Ledande befattningar inom idrotten har man bara till låns under en tid och nu är det dags att tacka för mig och lämna över till andra. Jag avslutar mitt uppdrag som sportchef på boxningsförbundet den 31 december 2012.

Jag tillträdde som förbundskapten för damlandslaget 2001 och anställdes som sportchef den 1 september 2007. Det har varit fantastiska år som gett mig väldigt många erfarenheter, upplevelser och starka minnen, men nu är det rätt tillfälle att lämna över till nya krafter inför en ny OS-period.

Svensk boxning står sig stark, vi har tagit internationella medaljer på både herr- och damsidan och deltagit med lag på både OS i Peking 2008 och OS i London 2012. Och har vi inte tagit medaljer har vi i alla fall haft trupper på plats som fightats om medaljerna. Det är resultatet av ett hårt arbete där boxare, klubbtränare och förbundstränare gjort jobbet och det är till dem jag vill rikta ett ödmjukt tack för de framgångarna som vi haft.

Det som gett mig drivkraft och inspiration att gå till jobbet varje dag har varit våra boxare, det är förbundets plikt och skyldighet att erbjuda våra boxare en meningsfull och utvecklande satsning.

Här kommer en liten summering av de saker som jag har fokuserat på och velat utveckla under mina år som sportchef.

Vi har lagt mycket tid och kraft på att organisera och utveckla förbundstränargruppen. Kontinuerligt har förbundstränarmöten genomförts och det har varit utvecklande och främjande för samarbete, ledarskap och synsätt på boxning.

Elitgrupperna för de olika landslagen togs fram för att jag ville att vi skulle få en bättre kontinuitet i arbetet med landslagsboxarna. Lägren gör att vi kan höja kompetensen kring boxning och träning och alla de kringliggande bitarna som hör till en elitsatsning.

Kurser, föredrag och utbildningar har legat mig varmt om hjärtat. Vi har utbildat en mängd tränare och de nya kompendierna har varit ett lyft för våra utbildningar. Det har varit ett fint samarbete med de distrikt och klubbar som varit medarrangörer till kurserna.

Jag har tillsammans med förbundstränarna verkat för att genomföra internationella samarbeten och även få till detta på hemmaplan. Ett av mina roligaste och kanske mest tidskrävande projekt var Sweden Round Robin Tournament som samlade flera boxare ur världstoppen i Halmstad för två år sedan. Extra kul var förstås också att Sverige blev bästa Nation på både herr- och damsidan.

Sommarlägret på Bosön samlar Sveriges bästa boxare under ett och samma tak under en vecka i juli är en tradition som jag hoppas kommer att leva vidare. Det skapar en familjär stämning bland alla kategorier av boxare som blir fullmatade av boxning, kostlära, idrottspsykologi, fys-träning mm. mm.

Mitt sista stora projekt var ”Team Rio” satsningen som var väldigt inspirerande att arbeta med. Vi samlade klubbtränare och de mest kvalificerade resurspersonerna tillsammans med de ungdomar och juniorer med störst potential och skapade en satsning till OS i Rio 2016. Det var RF som möjliggjorde uppstarten för Team Rio med stöd, resurser och pengar.

Jag har satsat på att ha en hög aktivitet i våra landslag med turneringar, tävlingar och träningsläger. Vi har haft satsningar där både tvåor och treor fått chansen i blågult och det är tack vare klubbarna som detta varit möjligt. Varje år har klubbarna dragit ett tungt lass och funnits med och finansierat turneringar och läger som annars inte skulle ha varit möjligt att genomföra. Det har förekommit protester mot detta men dom flesta klubbarna har varit positiva till att ta del av erbjudanden för att skicka ut sina boxare. Detta samarbete är något som har varit mycket värdefullt och som jag vill tacka alla hårt arbetande klubbar för.

Jag hoppas att svensk boxning fortsätter att utvecklas och fortsätter att skapa nya traditioner. Står vi stilla i utvecklingen blir vi omedelbart ifrån åkta. I fortsättningen kommer jag att följa svensk boxning från vårt grannland Norge. Den 1 januari tillträder jag som sportchef för det Norska Boxningsförbundet. Se info på Norges hemsida här.

 

/Erik Bredler, avgående sportchef