Herrlandslaget har genomfört en veckas träningsläger på Kuba och är nu redo för Cordova Cardin-turneringen i Havanna. Herrarnas förbundstränare Majid Jelili rapporterar om den första veckans intryck och iaktagelser.

Under lägret har vi genomfört fem sparringpass varav två matchsparringar. Totalt har vi under veckan genomfört 14 träningspass. Morgonträningen genomför vi på egen hand och eftermiddagsträningen ihop med Kuba och alla nationer som deltar på lägret; Kazakstan, Australien, Indien, Moçambique, Peru, Dominikanska Republiken och Bahamas.

Det har varit tuffa matchsparringar och våra killar har klarat dessa bra. Mestadels har vi tränat med det kubanska ungdoms- och juniorlandslaget. Det har varit mycket nyttigt för oss att ta del av detta läger och se de kubanska boxarna i aktion. De lever i en tuff miljö med hög konkurrens och låg levnadsstandard jämfört med de svenska boxarna. Deras vilja är lika stark som deras boxning. Under sparring använder sällan alla kubanska boxare huvudskydd och tandskydd delas av flera boxare på grund av materialbrist. Imponerande att med så enkla medel kunna nå världstoppen…

Boxningen är å andra sidan en nationalsport tillsammans med baseball här på Kuba och de arbetar hårt och systematiskt för att nå framgång.

Dess hårda arbete fick vi uppleva i träningen men också teoretiskt när vi ledare närvarade på det internationella tränarseminarium som hölls under tre dagar. Här fick vi se det fortlöpande kubanska arbetet och dess forskning, mycket intressant.

Det svenska laget bor på Hotell Tropicoco som ligger vid stranden i Santa Maria, 20 km utanför Havanna. Boendet och maten är bra. Organisatoriskt har det fungerat väl och vi har blivit väl mottagna.

Den Internationella Cordova Cardin-turneringen är Amerikas största och tuffaste turnering. Över 100 boxare från 12 nationer kommer att delta på den 41:a upplagan av turneringen. Sverige är med för första gången och är den enda nationen från Europa. Kuba deltar med tre lag.

I samband med Cordova Cardin-turneringen genomförs en parallell tävling där de förlorande boxarna matchas mot juniorlandslaget och andra kubanska boxare.

Det svenska laget är i god form och vi ser fram emot tävlingsstarten. Vi har tränat hårt här på Kuba och kommer nu få ytterligare bra träning under tävlingen inför Europamästerskapen som går av stapeln i Ankara, Turkiet 16 – 24 juni.

Denna aktivitet har möjliggjorts genom SOK som bekostar fem boxare och ledare samt Djurgårdens IF som bekostar resan för Bashir Hassan.

 

Den svenska truppen består av:
52 kg Salomo N´tuve, Angereds BC
56 kg Bashir Hassan, Djurgårdens IF
60 kg Redouane Kaya, Narva BK
64 kg Anthony Yigit, Skarpnäcks BK
69 kg Leon Chartoi, Narva BK
81 kg Kennedy Katende, Sundsvalls BK

Ledare: Majid Jelili och Santiago Nieva
Fysioterapeut: Jan Koutromichalis

/Majid Jelili, förbundstränare