Årets Nelson Mandela-pris tilldelas Hammarby IF Boxning. Utmärkelsen delas ut av Stockholms stad sedan 1998 till den/de som bidragit med särskilt goda insatser för utrikesföddas etablering i samhället.

Stockholm Stad beskriver priset så här:

Sedan 1998 delar Stockholms stad ut Nelson Mandela-priset varje år. Priset är till för att belöna och uppmärksamma goda initiativ i det viktiga arbetet mot en mer öppen stad. Vi ger priset till en person, förening eller grupp som gjort en viktig insats för ett mer integrerat Stockholm.

I Stockholm gör många verksamheter fantastiska insatser för att skapa mötesplatser mellan nya och etablerade stockholmare. Priset syftar till att skapa förutsättningar för fler nya möten. Prissumman är på 50 000 kronor och prisutdelningen sker i Stockholms stadshus.

Nelson Mandela-priset finns för att uppmärksamma det arbete som pågår för att skapa ett Stockholm där alla känner sig hemma, oavsett bakgrund. I år delar vi ut priset för 23:e gången.

Motiveringen lyder:

– Hammarby Boxning IF är ett gott exempel på hur en idrottsförening kan utgöra en viktig mötesplats mellan nya och etablerade stockholmare. Deras verksamhet bidrar till att fler får möjlighet att lära sig svenska, skapa nätverk, en meningsfull fritid och på så sätt snabbare etablera sig i samhället. Så det är med stolthet jag kan tillkännage att Hammarby Boxning IF vinner Nelson Mandela-priset 2021, säger Karin Ernlund (C), arbetsmarknads-, integrations och idrottsborgarråd.

Beslutet att 2021 års pris ska tilldelas Hammarby Boxning IF beslutades på arbetsmarknadsnämnden den 18 maj.

Senaste vinnarna av Nelson Mandela-priset

  • 2020 Föreningen Midsommargården
  • 2019 Mitt127
  • 2018 Norrtulls sportklubb
  • 2017 Newcomers Stockholm
  • 2016 Föreningen Mäster Olofsgårdens projekt Dörren
  • 2015 Kvinnocenter Tensta Hjulsta
  • 2014 Ann-Christine Holten, verksamhetschef för Frälsningsarméns FA-center i Akalla

Stort Grattis till Hammarby IF Boxning!

(Texten ovan tagen från www.hammarbyboxning.se samt Stockholm Stad)

Mvh SBF kansli

Boxing is egalitarian. In the ring; rank, age, colour and wealth are irrelevant
Nelson Mandela