Vilnius, Litauen. Elwin Belezika ställs i direktfinal mot Matijosaiti Gytis LIT i 92+.

Elwin Belezika är ännu junior och orutinerad i ringen, kan man tro, faktum är att Elwin boxas med en säkerhet och kyla som bättre tillskrivs långt mer erfarna boxare.

Då Elwin blev utan match på Nordiska Mästerskapen nu i mars så blev detta förberedelserna inför Europamästerskapen för juniorer i april.

I dagens direktfinal i Litauen kom Elwin in, till synes, trygg och säker, avslappnad. Han öppnade upp långsamt, kände på motståndaren och dansade avspänt runt på utsidan och testade olika vinklar. Med cirka en minut kvar i rond ett drog han på motståndaren en tung slagserie som fick domaren att välja en stående räkning. En boxare med Elwins erfarenhetsgrad hade kanske förväntats här att ösa på för att på så sätt tvinga fram en räkning till men den unge stockholmsgrabben fortsatte kyligt att boxas mot sin tunge motståndare som såg blekare och blekare ut.

Rond två började på samma sätt som första ronden slutet. En beslutsam och systematisk nedrustning av motståndet. Även om den gode Gytis vägrade vika ner sig så slutade det med att han endast kunde skydda sig då Elwin var som en skugga för den litauiske landslagsmannen. Var han än gick så var Elwin Belezika där och slog, varierat, från alla vinklar. En oerhörd press som bjöd domaren att stoppa matchen i rond två.

Har sett Elwin i olika situationer under åren, från träningsläger till sparringar, och kan med det jag har sett från hans tid som junior ärligt säga att det går inte att bedömma hur bra han är i nuläget. Motståndet är helt enkelt inte tillräckligt bra, hittills, för att mäta Elwins kapacitet. Elwin behöver möta rutinerat motstånd i juniorsammanhang för att kunna ta tempen på denna enormt duktiga boxare, för som det är nu så gör han rent hus med juniorerna i Europa. Vi kan med stor förväntan vända blicken mot JEM i april där det borde finnas fler juniorer som kan testa Elwin och då kanske ge oss en glimt mot framtiden. Vi ska komma ihåg att Elwin endast gått 11 matcher och har en lång utvecklingskurva framför sig.

92+ i landslagsammanhang blev helt plötsligt väldigt, väldigt, intressant igen!

Se Elwins match här: