17-26 april 2018 kommer EUBC Youth Men’s and Women’s European Boxing Championships gå av stapeln i Roseto Degli Abruzzi i Italien. Sverige kommer under detta mästerskap att representeras av Hampus Broman i 60 kg.

Roseto Degli Abruzzi är beläget på östkusten av Italien, och är mest känt för sin närhet till havet och stranden som kallas ”Rosornas strand”. På denna plats kommer årets EUBC Youth European Boxing Championships gå av stapeln, och följande deltagare kommer att representera Sverige under mästerskapet:

Boxare:
60 kg – Hampus Broman

Ledare:
Mikael Broman

Rapport EUBC Youth European Boxing Championships

Detta internationella mästerskap arrangerades för både män och kvinnor, vilket var lite annorlunda och krävde extra ansträngning från arrangörerna. Med nästan 800 boxare från 46 olika länder på plats så får man ändå säga att arrangörerna lyckades riktigt bra. Alla nationer fick bo tillsammans i mindre bungalows med 3–6 bäddar i varje rum. Vi blev transporterade med buss till och från arenan som låg drygt 5 km från boendet och allt med transporter flöt på mycket smidigt under hela vistelsen.

Vi hade mellan 21–23 grader varmt, och solsken under i stort sett hela perioden, vilket kan beskrivas som svensk sommar när den som allra bäst. Under hela tävlingsperioden fanns det dessutom tillgång till ett utegym med boxningsring och åtta säckar, vilket var mycket populärt. Framåt 10–12 på dagarna blev det lite trångt vid detta utrymme eftersom de flesta nationerna då var på plats.

Dagarna bestod av två tävlingspass som startade kl. 14 respektive kl. 18. Vi klev in i turneringen först den 20:e april då Hampus gick in i åttondelsfinalen i 60 kg.

I denna viktklass deltog inte mindre än 26 nationer där vi på pappret fick en av de tuffaste lottningarna med Ryssland, Azerbajdzjan, Italien, Bulgarien, Danmark, Holland, Polen, Moldavien och Estland i samma lottning. Vår första motståndare blev Nikolai Terteryan från Danmark. Vår taktik inför matchen var att skapa stress hos dansken och låta honom gå framåt istället för att få ligga och kontra, vilket är hans starkaste kort. Vi lyckades med detta, men efter en jämn match visade det sig att Nikolai var lite snabbare och hanterade pressen lite bättre än vi. Tillslut fick vi se oss besegrade med siffrorna 5–0 och i efterhand kan vi se att Hampus skulle ha boxats mer i närkamp då han var starkare än sin motståndare i just denna position, men det är alltid lätt att vara efterklok.

Efter förlusten spenderade vi resterande dagar med lättare träningspass, teknikpass och sparring med olika nationer. 22:e april genomförde vi två träningspass då vi teamade upp med Norge och samlade en del boxare som åkt ur turneringen. Hampus sparrades med en slovak och en norrman i 64kg klassen under totalt fyra ronder, på kvällen genomförde vi dessutom ett ytterligare träningspass.

23:e april hade vi bokat sparring med Bulgarien och Turkiet i 60 kg, det blev då en 3: a med fyra ronder, varav två mot Bulgarien och två mot Turkiet. 24:e april skulle vi haft en 3×3 mot Turkiet i 60 kg men då deras boxare inte kunde så gick vi en rond mot Bulgarien, Ungern i 60 kg och även Azerbajdzjan i 56 kg, samt att vi höll ett teknikpass på kvällen. Sist men inte minst lyckades vi även få till 3×3 sparring mot Nikolai från Danmark, som tog en plats i VM tillsammans med Azerbajdzjan, Ukraina, Holland, Vitryssland, Tyskland och Skottland.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att de flesta som står högt på prispallen har varit med under en längre tid och besitter goda tekniska och även taktiska kunskaper. Vad vi inom den närmsta framtiden måste fokusera på teknik och taktik, samt att förbereda våra boxare bättre inför den fysiska påfrestningen det innebär att gå många matcher under flera dagar. Under dagarna fick vi tillslut ihop en match och 15 ronder sparring under de sex dagar som Hampus deltog i turneringen. Det blev också klart för oss att dessa internationella turneringar och även träningsläger är viktiga tillfällen för våra boxare att samla erfarenhet och rutin.

Tack för denna gång

Assisterande coach SBF

Mikael Broman