Det blev norska AIK Lunds mästerboxare Glodi Eneste som kom att krönas till King of The Ring 2012, när väl alla 91 kamper var avgjorda i Boråshallen på söndagen.

Den norska stjärnan kom dit som en av de stora favoriterna, merittyngd med 155 matcher i startboken och 5 raka norska mästerskap plus Nordisk mästare 2010 och ett antal internationella meriter därutöver.
Men han fick ingen enkel resa i Boråshallen. I lördagens semifinal i mellanvikten ställdes han mot nybildade ATF Gym IF:s (Växjö) tuffe Shady Gamhour, en 22-årig grabb med mindre än tjoget matcher som vanlig amatörboxare – men med andra kampsportmeriter dessutom – och med hittills blott erövrade Sydsvenska och Mellansvenska mästerskap. Det hindrade inte att smålänningen gav Glodi en riktigt bra fight tills norrmannen, faktiskt därtill pressad, tvangs steppa upp takten i avslutningen och drog ifrån till en enhällig (5-0) seger. I finalen på söndag fick han på sin lott Albert Åhsman från Gbg Team Box, en blott 19-årig grabb med mindre än tjoget matcher han också och med ett brons på Nybörjarnas och en seger i ACBC som främsta meriter. Göteborgsgrabben hängde faktiskt med hyggligt bra, men Eneste gjorde inte mer än han behövde och drog ifrån till en till sist ganska klar seger.
Den 28-årige norrmannen, som efter att ha fallit ur OS-racet i våras, funderat på en proffskarriär – inte det allra lättaste med Norge som bas – kunde således som sista man äntra ringen för att av arrangemangsgeneralen Raymond Husac hyllas med tjusigt mästarbälte och en stor buckla till den fåtaliga publikens unisona jubel! Han fick lova Husac att komma tillbaka nästa år för att försvara sin värdighet.

Husac och hans gäng har gjort ett mycket strongt jobb att ro iland denna imponerande första omgång av King of The Ring – en herrarnas motsvarighet till Golden Girl, som kommer tillbaka för fjärde gången nu i januari 2013 i samma hall. Man kunde inför start väga in 141 boxare, varav blott supertunge Mustafa El-Molla inte kunde få någon fight. Övriga 140 lottades in – de kom från 41 klubbar från totalt 5 länder: förutom Sverige alltså Norge, England, Finland och Danmark. Det är ett ibland lite väl litet gäng som organiserar och genomför denna omfattande turnering, men med god vilja och gott humör gick det hela utomordentligt väl i lås. På grund av det stora antalet startande och blott två dagars tävling var det helt nödvändigt att köra i två ringar – något man i princip vill undvika, på samma sätt som man vill behålla fokus på en ring a la Golden Girl – utom under sena lördagspasset då man nyttjade blott en enda ring, i vad som kallades ”elitkvällen”. Enda verkliga smolket i bägaren var den högst sparsamma publiktillströmningen, trots fri entré och utmärkt boxning – det var stora gapande hål på läktarna.

Glodi Eneste hade hård konkurrens in på målsnöret om King of The Ring-bältet från lätt oväntat håll, nämligen av en rasande grant boxande Bager Mohammadi, Gbg Team Box. Bager fick nu istället nöja sig med priset som Bästa junior. Denne 17-åring med nu dryga 30 matcher bakom sig går från klarhet till klarhet. Han är en liten ”mini-Tyson”, kort i rocken men med farliga hooks från alla vinklar utifrån ett snabbt fotarbete och en smart, vass attack. I sin semi mötte han Niklas Laihonen från FIN (det lag som i huvudsak bestod av TVS Tampere) och tog en stark och korrekt seger, trots att domarna lite märkligt såg detta 3-2 .. gudskelov till rätt man. I finalen väntade långe, vasse Ruslan Viktorov, FIN, och på pappret såg det ut som en svår uppgift för göteborgaren men i verkligheten var han nu i sitt esse och vann tämligen klart efter att skickligt och effektivt ha löst längd och räckviddsproblemet. Han hade faktiskt finländaren illa ute vid ett flertal tillfällen.

Till Bästa senior – bortsett från Eneste – valdes Simon Henriksson från Ystads SK, som med ex-världsmästare Armand Krajnc i ringhörnan lotsades fram till en stark och imponerande seger över skicklige Ashkan Gharamani från Linnéa. Den senare hade vunnit sin semi i utmärkt stil, men i den riktigt rafflande welterviktsfinalen drog han kortaste strået. Simon vann knappt men klart, och fick samtliga domarröster.
Bästa ungdom blev Calix Ondzie från Vårgårda, som tog sin final i 70 kg över Mohammed Aldiri från Hisingen med en skickligt genomförd match. Det gavs hederspris från Västergötlands BF för Bästa hemmaboxare till Alexander Asmus, Tifa (75 kg .. han vägde över i 69 kg ..! /junior A) och dessutom också ett hederspris i diplomboxning till finfine lille engelsmannen Joe Stacey från Swale Gloves. Det engelska laget var ett imponerande gäng, som var allra starkast på diplomsidan, men som även hade en mycket fin segrare i Tony Burrows Canham (66 kg/ungdom B).

Diplomavdelningen var mycket stor och bjöd på massor av god boxning, men allt detta kom att krönas av en smått magnifik liten fight mellan den grabb som vann – och sedan fick priset som Bästa Diplom – nämligen Felix Flodin från Vaggeryds BK (39 kg/diplom B), som först besegrade Adam Alexiusson, Värnamo BK och därefter Sami Semmo, Angered BC och till sist just Joe Stacey i finalen. Den lille britten hade då besegrat Angereds Saleban Hussein och Finlands Mohammed Verzaneh. Det var en rasande snabb och välboxad och ändå tuff final!

Därmed laddar nu arrangörsgänget i Borås för tjejerna – Golden Girl i januari – samtidigt som redan de första nya idéerna dras upp för nästa års King of The Ring.

OLOF JOHANSSON