Hammarby IF har bra möjligheter i detta SM att göra bra saker. Mitt stalltips är att ni håller ”extra-extra” koll på Malmö BK:s fantastiske talang Allan Malla! Jag hade nöjet att se honom första gången i Junior SM i vintras och denna unge fighter är väldigt speciell. Han mötte nyligen Oliver Flodin från Vaggeryd i en klubbmatch. Flodin gjorde då match nummer 100 och Malla hade endast 8 matcher. På pappret så borde en boxare av Flodins kaliber köra över Malla men det var inte alls fallet. Och även om det blev förlust så visade Malla upp glimtar av den fenomenala boxning som finns på insidan. Ja jag är mer än lite frälst av denna killens boxning. Det blir spännande i 75 kilo!

I 81 så vill jag gärna se Alex Bwambale, Djurgårdens IF, och Denis Kauffer, IF Linnéa, ta sig an varandra. Kommer bli ett blixtrande möte om de drar varandra tidigt. Förhoppningsvis möts de i finalen då ett sådant möte borde vara om den ultimata trofén.

Notering om Herrarnas klasser är att Mustafa El Molla, Höllvikens BK, har klivit upp i supertungvikten återigen och och Gabriel Richards, Djurgårdens IF, ställer upp i 91 kilo. Synd då ett möte mellan dem vore att föredra. Det är relativt okända namn i tungvikten och i supertungvikten men ändå roligt att det är fler som ställer upp mot tidigare år då det varit tunt i dessa klasser. De tre andra som ställer upp i 91+ har tillsammans inte lika många matcher som El Molla.

Årets bubblare finns i 91 kilo. Det är en person som kräver en helt egen sektion, och det är Micha Tabagoua. Tabagoua har varit inaktiv ett bra tag men har över 116 matcher i bagaget. Denna eminenta herre har fyra stycken SM-Silver. Fyra Nordiska Mästerskaps-Guld som junior. Två Junior SM-Guld. Ett Ungdoms SM-Guld. Kan Tabagoua damma av gammal form? Ska bli väldigt intressant att se!

För er som är sugna på att titta så ta er till Borås eller håll utkik via SVT:s sändningar av boxningen. De kommer växla mellan de olika sporterna så alla matcher visas inte, tyvärr. Ännu ett bättre skäl till att resa till Borås!