Idag fredag startar SM i Baltiska Hallen i Malmö. 42 herrar och 22 damer har vägt in. Matcherna LIVE-streamas direkt på webben. Läs Linus Gustafssons förhandsreportage om SM-boxningen.

LIVE-streaming från SM

Förra årets mästerskap var bra men lite rumphugget då det var få anmälningar på herrsidan. Detta år ser det bättre ut och en del intressanta comebacker finns att skönja i amatörleden.

I 49 kilo så är det en direktfinal mellan Klas Sandberg, KFUM Linköping, och Sundsvalls BK:s Erfan Kakahani. Sandberg och Kakahani har båda två varit inaktiva de senare åren men där trefaldige SM-guldmedaljören Kakahani inte har noterat en match på ett bra tag så har Sandberg fått dess mer slipning i den fyrkantiga ringen. De är båda explosiva och starka boxare, men där Sandberg kan vara den som satsar mer på mängd slag än Kakahani som oftast slår singelslag med precision. Ett bra möte i 49 kilosklassen.

I 60-kilosklassen har vi landslagsmannen Yohannes Berhane som har ett starkt Nordiska bakom sig som förberedelse inför denna turnering. Ett möte mellan honom och BK Falkens duktige Emil Harrysson är någonting att se fram emot. Det är fyra boxare i klassen och det lär bli en rolig viktklass att titta på.

I 64-kilosklassen så är talangen Laziz Sharifov, Haninge BK, ett guldtippat namn. Den duktige Stockholmskisen har dock styvt motstånd i till exempel regerande mästaren Milad Mazdak, Tifa BC och även hemmasonen Emil Pettersson, Malmö Boxing Center, som lär få en rejäl skjuts genom att boxas på hemmaplan.

75 kilo har ett stort startfält med sju anmälda. Guldtippade landslagsmannen Leon Chartoi är inte med i detta SM på grund av skada så många drar nog en lättnads suck över detta faktum. Men boxare som Amir Smesem, Hisingens BK och Abdeslam Chabi, ATF GYM IF gör klassen riktigt spännande. De har styvt motstånd att ta sig förbi ibland andra Cengizhan Caglayan från Narva BK som lika gärna kan avsluta en match på KO eller TKO.

I 81 kilo med 7 stycken invägda kan vi förvänta oss mycket aktion och bra boxning. Nyblivne senioren Alex Bwambale och OS-klara Kennedy Katende, Sundsvalls BK, kan om de möts bjuda på en riktig show. Denis Kaufer, IF Linnea, och Albin Albinsson, IK Ymer, gör viktklassen oerhört spännande.

I 91 kilo skulle det ha blivit direktfinal mellan Nyköpings Simon Engström och Höllvikensonen Mustafa El-Molla då Gabriel Richards har anmälts som sjuk, något som El-molla säkert tycker är tråkigt då han förmodligen önskat revansch efter deras senaste två möten i SM där Richards kommit ut som segrare. Men med det sagt så är Engström ingen duvunge och hade en fin seger i Sweden Box Cup med en TKO i finalen. Det ger bra luft under vingarna. Direktfinalen är nu bortblåst då två stycken sena tillskott kastar sin lott i potten. Det är IF Göteborg Team Box:s Ahmedan Didigov som gick i 81 kilo under förra årets SM och Djurgårdens IF:s rutinerad Hamedali Yarjanalifar som med 60+ matcher i bagaget kan ställa till besvär för vem som helst.

En intressant vändning finner vi i herrarnas 91+. Robin Safar som senast vann SM-guld i 81 kilo 2015 tar sig nu upp två viktklasser för att jaga det åtråvärda guldet. Safar har redan två brons i 91 kilosklassen på SM. Kan han ta guld i årets SM så har han ett väldigt fint trackrecord inom svensk boxning. En som återigen ställer upp under årets SM är minst sagt rutinerad Matias Sylvan. Sylvan som har varit delaktig i 12 SM och efter förra årets guldmedalj vill lägga till ytterligare en medalj i troféskåpet. Nermin Hajdarpasic från Eskilstuna BK är lite av ett mörkt kort då han nyligen klivit upp från Senior B. Hajdarpasic är stor och stark och teknisk så den som möter honom får ingen enkel väg till medalj.

I damernas 54 kilosklass så har vi skånetösen Sara Svensson, senast segrare på Nordiska Mästerskapen 2016 och IF Linneas Katrin Norén. Norén som har tagit två stycken Golden Girl-guld som junior, ett SUM-Guld och ett junior SM-guld kan, om de möts, bli en tuff motståndare för den fightingglade Skurupboxaren. Den som är stort tippad att möta Svensson i finalen dock är SM-guldmedaljören Sandra Attermo från Djurgårdens IF. Förra SM så boxades hon i 57-kilosklassen och gör nu ett försök i 54. Spännande!

57 kilo är en stor klass för damerna, åtta stycken anmälda. Storfavorit är Sophia Smith från Skene Atletklubb. Men hon har styvt motstånd ibland andra Norah Guzlander från Halmstads BK. En stor klass som blir rolig att följa.

I 60 kilo blev det tyvärr en ensam deltagare och hemmafavoriten jelena Jelic får gå upp och tampas med 64-kg damerna.

I 69 kilo så har vi en direktfinal mellan Höllvikens tigrinna Lina Skoghagen och KFUM Fight Zones Natalie Bergqvist. Malena Hede lämnade tyvärr återbud efter en axelskada. Skoghagen och Bergqvist har mötts två gånger förut med varsin vinst. Så dessa två boxare är väldigt jämna och det återstår att se vem som går ut på topp!

För mer SM-boxning gå in på knockout.no och se matcherna live eller om ni är i Malmö så kom ner till Baltiska Hallen och se matcherna på plats!

 

/Linus Gustafsson