Under OS i London fick Dorian Butar äran att som förste svensk vara ringdomare under en OS-final. Finalen han dömde var i 60 kg mellan Vasyl Lomachenko från Ukraina som slog Soonchul Han från Sydkorea med 19-9.

Matchen i sig var ganska lättdömd berättar Dorian och Lomachenko visade direkt vem som var den bättre boxaren. Det var dock mer dramatiskt när Dorian fick besked om att han skulle döma finalen. –”Jag spelade biljard i domarrummet och sista ronden på matchen innan hade precis börjat” berättar Dorian. ”När de ropar ut domarna till nästa match hör jag plötsligt ”Sweden referee”. Jag trodde någon drev med mig för jag hade inte fått döma vare sig kvart eller semi i ringen, så jag fortsatte spela biljard. Men då de upprepade det insåg jag att det var sant och att jag skulle upp i ringen. Jag hade då precis två minuter på mig att mentalt förbereda mig på mitt livs största domaruppdrag”…

Dorian Butar gick sin första domarkurs 1997. Han gjorde snabba framsteg och blev AIBA domare 2006. Sina främsta uppdrag innan OS var Ungdoms-OS i Singapore 2010 samt Herr-VM i Baku 2011. Tyvärr har han meddelat att OS var hans sista internationella uppdrag så nu får andra ta vid.  –” Det kommer ta tid att ta in upplevelsen och jag har ännu inte fattat det” berättar Dorian. ”Jag kan inte säga att det är en dröm som slagit in för jag har aldrig ens vågat drömma om att få döma en OS-final…”. Hur kan man bättre avsluta en lysande internationell domarkarriär! På Domarkommitténs och SBF:s vägnar vill jag passa på att gratulera vår historiske ringdomare till ett fantastiskt väl genomfört OS. Genom sitt professionella och säkra agerande har han visat att det är möjligt för svenska domare att döma på absolut högsta nivå. Jag hoppas detta är en inspirationskälla till andra svenska domare med internationella ambitioner och att det kan främja rekryteringen till vår domarkår.

Dorian kommer dock fortsätta döma i Sverige och han är dessutom uttryckt intresse av att hjälpa till med att stödja och coacha fram nya svenska internationella domare vilket vi är mycket tacksamma för.

 

/Fredrik Nordqvist, ordf SBF:s Domarkommitté