Rörelsesatsning i skolan är ett regeringsuppdrag som syftar till att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten. Något Riksidrottsförbundet gör genom att bygga broar mellan skola, barn och föreningslivet. Satsningen leds av Riksidrottsförbundet och RF-SISU distrikten, och specialidrottsförbunden bidrar med kunskap, material och inspiration.

I samarbete med RF-SISU distrikten har 1 160 skolor i 203 kommuner medverkat i Rörelsesatsning i skolan under 2022. Skolorna har samverkat med 901 idrottsföreningar med verksamhet inom 64 idrotter (specialidrottsförbund). Att jämföra med 493 idrottsföreningar under 2021. De vanligaste deltagande idrotterna var fotboll, innebandy, basket, handboll, gymnastik, friidrott och ridsport.

Jämfört med 2021 tillkom idrottsföreningar inom idrotterna biljard, klättring, sportdykning, squash, styrkelyft samt vattenskidor och wakeboard.

Bland mindre specialidrottsförbund som har nått ut i stor utsträckning kan boule, curling, padel, frisbee, och bågskytte nämnas.