Linus Gustafsson bevakar 2016 års USM/JSM. Här är ett sammandrag inför tävlingarna med några utvalda namn att titta på och vilka förväntningar som finns.

Ungdoms och Junior SM 2016 ser ut att bli en bra tävling. Tittar man på boxineventservice så är det vissa namn som sticker ut som kan skapa mer spännande matcher, på pappret, än andra.

Det som känns roligt med ungdoms och juniorboxningen är att du vet inte riktigt vilka namn som kommer utmärka sig mer än andra. Detta då talanger kan finnas ute på klubbarna som inte fått chansen att visa upp sig på större tävlingar förut och således gått matcher i ”det tysta”.

Vi har också med några boxare som är engagerade i SBF:s talangprogram eller går på boxningsgymnasiet i Haninge som redan nu är med i den internationella boxningsscenen. Dessa har med sig ett tungt rykte givetvis men med ryktbarhet kommer också press och det ska bli intressant att se hur de lyckas med att balansera alla delar av idrotten förutom det fysiska.

Robrto Bengtsson från Vaggeryds BK vann guld i förra årets USM i 57 kilo. I år är han anmäld han som junior i 60 kilo. Bengtsson är en rolig kille att titta på, hårt arbetande och aktiv i ringen. Bengtsson som har representerat Sverige vid flera internationella sammanhang är ett av de ”tunga” namnen under helgens tävlingar.

Det finns i 60 kilo en kille från Angered BC, Hoger Salih, som har blandat resultat men har gått runt 30 matcher och har mött många av de bästa i Sverige under sin tid. Salih är som sagt blandad i resultaten men till skillnad från många ungdomar och juniorer så har han ett antal T.K.O segrar i sitt facit. En kille som kan ställa till det för den som är oförsiktig med andra ord.

I 69 kilo så finns hemmasonen Sebastian Broman från boxningsfamiljen Broman. Sebastian Broman är en talang och vinner mycket och får räknas som en av de som är tippade att ta guldet i denna turnering. Dock så finns det några namn i 69 kg som är okända och man vet inte riktigt vad de tar med sig in i ringen. Spännande klass!

Malla Allan Malla, Malmö BK, i 75 kilo vann Sydsvenska Öppna Mästerskapen och Öresundscupen tidigare i år och rent statistiskt är han ett namn som står ut lite mer i de anmälda. Eftersom jag inte sett honom boxas själv så blir det lite gissningsarbete men han verkar vara en stark kandidat i 75 kg. Närmaste utmanare kan var Noor Yacko från BK Köping som med runt 20 matcher i baggaget har varit inne i en hel del stora tävlingar, bland andra USM 2015, där han tog sig hela vägen till final innan han föll.

Bland damerna så finns det en hel del intressanta. I Ungdom 57 kilo så finns Emilia Svensson, Kalmar BK, som har lämnat en framgånsrik Diplomkarriär bakom sig. Med bland annat DiplomSM-Guld i 2016. 2015 och 2014. En tjej som har förutsättningarna att ta hem sitt första USM-Guld, Svensson är även med i landslagets Elitgrupp för ungdom och är redan nu ett lovande namn för framtiden.

I 60 kilo så finns Timrå BK:s Linn Sellin Viksell som har en väldigt framgångsrik diplomkarriär bakom sig med DiplomSM-Guld 2013 och 2014 samt ett Nybörjar SM-Guld 2015. Viksell går på Haninge boxningsgymnasium och har fått uppmärksamhet från landslaget redan. I samma klass finner vi Itza Pabonreyes, IF Linnea, som redan har slagit Viksell en gång och säkerligen vill göra det igen. Pabonreyes har ett blandat resultat med en fin seger i Sweden Box Cup tidigare i år. Om ingen tillkommer i klassen så är det direktfinal för dessa två!

I Junior 57 kilo så har vi ett riktigt topp-möte, och Stockholmsderby, mellan Amanda Lundström från IF Linnea och Milica Avramovic från Djurgårdens IF. Båda tjejer är med i Landslagets Elitgrupp, Lundström i 54 kilo och Avramovic i 57. De båda möttes i Gripen Cup i November där Avramovic tog segern med ett 2-0 beslut och även i finalen i Sweden Box-Cup 2016 där Avramovic även då gick segrande ut ur det mötet med 2-1. I Svenska rankingen så ligger Avramovic rankad 4:a och Lundström ligger rankad 5:a. Just nu är de ensamma i klassen så om ingen annan tillkommer blir det en höjdare till direktfinal!

Stephanie Thour i 60 kilo är ett starkt namn att ta Guld i sin klass. Med en bra säsong bakom sig och nummer tre på SBF:s ranking i 60 kilo så är fightern från BK Värend ute på jakt efter fler skalper att hänga i sitt trofébälte. Segrar i USM 2014 och JSM 2015 som A-boxare gör nog Thour ännu mer taggad att ro hem ännu ett SM-Guld och höja sin status som en av Sveriges mest lovande Juniorer! Här är pressen att leverera hög och den som slår Värendtjejen vinner mycket i status nationellt samt har chansen att få ögonen på sig från landslagsledning och diverse talangprogram. Spännande att se hur det går i denna klass!

Matcherna börjar ikväll klockan 18.00 och ni kommer få löpande uppdateringar under helgen så håll kollen efter segerfoton löpande!

När ni lägger upp bilder så använd hashtaggen #USMJSM2016

 

//Linus Gustafsson