Lördagen den 15 december anordnade Haninge Boxningsklubb boxningsgala. 14 matcher stod på schemat, varav 5 av dessa var diplommatcher. Jag hade blivit ombedd att agera speaker för galan, och det gör jag så gärna. Som speaker ansvarar jag inte för att organiseringen av galan klaffar, men det som behövs för att få hjulen i rullning fanns där, och allting flöt på bra. Hatten av för HBK-medlemmarna som förberett ordentligt!

Galan inleddes med diplommatcherna, där jag egentligen inte har något att anmärka på. Godkänd boxning, trots att det ibland hettade till med hårda slag, vilket ju inte är tillåtet i diplomboxning.

Som alla förmodligen har märkt så har helgen präglats av vad som bäst kan beskrivas som snöstorm, och jag var osäker på om någon alls skulle dyka upp, men lokalen var näst intill full när amatörmatcherna drog igång. Kul att se för en boxningsentusiast!

Matcherna höll överlag hög kvalitet, men vissa matcher är värda att beskriva lite närmare.
Ashkan Ghahramani och Karzan Salim imponerade starkt. En fröjd att se. Fin, kontrollerad och kompetent boxning från båda läger. Domaren hade ett lätt arbete i den här matchen. Båda kunde ha gått därifrån med en vinst, utan att det skulle ansetts som kontroversiellt, men Ashkan tillät sig själv ta emot för många kroppsslag och fick se Karzan som vinnare.

Även Laziz Sharifov stod ut när han mötte Rauhmat Azamov. Den längre Laziz kontrollerade helt korrekt sin motståndare med hjälp av sin längd, höll vackert avstånd och lyckades göra sig onåbar. En övertygande seger på poäng.

Matchen i viktklassen 91+ var lite av en besvikelse. Jag rör mig själv i de markerna viktmässigt och kan relatera väl till den typen av boxning som tyngden och storleken dikterar. Robin Safar visade till en början upp fina kombinationer, men redan i första ronden började energin att sina för båda kombattanter. Detta är tyvärr vanligt bland tungviktare, som ofta fokuserar på styrkan i sina slag snarare än uthållighet och snabbhet. I en episod hörde inte den ena boxaren när domaren skrek Stop!, och landade en krok på sin motståndare. Troligtvis oavsiktligt, men den andre boxaren valde då att markera med ett slag, vilket i sin tur besvarades med en ovänlig putt på axeln. Detta gillades inte av publiken, och boxarna insåg ganska snabbt sitt osportsliga beteende och begravde stridsyxan med en fist bump. Gott så.

Galan fick en snygg inramning med den sista matchen, där Jesper Schinkler mötte Viktor Gricjus. Jesper har haft ett matchuppehåll på närmare 3 år, och kom tillbaka storstilat. Lugnt och kontrollerat styrde han matchen, och lyckades få motståndaren att vackla till i första ronden, något som jag anser ligga till grund för en räkning, men låt gå. I andra ronden såg vi Viktor komma åter och leverera ett par snygga kombinationer och träffar, men efter en räkning i andra ronden och en dominans från Jespers sida var Viktors sekonder tvungna att slänga in handduken 2:40 minuter in i andra ronden.

Den här typen av galor är intima, genuina, och alldeles underbara. Tack till alla som trotsade snöovädret för att komma och titta på boxning!

Samliga resultat kan läsas genom att klicka här.

Tommie Gran

medlem av Haninge Boxningklubb