Bashir Hassan och Salomo Ntuve inledde VM i Baku på ett strålande sätt. Bashir slog Mauritius OS-trea Louis Jukie med 12-9 och Salomo utklassade polacken Piotr Gudel med 23-7. En härlig start för hela laget!

Både Bashir och Salomo genomförde mycket bra matcher, dom vann inte bara matcherna utan presterade på en mycket hög nivå. I söndagens matcher ställs Salomo mot tufft motstånd i form av tredje seedade tysken Ronny Beblik som stod över i dagens omgång.

På måndag möter Bashir algeriets nio seedade Mohamed Ouadahi som gick vidare mot Atanas Mugerwa från Uganda.

Nästa svensk Är Kennedy Katende som imorgon onsdag möter ungerns EM 3:a Imre Szello. Ungraren Är seedad som 9:a i turneringen men Kennedy mötte och slog Szello i World Series of Boxing förra Året. Kennedy boxas på eftermiddagspasset klockan 15.00 (12.00 svensk tid) och har match nummer Åtta. VM kan följas direkt på nätet på följande länk.

Under torsdagen ställs Leon Chartoi mot den relativt okände israelen Konstantin Snigour. Anthony Yigit går in i turneringen på fredag mot koreanen Sang Park. Sist ut Är Redouane Kaya som först på lördag möter Elvin Isayev från hemmanationen Azerbaijan. Isayev har ett silver från JVM och Är seedad som nummer 8:a i turneringen.

Resultat VM i Azerbaijan 2011:

27/9:
52 kg: Salomo Ntuve SWE – Piotr Gudel POL 23-7
56 kg: Bashir Hassan SWE – Louis Julie MRI 12-9

28/9:
81 kg: Imre Szello HUN – Kennedy Katende SWE 21-10

29/9:
69 kg: Leon Chartoi SWE – Konstantin Snigour ISR 19-11

30/9:
64 kg: Anthony Yigit SWE – Sang Park KOR 29-11

1/10:
60 kg: Elvin Isayev AZE – Redouane Kaya SWE 15-8

2/10: (sextondelsfinal)
52 kg: Salomo Ntuve SWE – Ronny Beblik GER 12-8
64 kg: Anthony Yigit SWE – Mohamed El Machhabi MAR 18-10
69 kg: Patrick Wojcicki GER – Leon Chartoi SWE 12-11

3/10: (sextondelsfinal)
56 kg: Mohamed Ouadahi ALG – Bashir Hassan SWE 18-10

4/10: (Åttondelsfinal)
52 kg: Jasurbek Latipov UZB – Salomo Ntuve SWE 10-7
64 kg: Everton dos Santos BRA – Anthony Yigit SWE 22-10

 

Presentation av VM-truppen:


52 kg: Salomo N’tuve, Angered BC

Salomo gör sitt andra VM och börjar få den rutin som krävs. Han hade sitt internationella genombrott 2008 då han tog silver EM i Liverpool vilket var Sveriges första mästerskapsfinal på herrsidan på 17 År. Han Är en rörlig boxare som använder sin räckvidd, 180 cm fördelat på 52 kg gör honom svårboxad för de flesta. Salomo arbetar med ungdomar på Angereds Gymnasium i Göteborg och Är 21 År, tränas av Tommy Andersson.

Meriter:
3 SM Guld
EM-silver 2008

Kvartsfinal EM 2010


57 kg: Bashir Hassan, Djurgårdens IF

Bashir gör sitt tredje VM och Är den som får stå för rutinen i laget. Han har varit med på fem EM och har som bäst ett brons från Liverpool 2008. Bashir Är fostrad av den legendariska boxningstränaren ”Dallas” i Malmö BK men tillhör numera Djurgårdens IF sedan flera Är tillbaka. Han var nära att kvala in till OS i Peking 2008. Bashir Är en teknisk boxare som helst styr sina motståndare, gör med högern före, en så kallad ”southpaw”. Jobbar som entrévärd i Stockholm och Är 27 År. Tränas av Walter Mohr.

Meriter:
8 SM Guld
EM-brons 2008


60 kg: Redouane Kaya, Narva BK

Redouane gör sitt första VM men har etablerat sig i europatoppen med medaljer från flera internationella turneringar och deltagande på två EM. Under förra Året tävlade han för det turkiska laget Istanbulls i AIBA:s nya proffsliga World Series of Boxing. Han har sin idrottsbakgrund från gymnastiken och började boxas i Uppsala men bor numera i örebro och representerar stockholmsklubben Narva BK. Han Är en explosiv och snabb boxare som kan blanda kraft och teknik i sin boxning. Redouane Är 23 År och tränas av Santiago Nieva.

Meriter:
1 SM Guld
Kvartsfinal EM 2010
Kvartsfinal EM 2011


64 kg: Anthony Yigit, Skarpnäcks BK

Anthony Är yngst i laget med sina 20 År och gör här sitt första VM. Han har redan deltagit på två EM och varit nära medalj på båda med kvartsfinaler som resultat. Anthony Är en boxare som har förmågan att vinna jämna matcher, kämpar alltid till sista gonggongen och har en mycket hög arbetskapacitet. Han har tagit ett sabbatsår från studierna för att satsa på boxningen. Tränas av Vassili Boguslavski.

Meriter
1 SM Guld
Kvartsfinal EM 2010
Kvartsfinal EM 2011


69 kg: Leon Chartoi, Narva BK

Leon har etablerat sig i europatoppen och gör sitt andra VM och har dessutom hunnit med två EM. Bästa meriten kom förra Året då han som enda icke ryss lyckades att ta hem guldet i den ryska boxningsturneringen Umakhanov Memorial Tournament i Dagestan. Leon Är en boxare som mixar attacker och kontringar, har ett bra försvar och som helst boxas på halvdistans. Kombinerar boxningen med teknikstudier på distans. Leon Är 22 År och tränas av Santiago Nieva.

Meriter:
3 SM Guld
Kvartsfinal EM 2010


81 kg: Kennedy Katende, Sundsvalls BK. Kennedy går sitt första VM men har rutin från både EM och OS. Han kvalade in till OS i Peking 2008 efter kraftfull boxning med en knappt läkt fraktur på underarmen, vilket var en mycket stark bedrift. Kennedy tillbringade stora delar av förra säsongen i Mexiko då han representerade Mexico City Guerreros i World Series of BoxingHan Är en okonventionell och sevärd boxare. Kennedy Är kort för sin viktklass och boxas med explosiva krokar med både höger och vänster hand. Studerar i Sundsvall och Är 26 År. Tränas av Christer Starrin.

Meriter
OS deltagare i Peking 2008

 

Sveriges trupp till VM i Azerbaijan 22 september – 10 oktober

52 kg: Salomo Ntuve, Angered BC
56 kg: Bashir Hassan, Djurgårdens IF
60 kg: Redouane Kaya, Narva BK
64 kg: Anthony Yigit, Skarpnäcks BK
69 kg: Leon Chartoi, Narva BK
81 kg: Kennedy Katende, Sundsvalls BK

Förbundstränare: Majid Jelili och Santiago Nieva
Domare: Dorian Butar (uttagen av AIBA)
Lagledare: Erik Bredler

 

Det blir garanterat en lång och tuff turnering där turneringen inleds den 26 september och semifinaler och finaler avgörs den 7-8 oktober. Det internationella boxningsförbundet AIBA meddelar att det blir det största världsmästerskapet hittils.

Den svenska truppen Är laddade och Är redo för att fightas om både VM-medaljer och OS-platser då turneringen Även Är ett kval till OS i London nästa År.

Information om hur kvalificeringen till OS går till finns här.

/Erik Bredler, sportchef