Dag ett börjar i ett bra tempo. Efter initial invigning av HAIS:s Norah Guzlander och tal av Evelina Andersson från SBF så startar matcherna i ring A och B ungefär samtidigt. Domarnas största fokus är på att dämpa nerver hos boxare som vill gå på för hårt. Det är mycket blandad boxning då erfarenheten är skiftande.

En match som står ut, och även kanske har lite extra fokus, är matchen mellan Kevin Scott från Morgongåva och Diego Lamby Farines från IF Linnea. Scott, som är son till föredetta världsmästaren George Scott, boxas stabil kontingsboxning och ligger i fin balans med både höger och vänster som används till god effekt. Farines är dock ingen push-over och kämpar på bra genom hela matchen vilket ger en bra match i 50 kilo, A-boxare. När resultatet räknas ihop så har Scott en fin seger med siffrorna 3-0.

Gigi Zardaiashvili, Antares BK har en tuff motståndare i KK All Rounds Elias Habeeb. Matchen böljar fram och tillbaka med en Habeeb som ligger på starkt.
Zardaiashvili kontrar oerhört fint med långa svepande upercuts och med en väldigt god balans. Rolig boxning att titta på i A-boxarnas 50 kilo. Och en 2-1 seger till Gigi Zardaiashvili.

Denis Nikandrov från Haninge BK mötte tuffe Jassin Zina från BK Revansh i en fartfylld affär i B-boxarnas 40 kilo. Nikandrov som visade prov på enorm blick och tajming kunde finta in en höger som träffade Zina precis när han var ur balans vilket reulterade i en nedslagning. Domaren tog det säkra före det osäkra och lät Zina återhämta sig lite sedan var bataljen igång igen. Zina lät sig inte störas nämnvärt av detta utan kom ut i andra ronden med fullt fokus och gav Nikandrov en bra match. I slutet blev Haningeboxarens fotarbete och tajming för mycket och han kunde knipa segern med en noslängd på ett 2-1 beslut.

Edward Kyrkander, Viktorija BK, fick en tuff start i Diplom-SM mot mellansvenska diplomseriens gigant, Eliaz Grönlund, från Öbacka BK. Som nämt tidigare så har Grönlund plats nummer ett i serien och hara visat en stark form under hela säsongen. Trots detta så arbetade Kyrkander på bra och träffade Grönlund med flera bra vänstrar i dennes något glesa försvar.
Grönlunds kontroll och fina rörelser med överkroppen gjorde att han bekvämt kunde byta vinkel och träffa mycket och ofta. Bra match i diplom men en enkel seger för Grönlund med 3-0.

En publikfavorit gick mellan Albin Gönultas, BK Falken och Hisingen BK:s Mohamed Zaka. Högt tempo och mycket slag gjorde att domaren fick säga till några gånger i rond ett. Publiken var vid gott mod och stämningen i hallen var mycket bra! Rond två så hade nerverna lagt sig lite och båda killarna visade prov på fin action-boxning med bra kontroll. Här är två boxare som man nästan ser att de kommer trivas bättre när de får gå över till riktigt matchboxning, de gjorde ett bra jobb med att hålla rätt nivå tills matchen var slut.Vinst till Hisingens Mohamed Zaka på ett delat domslut i en jämn match.

Bulldog Training Centers gänglige pugilist Samin Saletovic tog sig an Angereds BC:s starke Kerim Ramic. Det var en match som handlade mycket om vem som träffade mest. Tekniken var inte i överkant men det fanns mycket hjärta och vilja i båda hörnor. Saletovic hade en bra lång jabb som han inte utnyttjade till fullo men när han väl drog iväg den så var det som en telestolpe kom flygande. Ramic kontrade detta genom en fysisk och aktiv boxning. De två första ronderna var lite i favör för Bulldogs pug men i sista ronden så höjde Ramic tempot och hämtade igen delar av det försprång som hans antagonist skapat sig i de två första ronderna. Saletovic var märkbart trött av Angeredkillens starka press men lyckades ändå ta segern med ett delat domslut. 2-1.

Dagens första dam-match gick mellan Ystads prickskytt, Thelma Sagerfeldt-Eskilsson, och Haninge Bk:s Vera Person i 63 kilo. Ystadstjejen satte snabbt in en precisionsjabb mot den längre Persson som hade svårt att värja sig mot dubbel och trippeljabbar som landade rent. Det var högt tempo från start och även om Sagerfeldt-Eskilssons mål verkade vara att mala ner sin motståndare så hängde Haningetjejen med i tempot och kunde kontra anstormningen med fina raka slag. Det var i sista ronden en märkbart trött Vera Persson som gick på defensiven mot den outtrötlige Sagerfeldt-Eskilsson, vars tempo höjdes snarare än mattades av. Det var en bra match i 63 kilo och Thelma Sagerfeldt-Eskilsson kunde höja handerna i luften i välförtjänt seger!

Vissa matcher blev tyvärr lite för hårda och det är inte syftet med diplom-boxning, även om det är en kontaktsport. Inför morgondagens finaler har dommarkåren pratat ihop sig för att säkerställa att tävlingen fortsätter i bästa diplom-anda.

På det stora hela så var det en väldigt bra dag i diplom-boxningens tecken.

//Linus Gustafsson