Truppen till damernas VM i Astana, Kazakstan 16-28 maj, tillika sista OS-kvalet för damerna, är uttagen av Damseniorernas Headcoach Klas Sandberg.

Den svenska truppen på VM i Astana 16-28 maj:

48 kg Lise Sandebjer, BK Örnen
51 kg Juliana Söderström, Djurgårdens IF
60 kg Agnes Alexiusson, Värnamo BK
75 kg Anna Laurell Nash, IF Linnéa
Coacher: Klas Sandberg och Ulf Persson

I 48 kg, som inte är OS-viktklass, gör Lise Sandebjer internationell mästerskapsdebut. Lise har denna säsong vunnit guld på Silesian Open i Polen och 5th Nations Cup i Serbien.

I 51 kg sker ett byte från förra OS-kvalet och Juliana Söderström ersätter Helena Envall. Bägge boxarna har likvärdiga internationella resultat denna säsongen. Helena vann deras inbördes möte med 2-1 på Golden Girl. I Samsun föll Helena i första omgången mot italienskan Marzia Davide och vi väljer att testa med svenska mästaren Juliana på VM.

I 60 kg får Agnes Alexiusson, som visade hög kapacitet i Samsun, chansen på nytt och i 75 kg går redan OS-kvalificerade Anna Laurell Nash in som förberedelse mot OS. Truppen har tagits ut i samförstånd med Rikstränaren, Sportkommittén, styrelsen och SOK.

Medaljörerna på VM kvalar in till OS. I och med att VM flyttades från januari till maj, alltså efter de kontinentala OS-kvalen, medför detta att redan OS-klara boxare kan erövra en kvalplats ytterligare en gång genom att ta sig till semifinal. I så fall får reserven från det kontinentala kvalet den platsen som blir ledig.

Damerna förbereder sig med ett internationellt träningsläger i Sheffield 2-7 maj. Preliminär avresa till Kazakstan för VM-laget är 15 maj och tyvärr gör närheten till VM att VM-laget missar SM i Malmö.