Lördag den 3 december genomfördes en läkarutbildning på Bosön under ledning av SBF:s medicinska kommitté med Dr. Robert Ludwig i spetsen.

Konferensens agenda fokuserades på de vanligaste skadorna man ser inom boxningen, struktur för MR, läkarundersökning, och avstäningsregler efter KO eller RSCH. Konferensen hade även ett stort fokus på hjärnskakningar, där det nya tillskottet i medicinska kommitteen, Justus Bejnö presenterade boxningsförbundets satsning inom hjärnskakningsvård; Brainsafe.

Justus Bejnö har arbetat med hjärnskakningar och idrottsmedicin i över 10 år och utöver sin roll inom den medicinska kommitteen driver en idrottsmedicinsk klinik (Return to play) där han primärt tar hand om elitidrottare som behöver hjälp med rehabilitering efter hjärnskakning. Han är även en erfaren föreläsare inom området och har en långsiktig vision om att säkerställa en trygg återgång till aktivitet efter hjärnskakning.

Det är med glädje jag accepterar rollen i den medicinska kommittén i boxningsförbundet som deras specialist på hjärnskakningar. Det är viktigt och komplext område som behöver lyftas mer inom boxningen och jag ser fram emot att tillsammans med den medicinska kommittén höja kunskapsnivån inom hjärnskakningar samt stötta de svenska boxare som drabbas av hjärnskakning.”

Utöver detta, presenterade domaren Tom Svenonius, om domarnas arbete inom att värna om boxarnas hälsa, genom ökad kunskap och kompetensutveckling. Läkarna fick också praktisera arbetet vid ringen under en bedömd sparring och praktiskt genomföra läkarundersökningar av boxare.

Det var en väldigt lyckad helg och extra roligt att se ett engagemang och intresse hos boxningsläkare runt om i Sverige.

Helgen medförde att vi nu också har 13 nya förbundsläkare inom Svensk boxning

Boxningshälsningar

Juliana Söderström,

Medicinska kommittén

Justus Bejnö