För att fler unga ska fortsätta idrotta visar rapporten att lägre kostnader och träning närmare hemmet är de två viktigaste faktorerna. Även att lättare kunna ta sig till träningen och tävlingen och mindre press att prestera är viktiga aspekter när unga sätter ord på vad som skulle fått dem att fortsätta idrotta.  

– Anledningarna till att unga slutar idrotta varierar förstås. För vissa är närheten till idrotten avgörande, för andra är det kostnaderna. För unga i ekonomisk utsatthet blir det dubbelt tufft, eftersom avståndet kräver att man har råd att ta sig dit. Man måste kunna idrotta utan att ha en skjutsande förälder, säger Malin Träff, talesperson barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet. 

Enligt rapporten har en av fem unga slutat med en idrottsaktivitet under det senaste året. De främsta anledningarna till att unga slutar är att de behöver fokusera på skolan eller jobbet, att idrotten tar för mycket tid och att de tröttnat på aktiviteten. Skador och andra intressen är också vanliga orsaker.  

– Unga beskriver en orolig omvärld och höga krav på prestation, både från sig själva och från andra. De söker trygghet och stabilitet och prioriterar skola, jobb och nära relationer i högre utsträckning än tidigare generationer. Idrottsrörelsen kan bidra till den stabiliteten men behöver säkerställa en flexibel och välkomnande miljö att vara i, säger Malin Träff.  

Samtidigt visar rapporten att unga är mer nyfikna än någonsin på att prova nya träningsformer och idrotter. I snitt vill unga testa tre nya träningsformer eller idrotter och boxning, motorsport och klättring toppar listan över aktiviteter. Denna trend kan delvis förklaras av den ökade exponeringen av dessa sporter i sociala medier och andra digitala plattformar. 

– Det är glädjande att många unga vill prova nya idrotter. Det tyder på en stor nyfikenhet och att vilja vara aktiv. Den nuvarande ungdomsgenerationen fortsätter visa sig träningsintresserad och öppen för att prova nytt, vilket ger oss en fantastisk möjlighet att erbjuda ett brett utbud av aktiviteter som kan inspirera och engagera, säger Malin Träff. 

Om rapporten 

Unga och Idrott är en återkommande rapport som kartlägger attityder och beteendemönster bland svenska ungdomar i åldern 15-24 år. Rapporten, framtagen i samarbete mellan Ungdomsbarometern och Riksidrottsförbundet, ger en djupgående inblick i ungas tränings- och motionsvanor, deras drivkrafter och hinder, samt deras engagemang i idrottsföreningar. Syftet är att förstå och följa utvecklingen kring ungas rörelse och aktiviteter över tid, och att bidra med insikter som kan stärka och utveckla idrottsrörelsen i Sverige. 

Läs hela rapporten här: Pdf, 9 MB.