En bronsmedalj som borde blivit minst silver blev resultatet i Kadyrov Memorial för den svenska truppen. Modo Sallah var i ca 30 min klar för final innan domslutet ändrades till hemmaboxarens fördel.

På finaldagen fick Modo arrangörens ”Special Price” som plåster på såren och även Per Sönnerby utnämndes till bästa domare och supervisorn kom fram åtskilliga gånger och bad om ursäkt för misstaget som kostade Modo en potentiell guldmedalj som belönades med 3000 US dollar.

Per Sönnerby och Modo Sallah pristagare i Ryssland

Nu var det inte bara Modo som fick ett dåligt domslut emot sig mot en tjetjensk boxare utan det hände ett par gånger till i finalerna. 98 boxare från 11 nationer deltog i turneringen som är uppkallad efter Tjetjeniens förre president Akhmat Kadyrov som dog i ett bombattentat 2004. Då vi var den enda nationen som inte talade ryska försågs vi med en egen tolk. Det fanns genomgående många välskolade boxare i framförallt de lättare viktklasserna och även mycket kraft och explosivitet främst i de tyngre klasserna. Bästa boxaren var hemmaboxaren Islam Edisultanov som förutom prispengarna på 3000 dollar även fick en ny Toyota Corolla och en del andra priser. Edisultanov stoppade sin ryske landslagskollega Sergey Sobylinskiy i första ronden i finalen på ett imponerande sätt. Närkamperna verkar få en större betydelse än förut och är man påpasslig kan man utnyttja de till sin fördel ännu mer än under förra systemet. Domarna låter boxarna själva försöka lösa närkamperna och det gäller att vara med på noterna. Det håller inte att vara passiv och bara invänta domarens order om break. De som hittar utrymme för att slå kan framkalla många fördelaktiga situationer per match.

Våra boxare var populära i Tjetjenien, framförallt Modo, och det var många som kom och uttryckte sin besvikelse över att han inte fick boxa i finalen. Modos boxning inger förhoppning inför framtiden och det var synd att han inte fick gå ytterligare en match vilket han var värd.

Svenska laget i Grozny utanför Nationalmuseet

Gabriel Richards ställdes mot en riktig tank vid namn Shamil Matashev, som drämde in en högerswing i inledningen på Gabriel som tog räkning. När domaren sade box efter att Gabriel visade att han var klar ställde sig supervisorn upp och beordrade att matchen skulle brytas. Tråkigt för Gabriel som inte fick en chans att visa vad han kan. Gabriel sparrade sedan med OS-femman Siarhei Korneev, som även han förlorat mot ryssen, och visade att han har en hög potential.

Clarence Goyeram föll med 2-1 mot ryssen Rabadan Imailov på ett i vårt tycke hemmadomslut.

Clarence vann första ronden klart, andra ronden jämnare men säkert, sista ronden tappade han knappt i våra ögon. I likhet med Modos semifinal öppnade Clarence väldigt säkert men motståndaren närmade sig sedan lite i varje rond. Både Modo och Clarence vann sina andra ronder men inte lika klart som den första vilket domarna ”utnyttjat” och svängt matchen och låtit sista ronden avgöra.

Även Hampus vann sin första rond men tappade sen mot ytterligare en ryss. Hampus har gått ner en viktklass och kände nog av att få möta en snabbare motståndare.
Idag reser samma gäng till Ahmet Cömert Tournament i Istanbul för sista turneringen innan VM.
Kadyrov Memorial
Grozny, Ryssland
27-31 augusti 2013
 
64 kg  Rabadan Ismailov, RUS – Clarence Goyeram, SWE  2-1
75 kg  Bair Tsympilov, RUS – Hampus Henriksson, SWE  2-1
91 kg  Shamil Matashev, RUS – Gabriel Richards, SWE  TKO 1
91+kg Modo Sallah, SWE – Mansur Chamaev, RUS TKO 2
91+kg Arbi Madaev, RUS – Modo Sallah, SWE  2-1                        Brons

 

Sveriges lag i Kadyrov Memorial

64 kg: Clarence Goyeram, IF Göteborgs Team Box
75 kg: Hampus Henriksson, IF Göteborgs Team Box
91 kg: Gabriel Richards, Djurgårdens IF
91+kg: Modo Sallah, Djurgårdens IF

Coacher: Santiago Nieva & Peter Kärrlander

Domare: Per Sönnerby

 

/Santiago Nieva, Rikstränare