Anna Lindqvist från Malmö Boxningsklubb har chans att bli ”Årets Unga Ledare” i Sverige. Hon har gått vidare och är en av tre finalister till priset. – Jag blev lite chockad, jag brukar inte få uppmärksamhet, säger Anna om att överhuvudtaget finnas med i diskussionen.

Det är i Eldsjälsgalan 27 februari som ”Årets Unga Ledare” utses. Galan i Göteborg direktsänds i TV4 och leds av Marie Serneholt och Peter Jihde.

Att Anna Lindqvist nu har gått ända till final i nomineringsprocessen beror på att hon är en mycket populär ledare bland ungdomarna i Malmö Boxningsklubb. Det juryn gillar hos henne är engagemanget för sina adepter i kombination med hennes totala fördomsfrihet.
– Det gäller att respektera varenda individ oavsett var de kommer ifrån. Alla kommer inte från de bästa förhållandena så därför får man vara extra noga med hur man lär dem och hur man säger saker och ting, förklarar hon.

Anna är en lyssnare som dessutom har en naturlig auktoritet. Bland annat lyckas hon få killar från traditionellt könssegregerade kulturer att acceptera att de har en tjej som tränare.
– När det blir konflikter gäller det att man stoppar och ser vad som har hänt, att man inte bara säger ”sluta” och går vidare utan att man tar reda på vad det är som har hänt och låter alla säga sin åsikt, menar hon.
Under träningarna är hon noga med att ge alla uppmärksamhet.
– Det är så kul att se utvecklingen hos alla. De blir glada och jag blir glad, berättar hon.

De tre nominerade till Årets Unga Ledare:
Anna Lindqvist, Malmö Boxningsklubb
Julia Sandqvist, Tranemo Gymnastikförening
Joakim Johansson, Tillberga Roosters, Västerås (innebandy)

Fakta:
Eldsjälsgalan arrangeras av Folkspel vars enda syfte är att generera pengar till Sveriges föreningsliv. 2014 års upplaga av Eldsjälsgalan är den sjunde i ordningen och direktsänds i TV4 torsdag 27 februari kl 20.00. I galan utses Årets Ledare och Årets Unga Ledare. Dessutom tilldelas tio föreningar 100.000 kronor var. Programledare för Eldsjälsgalan är Marie Serneholt och Peter Jihde.