Rikstränare Santiago Nieva rapporterar från EM i Samokov, Bulgarien där Clarence Goyeram erövrade ett EM-brons och en VM-biljett.

EM hölls i den lilla skidorten Samokov i västra Bulgarien. Samokov var ett mysigt ställe och även om arrangemanget var lite av ett budget-EM så funkade hotell, mat och transporter perfekt. På vilodagen åkte vi upp för liften till toppen av berget på ca 2800 meters höjd och njöt av en vacker utsikt.

EM fungerade som VM-kval där de sex bästa i varje viktklass kvalade in till VM i Doha 5-18 oktober. För säkerhets skull var det alltså medalj som gällde.

Svenskarnas insatser:
Bashir Hassan som gjorde sitt sjätte EM föll mot skicklige hemmaboxaren Elian Dimitrov med klara 3-0. Bulgaren tog initiativet och Bashir blev tvåa i inledningen. I andra kom Bashir igång bättre men en varning för lågt huvud gjorde att Bashir var tvungen att vinna på knock i sista ronden. Där tröt krafterna något och bulgaren kunde ta hem även den ronden och därmed segern. Bashir fick kämpa onödigt hårt med vikten och det märktes av i ringen.

Clarence Goyeram som var ytterst nära att kvala in till VM redan på Europeiska Spelen, hade mycket vikt för att komma ner i 64 kg och vi bestämde att flytta upp till 69 kg. Clarence inledde turneringen med att utklassa israelen Denis Klochko med stora siffror (30-25, 30-26, 30-27) i en match där Clarence stundtals hade lekstuga i ringen.

I andra omgången blev det ytterligare en 3-0 seger mot Hollands Wouter Djokic i en match där ställningen var lika inför sista ronden. Clarence vann första ronden klart med sin distansboxning men tappade andra när han blev för stillastående mot repen. I sista ronden återfann Clarence sin boxning, tog initiativ och var i rörelse och vann ronden och matchen klart.

Kvartsfinalen mot meriterade fransmannen Souleymane Cissokho blev en rafflande kamp som svängde fram och tillbaka. Clarence dominerade händelserna på distans där han träffade med sina långa, tydliga slag. Cissokho var vass i närkamperna och jobbade hårt mot kroppen. Clarence var stabil och kunde svara upp bra när Cissokho attackerade och tog återtog initiativet direkt när de var på distans. Domarna var oeniga, 29-28, 29-28 och 27-30 till Clarence, som därmed var klar för VM i Doha och dessutom hade säkrat Sveriges första medalj på herrseniorsidan sedan EM 2008 där Salomo Ntuve tog silver och Bashir Hassan knep ett brons.

Clarence inledde semifinalen starkt och hade vitryssen Pavel Kastramin under kontroll i den första ronden som han tog hem hos alla domarna. I den andra ronden växlade Kastramin upp tempot och Clarence blev för ensidig och ronden gick klart till Kastramin. I den sista ronden kom Clarence tillbaka starkt men det räckte inte till rondseger utan vitryssen tog hem matchen med 3-0 (29-27, 29-28, 29-27). Kastramin föll i en bra finalmatch mot Litauens APB-boxare Eimantas Stanionis. Stort grattis till Clarence för en välförtjänt bronsmedalj!


Clarence fick nöja sig med brons efter förlust mot vitryssen Kastramin i semifinalen


Svensk medalj genom Clarence Goyeram i 69 kg! Prisutdelare längst ner t.h. är trefaldige världsmästaren Serafim Todorov – Floyd Mayweathers överman på OS i Atlanta 1996

Leon Chartoi inledde med att besegra moldoviern Victor Carapcevschii med 3-0 (30-27, 29-28, 30-27) efter klara rondsegrar i första och sista medan andra ronden var någorlunda jämn. I åttondelen föll Leon i en mycket jämn match mot Polens WSB-stjärna Tomasz Jablonski med domarsiffrorna 30-27, 27-30, 28-29. Vi tyckte Leon vann sista ronden medan de två första var väldigt jämna, fast Jablonski var den som gick framåt nästan hela tiden. Jablonski tog sig sedan hela vägen till final där han föll knappt mot ryssen Petr Khamukov.

Gabriel Richards prickade in sina slag från distans mot starke turken Seyda Keser i en match där domarna dömde helt olika i varje rond. Även om Gabriel utmanade väl mycket ibland var det Gabriel som träffade mest medan turken hade några bra träffar med Gabriel mot repen. En domare gav Gabriel första och sista ronden medan de två andra domarna hade precis tvärtom och gav Gabriel den andra ronden medan Keser fick första och sista och därmed segern.

Ett stort tack till Patrick Bogere som förutom EM även varit med på lägren i Hennef och Bosön och flera turneringar med herrseniorerna. Stefan Nordin var svensk domare på EM och fick döma en finalmatch i ringen vilket är ett högt betyg. Även Dorian Butar ver med som ITO. Antal 2-1 domslut minskade rejält mot de senaste mästerskapen, speciellt efter första omgången. Det var inte ett enda 2-1 domslut i finalerna exempelvis.

Antalet cuts var fortsatt väldigt högt och det är anmärkningsvärt hur många boxare som fortsätter att kasta sig in i slagväxlingar med full kraft helt ogarderade utan någon konsekvensanalys. Våra boxare klarar att boxas utan huvudskydd utan problem och än så länge har ingen av dem drabbats av något cut vilket är väldigt viktigt i längden då man kan boxas fler matcher, sparra ordentligt, mm.

Ryssland hade fyra boxare i final där alla vann men de tappade flera boxare till VM. Bland annat i några viktklasser där de bytt ut en redan inkvalad boxare. Storbritannien kvalade in sex boxare och hade fem boxare i final där det dock endast blev ett guld. Flugviktaren Muhammad Ali skulle dock vunnit mot hemmaboxaren Daniel Asenov i finalpassets bästa match. Britterna fick inte till det på Europeiska Spelen men här imponerade de stort. Det är inget snack om att deras proffsiga satsning ger resultat. Irländaren Michael Conlan bytte ut sitt tidigare EM-silver mot ett guld och blev vald till bästa boxare. En stark konkurrent var Kroatiske supertungviktaren Filip Hrgovic som gör boxning enkelt. Av de övriga nordiska länderna lyckades Danmark kvala till VM genom Fredrik Jensen.

Efter Europeiska Spelen togs EM-truppen ut och jag valde att vi skulle förbereda oss på hemmaplan denna gång och ta in utländsk sparring. Men det var lättare sagt än gjort trots att vi erbjöd oss att stå för alla kostnader. Vi fick hit en tuff litauer som sparring till Clarence men bra tungviktare var omöjligt att fixa och då löste vi det genom att Gabriel Richards fick åka till Assisi. Även Leon Chartoi hade möjlighet att åka till Vitryssland och då vi fick några återbud till Bosön var det bättre att skicka iväg Leon också. Att ladda om direkt efter Baku visade sig inte vara så lätt och sommarträningen har haltat en del. Å andra sidan klagade flera andra nationers boxare på att de fått för lite vila efter Baku och kom tröttkörda till EM.


Den svenska truppen uppe bland bergstopparna i Samokov

De svenska boxarnas matcher:
60 kg (26 boxare)
11/08  Elian Dimitrov, BUL – Bashir Hassan, SWE  3-0 (30-26, 30-26, 30-26)

69 kg (26 boxare)
08/08  Clarence Goyeram, SWE – Denis Klochko, ISR  3-0 (30-25, 30-26, 30-27)
11/08  Clarence Goyeram, SWE – Wouter Djokic, NED  3-0 (29-28, 29-28, 29-28)
12/08  Clarence Goyeram, SWE – Souleymane Cissokho, FRA  2-1 (29-28, 29-28, 27-30)
14/08  Pavel Kastramin, BLR – Clarence Goyeram, SWE  3-0 (29-27, 29-28, 29-27) BRONS!

75 kg (27 boxare)
08/08  Leon Chartoi, SWE – Victor Carapcevschii, MDA  3-0 (30-27, 29-28, 30-27)
10/08  Tomasz Jablonski, POL – Leon Chartoi, SWE  2-1 (30-27, 27-30, 28-29)

91 kg (26 boxare)
10/08  Seyda Keser, TUR – Gabriel Richards, SWE  2-1 (28-29, 29-28, 28-29)

EM-resultat Samokov 2015

Den svenska truppen på EM i Samokov, Bulgarien 7-15 augusti 2015
60 kg Bashir Hassan, Djurgårdens IF
69 kg Clarence Goyeram, IF Göteborgs Team Box
75 kg Leon Chartoi, Hammarby IF
91 kg Gabriel Richards, Djurgårdens IF

Coacher: Santiago Nieva och Patrick Bogere
Domare: Stefan Nordin

 

Bilder: Emilie Löfgren