Nordiska Mästerskapen 2017 går av stapeln i Danska Gilleleje och Sverige har med sig en relativt stark trupp. En del av truppen är rutinerad i landslagsfärger och en del är helt färsk.

Det skapar en intressant mix av boxare och det ska bli roligt att se resultaten efter denna helg.

Vi har till exempel den konstanta landslagsmannen i 91 kilo, Gabriel Richards, som varvar uppdraget med WSB (world series of boxing). Richards har inte varit överdrivet aktiv det senaste året men håller hög klass och är säkert revanschsugen efter att ha åkt ut redan i semifinalen under 2016 års Nordiska Mästerskap. Fem stycken i 91-kilo borde göra det till en intressant klass.

Yohannes Berhane som har haft en aktiv säsong och tog silver i förra årets Nordiska är en stark favorit under detta NM. Berhane gick långt i kvalen till OS förra året och tog även SM-guldmedalj 2016.

Dennis Kaufer som senast tog guld i den prestigefyllda Strandjaturneringen i Bulgarien skulle representerat Sverige i 81 kilosklassen men är tyvärr skadad. Alex Bwambale tar hans plats istället. Ett lyft för Bwambale som har väntat på en plats i de blågulas färger.

Emil Harryson är en relativt färsking i landslaget och han har en tuff uppgift i 60 kilo. Bland annat Norges Bernard Torres som Harryson mötte på förmatchen till Klara Svensson och Cecilia Breakhus match tidigare i år. Harryson gjorde en kanonmatch där men förlorade på domarröster. Detta är en intressant kille som jag faktiskt såg göra debut för ett antal år sedan. Redan då såg man att han hade något speciellt över sig och hittills har han levererat på förväntningarna.

Agnes Alexiusson går till direktfinal mot fjolårets vinnare Mira Potkonen som vann mot just Alexiusson. Enligt mig var det ett ojust domslut 2016 i Göteborg och jag ser fram emot en ny match mellan dessa två giganter i 60 kilo!

I damernas klasser så finns det några medaljörer från förra årets NM. Bland annat Stephanie Thour i 64 kilo som tog guld. Stephanie Thour har en given favoritplats men klassen är hård och det är styv konkurrens då det är fyra boxare i klassen. Danmarks Yvonne Bæk Rasmussen kommer garanterat ha störst publikstöd.

Malena Hede är ett nytillskott i detta årets NM då hon uteblev förra året pga skada. Eftersom Elina Gustafsson, Finland, som vann förra årets NM i 69 kilo gått upp till 75 kilosklassen så delar nog den aviga Hede och Danmarks Ditte Frostholm favoritplatsen för att ta guldmedalj. Frostholm som varit mycket i Sverige och sparrats är en väldigt begåvad boxare och en tuff utmaning.

Bland ungdomarna så finns det flera talanger med att hålla kollen på. Bland andra Linn Sellin Viksell i 64 kilo, Ismail Kurt i 69 kilo och Noor Yacko i 75 kilo för att nämna några. Framtidens boxare finns bland dessa ungdomar och hela ungdomdsektionen ser stark ut!

Ni kan se alla matcher live via förnämliga knockout.no med Kenneth Bruun i spetsen, missa inte detta!

Hela Truppen, Sverige.

Senior Herr

Emil Harryson 60 kg.
Yohannes Berhane 64 kg.
Adolpe Sylpa 69 kg.
Oliver Flodin 75 kg.
Alex Bwambale 81 kg.
Gabriel Richards 91 kg.
Nermin Hejdarpasic +91 kg.

Senior Dam

Lise Sandebjer 48 kg.
Katrin Norén 51 kg.
Helena Envall 54 kg.
Agnes Alexiusson 60 kg.
Stephanie Thour 64 kg.
Malene Hede 69 kg.
Zabrina Holmström 75 kg.

Junior Herr

Roberto Bengtsson
Ismael Kurt
64 kg.
69 kg
Noor Yacko 75 kg.

Junior dam

Maria Jidah 48 kg.
Evelina Hanna 54 kg.
Elise Saulescu 57 kg.
Itza Pabon Reyes 60 kg.
Linn Sellin Viksell 64 kg.
Claudia Ôzgun 75 kg.

//Linus Gustafsson