Hammarbys Samer Tabal vann guld i den stora ungdomsturneringen Ricardas Tamulis i Kaunas, Litauen 11-15 augusti. Turneringen var ett sista test innan UVM i Sankt Petersburg om några veckor. Läs Nelson Guzlanders rapport från turneringen nedan.

Resan till Litauen gick utan några problem. Joel Grandell åkte med William Gustafsson och Samer Tabal från Stockholm medan Nelson Guzlander åkte med Roberto Bengtsson och Felix Flodin från Göteborg. Samlingspunkten blev Riga för att ta oss vidare till Vilnius. Med på resan var även Per Engström som domare.

Framme i Vilnius blev vi hämtade på flygplatsen och när alla papper var ordnade väntade invägningen. Några av boxarna behövde bli av med ett par hekto och då passade vi på att träna en stund innan invägningen. På grund av värmen gick det snabbt och när de väl vägde in låg de under vikten som de skulle väga in på.

Under lottningen fick vi veta att Felix Flodin (52kg), skulle möta Igor Malovicko, RUS. Matchen blev som vi trodde. Båda boxarna kämpade ivrigt. Ledningen växlade mellan båda kombattanterna under tre ronder och i slutet av matchen visste vi inte vem som hade vinsten. Tyvärr blev det förlust för Felix med 1-2. Det som avgjorde matchen var att Malovicko var den som orkade med att slå de sista slagen i varje slagväxling. Men Felix visade att han bara behöver göra en mindre justering i sin boxning så sitter vinsten nästa gång.

Roberto Bengtsson (57kg) skulle möta Rhys Edwards, WAL. Edwards var en duktig boxare som pressade under hela matchen. Roberto behöll dock kontroll över varje rond med rörligt fotarbete och snabba kontringar. Det blev vinst med 3-0.

Samer Tabal (60kg) fick gå upp mot Pavel Kamanin, EST. Pavel var inget okänt namn för Tabal. De båda hade mötts i våras i Estland. Liksom föregående möte var Samer för bra för estländaren som fick se sig besegrad med 3-0.

I William Gustafssons klass (80kg) fanns det bara tre boxare anmälda. I semifinalen väntade ännu ett möte mot Shamsudin Shamilov, NOR – vilket detta skulle bli deras femte. Shamilov är en boxare som går framåt och vägrar se sig besegrad. Efter första ronden kände vi i sekondhörnan att William styrde matchen och hade de tydligaste slagen. Vi bad honom fortsätta med samma boxning och utnyttja sin högra hand till att överraska sin motståndare. Efter andra ronden kände vi att han hade tagit kommandot helt och hållet och vi uppmuntrade honom att fortsätta med samma stil och att han skulle fortsätta slå sina kroppslag som satt väl när han utdelade dem. När gonggongen gick jublade vi och gratulerade honom för en fin match. Till vår förvåning blev resultatet 1-2 till norrmannen. Vi får analysera
matchen och se vad William behöver förbättra inför nästa gång han ska in i ringen.

I andra semifinalen fick Roberto Bengtsson gå upp mot Ahmad Shtiwi, ISR. Shtiwi överraskade publiken genom att besegra Asseme Nouali, FIN i kvartsfinalen. Därför visste vi Inför matchen att Shtiwi var en tuff och explosiv boxare som gillade att forcera. Roberto följde instruktionerna väl men tappade i närkamperna då han inte använde sin bakre hand för att få de avgörande poängen. Efter tre jämna ronder blev det ändå Shtiwi som övertygade domarna och Roberto fick se sig slagen med poängen 0-3.

Samer Tabal var siste man in i semin och var tvungen att vinna över Rokas Vaitkaitis, LTU för att ta sig till final. Vaitkaitis hängde inte riktigt med i Tabals tempo. Han var alldeles för snabb och det blev en lätt match som slutade med 3-0 till Tabal och den ende svensk vidare till morgondagens finaler.

Under finaldagen fick Samer Tabal möta Adam Trncak, CZE. Trots att Trncak var en svårboxad motståndare och att Tabal inte riktigt hade orken inför den här fighten, blev det ändå en match där Tabal styrde med sina snabba kontringar och rörligt fotarbete. Han kände sig inte riktigt nöjd med sin insats men det räckte för att vinna finalen och därmed Guld till Sverige! Slutresultatet blev ett guld och två bronsmedaljer till Sverige genom:

Guld – 60kg Samer Tabal
Brons – 57kg Roberto Bengtsson
Brons – 80kg William Gustafsson

/Nelson Guzlander


Samer Tabal överst på pallen i genrepet inför Ungdoms-VM

Sveriges matcher:
12/08 52 kg Igor Malovicko, RUS – Felix Flodin, SWE  2-1
12/08 57 kg Roberto Bengtsson, SWE – Rhys Edwards, WAL  3-0
13/08 57 kg Ahmad Shtiwi, ISR – Roberto Bengtsson, SWE  3-0
12/08 60 kg Samer Tabal, SWE – Pavel Kamanin, EST  3-0
13/08 60 kg Samer Tabal, SWE – Rokas Vaitkaitis, LTU  3-0
14/08 60 kg Samer Tabal, SWE – Adam Trncak, CZE  3-0
13/08 80 kg Shamsudin Shamilov, NOR – William Gustafsson,SWE  2-1

Den svenska truppen i Ricardas Tamulis-turneringen i Litauen 11-15 augusti 2015

52 kg Felix Flodin, Vaggeryds BK
57 kg Roberto Bengtsson, Halmstads AIS
60 kg Samer Tabal, Hammarby IF
80 kg William Gustafsson, BK Rapid

Ledare: Nelson Guzlander och Joel Grandell
Domare: Per Engström