Förre proffspromotorn, boxningsordföranden, spel- och travkungen Bertil Knutsson avled stilla i sömnen under natten mellen tisdag och onsdag i en ålder av 80 år, 4 månader och 16 dagar.

Döden kom efter en kort men intensiv kamp mot cancer. Så sent som den 1 mars i år firade han sin 80-årsdag med en grandios fest på Royal Bachelors Club i Göteborg, hyllad unisont av familj, vänner och affärspartners ur framförallt de tre karriärer hans liv kretsat kring: spelbranschen, travvärlden och boxningsvärlden. Då var han ännu omärkt av den hemska sjukdom som kort tid senare visade sig och tog ett förödande snabbt förlopp.

Bertil Knutsson nådde en smått legendarisk status inom sina gebit. Han föddes den 1 mars 1932 och var således årsbarn med vännen Ingemar Johansson. Båda två kom i tonåren att starta boxningskarriär i Redbergslids BK, där Bertil boxade i klubblaget från fjädervikt till lätt tungvikt. Han blev med tiden distriktsmästare för Göteborg, gjorde tjugo matcher – medan ’Ingo’ gick vidare till proffskarriär och EM- och VM-titel. Deras vänskap bestod livet ut och de skulle strax bli partners inom proffsbranschen.

Bertil sadlade om till domare inom boxningen och gjorde snabbt karriär, blev AIBA-domare på tidigt 60-tal och dömde EM 1961 och 1963 och var samtidigt vårt lands främsta domare – ring & poäng – på proffsgalorna och gavs ett flertal tunga internationella uppdrag, dömde EM-fighten Tavant vs Pravisani och räknades till de stora rättsskiparna i ringen, när han lite oväntat men med sedvanlig energi 1966 åter sadlade om och tillsammans med Ingemar Johansson (vars aktiva karriär då var över) bildade proboxningsfirma. Under den relativt korta tiden upp tills proffsboxningsförbudet satte stopp för arrangemang i Sverige (1/1 1970) arrangerade Knutsson/Ingo inte mindre än 22 proffstävlingar och ett antal uppvisningar och sidoarrangemang därutöver – och förde fram Bosse Högberg till EM-fight och VM-kval och nystartade fruktade ex-VM-kungen Charles Sonny Liston med fyra matcher i vårt land. Duon arrangerade ”sista” proffsboxningen i Frölundaborg 30/12 1969.

Redan vid denna tid var han känd som ’roulettekungen’ efter att med stor framgång ha etablerat sig i spelbranschen, och han skulle senare inte minst via etableringen av branschens främsta sorteringsmaskin och ett excellent affärssinne uppnå position som en av de stora i detta tuffa gebit, från spelautomater till casinon och internetspel, och byggde via Knutssonbolagen, Knutsson Holding, Betsson mm upp en stor förmögenhet. Detta ledde senare in i att han kom att odla sitt främsta sidointresse, trav, så gediget att han satte detta i full affärsverksamhet och skapade Knutsson Trotting med hundratals hästar; kanske främst av dessa den på senare år mycket framgångsrike Sebastian K som körs av Lutfi Kolgjini.

Även efter proffsförbudet höll Bertil nära kontakt med boxningssporten och kom under 1980-talet att göra en anmärkningsvärd comeback, då han tog över det då lätt krisande Svenska Boxningsförbundet och styrde detta mycket framgångrikt 1985-89 – en period vars högsta krön nåddes under OS i Söul, där boxning blev bästa svenska gren via George Scotts silver och Lasse Myrbergs brons, och där Bertil drev frågan om att arrangera EM i Sverige till fullbordan, så att vi kom att stå som arrangör av detta tunga arrangemang 1991. Då hade Knutsson lämnat över till Björn Rosengren men tänkte sig ha en mer framträdande roll under själva EM än vad han sedan fick. EM blev en stor sportslig succé men inte den publika framgång Bertil avsett. Han behöll emellertid sitt intresse för sporten och jobbade bak kulisserna för proffsboxningens comeback – och han blev en både stolt och väl sedd gäst på ringside när väl proffsen återkom från 2007 och framåt.
Det var signifikativt att han vid och inför sin 80-årsdag hyllades med såväl spelvärldens främsta utmärkelse som SBF/Prokommissionens guldmedalj. Undertecknad besökte honom för en vecka sedan medan han fortfarande vårdades i hemmet för den oerhört aggressiva bukspottskörtelcancer som obevekligen tog hans liv. Jag mötte en kär vän som med osviklig värdighet nalkades sitt slut: osentimental, redo, fullständigt klar i huvudet och klar med överlämnandet av sitt jordiska verk. Värdig, rationell och klok. Han var omgiven av sin familj, de tre sönerna och barnbarnen. Äldste sonen Michael är sedan en tid VD för affärsverksamheten. Bertil var sliten av den tuffa kampen och han visste precis vad som väntade. Han var nöjd med sitt verk. Det hade han i sanning all anledning att vara. En verklig ledare har gått ur tiden.

Olof Johansson