Gårdagens finaler gick mitt inne i centrala Borås.

Finalpass 1.

Damernas 57 kilo.

Evelina Andersson, Majornas BK vs Linda Larsson, IK Ymer möttes i en final som var tippad åt Majornas håll. Andersson, 163 cm, arbetade hårt från start för att komma in på Larssons 174 cm. Tempot var relativt högt men Larsson imponerade stort när hon inte blev pressade utan bibehåll fin boxning. Långa, raka slag och en god bakre hand
gjorde det svårt för Andersson att göra någonting effektivt då hon bromsades upp konstant. Larsson höll sig väldigt kylig och visade upp en väldig uthållighet genom att följa med i Anderssons tempo och vid vissa tillfällen öka upp slagfrekvensen. En fin match av, talangen, Linda Larsson från IK Ymer och fightern Evelina Andersson fick se sig slagen efter en mycket bra turnering och en jämn final. 4-0 och Guld till Linda Larsson samt ett ”Job well done” från landslagscoach Nigel Davies som ser ljust på Larssons framtid!

Damernas 69 Kilo

Stora Malena Hede, Morgongåva BK, ställdes mot hardhittern Marianne Ahlborg, Vänersborg. Hede arbetade bra med sin jabb och var skarp med sin bakre hand. Har sett Hede under säsongen men i denna final såg hon riktigt vass ut. Rak, stark och med effektiv boxning. Marianne Ahlborg har några av de bästa kroppsslagen som jag sett i damboxningen. Långa krokar som hittade in mycket fint bakom armbågen på Hede. Det var övertag för Hede i början av matchen men Ahlborg arbetade envist på för att ta ett efterlängtast guld. Temppot var mycket gott och publiken gillade det de såg. När klockan ringde och domaren höjde handen på segraren så var det sluggern, fightern, kämpen Marianne Ahlbog som drog det längsta strået. 5-0 och Guld till Marianne Ahlborg efter en fin final av båda damer!

Damernas 81+ kilo.

Erika Martinsson, Bulldog Training Center vs Rebecka Swahn, Vänersborg Bk, hade en fight i supertungvikten. Det är två orutinerade damer men båda två gjorde bra ifrån sig. Bulldogstjejen har en riktigt fin jabb som hon använde mycket bra! Och även så kunde hon slå många slag åt gången och hade sin antagonist, Rebecka,Swahn, på repen ett par gånger. Värnersborgtungviktaren rörde sig bra dock och fotarbetet räddade henne ur flera knipor där hon effektivt kunde kontra och ta fighten till sin motståndare. Erika Martinsson från Bulldog var dock den som arbetade mest med sina slag och kunde ta matchen med domarsiffrorna 4-1. Guld till nykomlingen Bulldog i deras första Senior SM!

Herrar 64 kilo.

Emil Stor, Hallstahammar KF, ställdes mot en väldigt tuff motståndare i IF Linnéas landslagsman, Yohannes Berhane. Stor gjorde allt han kunde men det var väldigt svårt för honom att vara effektiv mot den fenomenala Berhane som enkelt kunde ta ett SM-guld i 64 kilo med dommarsiffrorna 5-0.

Herrar 81 kilo.

Turneringens enda RSC kom i matchen mellan ”The Comeback Kid” Manuel Inostroza, Allstars Training center, och IF Linnéas tunge landslagsman Dennis Kauffer. Inostroxa har varit inaktiv i två år pga skada ochj drog en väldigt tuff direktfinal i Kauffer som tidigare i år vann prestigefyllda Strandja Tournament i Bulgarien. Det var en missmatch på pappret och även så i ringen. Inostroza kämpade men hade lite att sätta emot Kauffer som med väldigt effektiva slag tvingade fram en räkning och i andra ronden utsatte Inostroza för så mycket skada att hörnan bestämde sig för att kasta in handduken. I protokollet döms det som en RSC (referee stop contest). Och ännu ett guld till IF Linneá som så långt fram i tävlingen gjort det väldigt bra! En sidonotering om Inostroza är att han tog SM på kort varsel och åkte upp utan tränare
och fick låna coacher från arrangörklubben IK Ymer. Tuff kille men det räckte inte mot Sveriges bästa i lätt tungvikt.

Herrar 91+ kilo.

Samo Jangirov, Katrineholms BK ställdes mot Redbergslids Zvonimir Kralj. Samo tog initiativet tidig och attackerade första ronden igenom mot en inaktiv Kralj. I rond två var ”Zvonne” uppvärmd och redo att köra. En mer aktiv Göteborgare kom in i fighten och Jangirov fick det allt svårare. Han hade varit mer framgångsrik med sin raka vänster och överhandshöger om han hade haft ögonen på sin motståndare. Som det var nu så tittade han ner och missade med slag två och Kralj kunde ta ett steg åt sidan och slå fina 1-2 kombinationer som, förutom att de var stenhårda, plockade viktiga poäng. En övertygande insats från slow-startern Zvonimir Kralj som kunde lyfta handen i seger efter sin direktfinal. Guld ”Zvonne” och Redbergslids BK.

Finalpass två. (finns att återse på SVT-Play )

Damernas 51 kilo.

Landslagsstjärnan Lise Sandebjer, BK Örnen hade en aktiv final mot IF Linnéas Katrin Noren. De startade i högt tempo och slagen duggade tätt från båda håll. Noren var den som träffade renast och hårdast i de två första ronderna och Sandebjer hade lite svårt med att hitta rätt distans då hon drogs in i den mindre rutinerade Norens pressboxning. Mot rond tre började Sandebjer hitta rätt och tog ett steg tillbaka istället för att bara rusa på. Detta skapade att hon fick mer utrymme att arbeta med sina fina kombinationer och kroppsslag. Något som visar på att rutinen är viktig i mästerskapssammanhang då Lise Sandebjer uträttade mycket genom att bryta rytm och göra någonting nytt. Och även det som visar på vilken hög klass Sandebjer håller då det är oerhört svårt att bryta en rytm så sent i en match. Det var olidligt spännande när domarsiffrorna väntades in och svårt att säga vem som tagit hem det. Även om jag lutade mer åt Noren. De fem domarnna dömde oenigt och det blev en 3-1 seger till landslagskvinnan Lise Sandebjer och Guld till BK Örnen!

Herrarnas 60 kilo.

Ali Yusefi, Hammarby IF mötte BK Falkens landslagsman Emil Harrysson i vad som kanske en av dagens mest efterlängtade matcher. Yusefi som är kortare än reslige Harrysson var underdog i denna match men han visade absolut ingen respekt i ringen och visade redan från start att han ville ha guld. Harrysson boxades väldigt fint till en början när han gick över Yusefis främre hand med en fin, lång, vänsterkrok. Första ronden var jämn med Harrysson lite i överkant. Rond två så blev Yusefi mer och mer varm i kläderna och hittade sin distans på Harrysson som såg allt mer frustrerad ut och slutade slå serier och inriktade sig mer på att slå singelslag. Det var en fin fight där Yusefi visade upp en mycket fin känsla då han rörde sig på ett sätt som fick de mesta av Harryssons träffar att träffa orent eller glida av axeln. Detta för att sedan kontra med explosiva serier som satt perfekt på hakspetsen eller kinden av Harrysson. Den killen har en käke av stål! Harrysson föll in i Yusefis fina boxning och kunde inte nå hela vägen fram i denna jämna match. Siffrorna 4-1 till Hammarbys stolthet, Ali Yusefi och Guld till Hammaby IF.

Damernas 54 kilo.

Helena Envall, IF Linnéa vs Sara Svensson, Skurups Kick & Boxningsklubb. Ett bra möte mellan två nordiska och svenska mästare där tekniken avgjorde mycket i min mening
Sara Svensson öppnade offensivt med flera goda slag som Helena Envall absorberade och började kontra med starka, raka, slag vilket fick Sara Svensson att mer och mer in i matchen hamna i läge två. Enval visade sig otrolig stark och stod med god balans medan Svensson blev lite snäv i sin benställning vilket gjorde att träffarna fick henne ur balans, något som straffar sig med dommarna då träffarna blir väldigt tydliga. Det var en bra kamp i 54 kilo men Envall var för stark och för slipad. En 5-0 seger och ännu ett SM-guld till Helena Envall och IF Linnéa som var på väg mot något riktigt stort i detta SM!

Herrarnas 69 kilo.

Adolpe Sylva, Halmstads BS vs Adel Belalia, Djurgårdens IF. En bökig match där domaren borde gjort mer för att stävja fällningar och kast. Belalia, den mer opolerade av dem båda, slog explosivt och var stark mot den svårfångade Adolpe Sylva. Sylva jobbade bra med sin bakre hand och kunde träffa i princip allting han slog iväg mot kroppen.
Adolpe blev starkare när matchen led mot sitt slut och trots bökigare och bökigare boxning där Belalia gav allt han hade så stod Adolpe Sylva med handen i luften med siffrorna 4-1.

Damer 64 kilo.

Toppmötet mellan Höllvikens Lina Skoghagen och BK Värends unga talang Stephanie Thour var en match som levererade hög kvalité i boxning och vilja. Skoghagen har jagat guldet i flera år och kom in med sin bästa boxning i turneringen. Det var högt tempo från start och de båda jobbade fint med sina raka slag. Thour arbetade mycket fint med sina kroppslag, en underbar överhands krok följd av en vänsterkrok mot kroppen skapade mycket fina poäng. Lina Skoghagen, som är en mycket duktig kontrare svarade upp med en fin jabb och bakre hand i de flesta växlingar. En tät match med ren boxning som var en fröjd för ögat. Alla fyra ronder var väldigt jämna, men det kan bara finnas än vinnare och i denna matchen så var det förstårssenioren Stephanie Thour som tog guld! 4-0.

Herrarnas 75 kilo.

Adam Chartoi, Hammarby tog sig ann starke Linnéaboxaren, Mariusz Gnas. Det var en match mellan en distansboxare och en urstark kontraboxare i Gnas. Första ronden var det mycket slag i luften men inte så många träffar då båda killarna rör på sig väldigt bra. Rond två och tre var mer av en fight än Hammarbykillen Chartoi borde ha gett sig in i då hans boxning blir som bäst när han boxar från utsidan och Gnas triv absolut bäst i skottlinjen. När slutsignalen gick så var det återigen
IF Linnéa som stod som segrande klubb med Mariusz Gnas, 5-0, som även fick pris som Bästa Boxare och IF Linnéa blev därmed bästa klubb på SM..

Herrarnas 91 kilo.

Micha Tabagoua, Stockholms AIF har gjort comeback nyligen och mötte Georgi Kistavri tidigare i år där han förlorade med 2-1. Kistavri tog en offensiv första rond, arbetade fint med sin främre hand och vågade slå sin bakre hand. Tabagoua rörde sig bekvämt bakåt och kunde med små medel blockera och röra huvudet ur vägen för Kistavris jabb. I rond två kom Tabagoua ut med en helt annan glöd och slog mycket fina slagserier i olika variationer. Kistavri svarade men var steget efter under hela rond två, trots att han höll press framåt. Tabagoua rörde sig bakåt och kontrade på helt rätt sätt. I slutet på rond två så träffade Tabagoua med en underbar höger krok rätt på Kistavris haka. Tabagouas
rutin visade sig verkligen här då han inte blev för ivrig och brännde ut sig utan klev in på sin motståndare, slog några bra kroppslag och sedan två väldigt fina uppercuts som skapade en överlägset fin poängrond till Tabagoua. Att Kistavri höll sig stående efter den smällen är för mig en gåta, otroligt tuff kille! Tredje ronden jagade Kistavri och försökte febrilt ta tillbaka matchen. Tabagoua var dock för bra på att skydda sig och att kontra. En klockren match i 91 kilo och Guld till Micha Tabagoua, Stockholms AIF och sedan
SM:s största segervrål!

Allt som allt var det ett bra arrangerat SM och deltagare, funktionärer samt publik verkade vara väldigt nöjda. Generalsekreterare Pehr Grånefors vill rikta ett stort TACK till alla tränare som har varit väldigt behjälpliga under SM samt proffesionella vid både vinster som förluster då domsluten, med något undantag, respekterades som det rätta.