Boxningsförbundet landsätter en långsiktig satsning mot OS i Rio 2016.

Team Rio Är en ide som jag haft en längre tid för att fånga upp våra talanger och få en bättre och längre OS-satsning.

Satsningen på Team Rio har möjliggjorts via ett samarbete mellan RF och boxningsförbundet. RF Är med och stöttar projektet det första Året med 100 000 kr via elitstödet.

Projektet ”Team Rio” innebär en specialsatsning på de med lovande boxarna och kommer att sträcka sig fram till OS i Rio 2016. Gruppen kommer att kallas till träningsläger och samlingar där både den tekniska och taktiska utvecklingen av boxningen ingår, men Även utveckling av sociala och personliga egenskaper. Samlingarna ska innehålla utbildningar och information för att skapa kunskap och förståelse hos deltagarna inom Ämnen som kost, träningslära och mental träning och förberedelse samt vad en elitsatsning innebär.

Deltagarna kommer att behålla sin plats oavsett resultat under pågående säsong för att skapa en trygghet i laget och främja ett flitigt tävlande. Boxare som bryter mot framtagna regler och policys eller brister i tävlings- och träningsfrekvens riskerar dock att falla ur. Team Rio uppdateras en gång per År.

RF:s stöd till projektet Är givetvis mycket tacksamt då mycket av våra resurser under säsongen 2011/2012 kommer att gå till att preparera och kvala med våra boxare till OS i London 2012. Samtidigt måste vi ha en parallell satsning till OS i Rio 2016. Det Är våra elitgrupper för junior- och ungdomslandslagen som utgår denna satsning. Men med bristande resurser Är det svårt att ha regelbundna samlingar och en kontinuitet i det arbetet. Vi ska ha kvar våra elitgrupper i nuvarande form, det har varit ett framgångsrikt sätt att arbeta på. Men för att kunna arbeta med våra största talanger och optimera en satsning till OS 2016 och Även 2020 behöver vi titta på utveckling och nytänkande. Att starta Team Rio redan nu anser jag helt avgörande för utvecklingen för våra junior- och ungdomsboxare i Övergången till seniorer.

Syftet med ”Team Rio” Är att fånga upp våra bästa boxare och upprätta en grupp med de herrar och damer som i dagsläget bedöms ha störst potential ta medaljer på OS i Rio 2016. Vi ska titta på helheten runt boxaren för att skapa den optimala satsningen.

Målsättningen med ”Team Rio” Är ha en inspirerande, utvecklande och meningsfull satsning som ska leda till medaljer på kommande EM, VM och OS.

Förbundstränargruppen har tagit ut den första upplagan av ”Team Rio” för säsongen 2011-2012. Det första uppstartslägret kommer att ske på Bosön den 15-18 december.

Deltagare Team Rio säsongen 2011/2012:
60 kg: Oliver Flodin, BK Ringen -96
64 kg: Nurbo Bozan, IFK Linköping -93
75 kg: Loran Batti, Upsala IF -95
75 kg: Hampus Henriksson, Göteborg Team Box -94
54 kg: Frida Stenholm, Narva BK -93
64 kg: Patricia Berghult, Höllvikens BK -94
60 kg: Agnes Alexiusson, Värnamo BK -96
60 kg: Ida Lundblad, TIFA BC -95
75 kg: Love Holgersson, IF Linnéa -93

 

/Erik Bredler sportchef