Dagens första match var ett riktigt bra exempel på hur diplomboxning ska vara.
Elin Ringkvist från Gripen BK mötte Elvira Hall, Ljungby BK i en match där fokus låg på teknik och balans samt gardering. Boxarna jobbade bra med varandra och Ringkvist, som hade högre teknisk kunskap, släppte in Hall i matchen när hon drev på för mycket. Coacherna arbetade bra med att styra sina boxare samt att hålla riktlinjerna som är satta för diplomtävling. Vinst 3-0 till Elin Ringkvist och Gripen BK i damernas b-klass 46 kilo.

Dagens tungviktsmöte för damer i damernas A-klass 86 kilo gick mellan rutinerade Wiktoria Kettil, BK Ringen och mindre rutinerade Matilda Werder från Majorna BK som gjorde sin andra match för karriären. Kettil höll hög teknisk nivå och kunde få iväg en strid ström slag mot Werder. Werder var trots sin orutin och mindre tekiska färdighet helt med i matchen och hade pressen framåt, och man kunden skönja att Werder har en naturlig talang för boxning. Ett gott försvar från Werder och en naturlig blick gjorde denna matchen till en väldigt fin upplevelse i tungvikt. Kettils fina undanglidningar kontra Werders naturliga sätt att skära av ringen samt att se luckorna och möjligheterna. I mina ögon en av dagens bästa diplom-matcher där två olika typer av boxare tillsammans boxade in varsin medalj. Guld till Wiktoria Kettil, som även fick 38 poäng för den matchen och pris som turneringens bästa damboxare!

Matchen mellan stilboxaren Liam Svenlert, Tifa BC och Morgongåvas talang Alexander Fredriksson var en uppvisningsmatch i kontroll och diciplin. Svenlert som håller hög klass i klassisk stil mot Fredriksson som har en otrolig blick och timing. Något vilket gynnat honom väl i turneringen hittils men också kan misstolkas. Detta då han har fallenheten att slå när motståndaren står ur balans och det kan uppfattas som för hårt när motståndaren faller. Matchen hade högt tempo och båda boxarna låg på den absoluta gränsen hårhetsmässig. Deras kontroll var härlig att se och om någon träffade fel så backade de och lät motståndaren återhämta sig. Domare Jerker Krantz arbetade mycket fint med att prata med boxarna och se till att de bibehöll kontrollen igenom. Mycket härlig match att se, boxare och domare skötte sig föredömligt. 3-0 till Alexander Fredriksson.

Eliaz Grönlund, Öbacka BK ställdes mot Jash Narshi från Örebro BK. En match som var lite avig ovh avgick något från diplomreglerna. Nerverna i en SM-final måhända? I vilket fall var det en bra match där båda boxarna gjorde det de skulle för att vinna. Dock så kan det bara finnas en vinnare och Eliaz Grönlund, som haft en strålande säsong, kunde avsluta sitt sista Diplom-SM med ett guld OCH tidningen Punch Pralinernas pris som bästa boxare! Detta betyder att Öbacka BK har haft en bra turnering då deras andra kille i ringen, Julius Lundgren, även han kunden kamma in guldet. Full pott till Öbacka BK!

Kevin Scott, Morgongåva BK, har gjort en fantastisk turnering och hade ett snitt på 34 poäng per match. Detta resulterade i guld samt priset som turneringens bästa boxare! Thelma Sagerfeldt-Eskilsson, skarpskytten från Ystad kammade även hon in ett guld och pris som turneringens bästa damboxare!

Det man kan fundera över ibland när man som ledare och boxare kommer ut är det här med att vinna eller förlora. Det är superviktigt att komma ihåg att diplomboxning handlar inte om att vinna eller att förlora. Det handlar om att två boxare lär sig tillsammans för att utvecklas och för att kunna utöva idrotten boxning innan det året de fyller 15 år.

Vi har i Sverige restriktioner och diplom-boxningen kom till som ett genidrag för att vi som nation ska kunna fostra våra unga boxare precis som andra idrotter gör, i tidig ålder. Boxningen ger disciplin, den ger struktur och den ger även personen ett klart och tydligt syfte. Vi som ledare har det yttersta ansvaret för att se till och säkerställa att ungdomarna skyddas så att de håller i en lång karriär och inte får skador.

Ibland kommer resonemangen fram att ”tävlar de inte hårt så ger de upp”. Det kanske stämmer för vissa men då får man inte glömma att de andra som följer reglerna kan bli lidande om man som ledare inte ser till att reglerna efterföljs. Så kom ihåg detta. Diplom handlar om att samverka, utvecklas och att fostra inte att vinna till varje pris.

Tack till alla ledare, funktionärer, domare och föräldrar som gjort denna turnering till en succé, men framförallt. Ett STORT tack till er boxare! Det är er som detta handlar om. Ni är anledningen till att vi får arbeta med detta, ni är topppen och ni är alla vinnare!

//Linus Gustafsson