Goda nyheter för svensk boxning. Lina Skoghagen, head coach för U/J, har blivit uttagen i ett SOK-projekt riktat mot kvinnligt ledarskap. Programmet är 2-årigt och syftar till att stärka kvinnliga ledare på landslagsnivå.
Här hittar ni en del av artikeln från SOK som presenterades idag på www.sok.se. Länk till hela artikeln hittar ni längst ned i artikeln.

Hållbarhet ska ge fler kvinnliga tränare

SOK startar ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor till tränare i OS-truppen och för aktiva i Topp och Talang. 20 lovande kvinnliga tränare har utsetts till Olympisk Offensiv – kvinnliga tränare där framtida hållbart ledarskap är den röda tråden.

20 kvinnliga tränare har nominerats av sina förbund för att de bedöms ha potential att vara topptränare inom sin idrott inom två till sex år. Ett tillvägagångsätt som inte är helt olikt intagsprocessen för aktiva till SOK:s Topp och Talang. En av de utsedda tränarna i Olympisk Offensiv – kvinnliga tränare är kanotisten Sofia Paldanius som själv har en lång framgångsrik idrottskarriär bakom sig med fem OS och sammanlagt elva VM- och EM-medaljer. I dag är hon förbundstränare i kanotlandslaget i sprint.

Programmet drar i gång den 31 maj med en digital kick-off. Därefter ska gruppen träffas fysiskt eller digitalt fyra gånger per år under två års tid. Varje träff fokuserar på olika ämnen som är centrala för ett framgångsrikt tränarskap på toppnivå, som exempelvis retorik, hållbarhet och mästerskapscoachning. Tillsammans med respektive förbund ska en individuellt utformad utvecklingsplan tas fram för varje tränare som följs upp kontinuerligt. De intagna får även personliga mentorer.

FAKTA/ Bakgrunden kvinnliga tränare inom idrotten

Enligt RF:s rapport Jämställdhet bland idrottens ledare från 2019 så är 70 procent av ledarna/tränarna inom de svenska landslagen män. Tittar man på trupperna från de fem senaste sommar-OS så var endast tio procent av tränarna kvinnor, trots att andelen kvinnliga aktiva var över hälften.

FAKTA/ Olympisk Offensiv – kvinnliga tränare

Programmet består av 20 tränare från 13 individuella sommaridrotter. En utökning med tränare från lagbollspelen och vinteridrotterna planeras senare. Den nya insatsen på kvinnliga tränare är ett led i SOK:s långsiktiga satsning Olympisk Offensiv som ska ge fler aktiva och tränare inom Topp och Talang och som i sin tur ska leda till fler svenska OS-medaljer i framtiden.

Länk till hela artikeln – https://sok.se/pressmeddelanden/2021-05-03-hallbarhet-ska-ge-fler-kvinnliga-tranare.html

Grattis till uttagningen Lina!

Mvh SBF