Imorgon startar Ungdoms- och Junior-SM och det ska bli spännande att höra vad som händer i Tidaholm i helgen.

Själv kommer jag inte kunna vara med då vi samtidigt har landskamp mot Finland. Till nästa år ska vi försöka undvika att dessa två tävlingar krockar. Vi har drabbats av en del sena återbud mot Finland vilket aldrig känns roligt, samtidigt ger det nya boxare chansen att visa upp sig i landslaget.

Direkt efter landskampen åker damseniorerna till Sheffield för ett internationellt träningsläger som toppas med en uppvisningsmatch. Damernas huvudmål för säsongen är EM som ännu inte har någon arrangör men som är planerat att gå i maj.
Vår toppsatsning Team Rio kommer att åka på träningsläger 14-21 januari till Playitas Resort på SOK:s träningscamp i Fuerteventura, Kanarieöarna. Därefter blir det ett kombinerat träningsläger plus match i Brasilien preliminärt 26 januari-1 februari.

Herrlandslaget har inget mästerskap under 2014 så huvudmålet kommer att bli Cordova Cardin-turneringen på Kuba 4-9 juni. Om kalendern tillåter kommer vi eventuellt att delta på EU-Mästerskapen (exakt datum och plats ännu ej bestämt men preliminärt i juni).

Herrjuniorerna har som huvudmål Junior-VM i Sofia, Bulgarien 6-20 april, vilket också fungerar som kval till Ungdoms-OS i Nanjing, Kina i augusti (UOS är alltså för juniorer, födda 1996-1997, Youth Olympics på engelska). Brandenburg Cup blir en viktig förberedelse för JVM-laget.

Damjuniorerna har UOS i de tre OS-klasserna 51, 60 och 75 kg. Där ska regerande juniorvärldsmästaren i 64 kg Agnes Alexiusson försöka kvala in på UOS-kvalet i Sofia i samband med herrarnas JVM.

Herr- och damungdomar (1998-1999) som tidigare haft ett EM varje år verkar bli utan mästerskap under 2014 tyvärr. EUBC har ändrat en hel del i kalendern de senaste åren vilket skapar en del förvirring och sista ordet kanske inte är sagt än.

Elitgrupperna för Ungdom/Junior kommer att uppdateras efter USM/JSM och träningsläger kommer att hållas 27-29 december (herrarna) och februari (damerna).

Herrungdomarna deltog inte på UEM i Anapa, Ryssland nyligen. Det mästerskapet skulle ursprungligen gått i juni men flyttades i sista stund. Från början var det tänkt att vi skulle delta med en stor trupp (5-6 boxare) på UEM och sedan skulle de två bästa få delta på UVM. I och med ändringen åkte Adam Chartoi till UVM (Yousef Adou fick lämna återbud pga skada). På några månader föll kandidaterna av en efter en varför vi till slut beslöt att stryka UEM, som skulle blivit en dyr historia, och beslöt att satsa de pengarna klokare på aktiviteter under våren.

Glädjande är att vi har två starka kandidater att komma med i SOK:s Topp- och Talangprogram. Agnes Alexiusson och Clarence Goyeram gjorde bra ifrån sig på selektionen och vi är hoppfulla att få med dem i programmet under 2014.

 

/Santiago Nieva, Rikstränare