Den nya säsongen 2011/2012 rivstartade med Baltic Sea Youth Games i Ljungbyhed, Skåne. Turneringen arrangerades i en f.d flyghangar som tidigare tillhört det numera nedlagda flygförbandet F5. Boxningen höll mycket hög kvalité och det blev väldigt många bra och jämna matcher.

Baltic Sea Youth games arrangeras vartannat år och deltagarna på tävlingen kommer från elva regioner/länder runt Östersjön. Förutom boxning så tävlas det även i brottning, fotboll, simning, judo, rodd, friidrott, tyngdlyftning, handboll och volleyboll. Svensk representant i tävlingen är Skåne och tävlingen arrangerades därför av Skåneidrotten. Deltagarregionerna turas om att stå som arrangör och enligt uppgift kommer nästa tävling gå av stapeln 2013 i St Petersburg. Till boxningen kom det deltagare från regionerna/länderna Skåne (som i sin tur bjudit in klubbar från hela Sverige), Danmark, Vitryssland, Brandenburg, Mecklenburg, Västpommern och Leningrad (trots att staden Leningrad numera heter St Petersburg så heter regionen fortfarande Leningrad och det är den som boxarna representerade). Projektledare från Sydsvenska boxningsförbundet var Ken Kvist från Höllviken som lagt ner ofantligt med tid med detta lyckade arrangemang.

Det var tydligt att många regioner tagit tävlingen på största allvar och skickat mycket starka trupper. Man fick känslan av att många av dem knapp marginal misslyckats med att kvalificera sig till Ungdoms-EM och istället fick åka till Baltic Sea Youth Games. Bl.a. bestod Vitrysslands och Västpommerns boxningstrupper enbart av nationella ungdomsmästare. I danska laget var det bara en boxare som inte var dansk ungdomsmästare.   I Brandenburgs och Mecklenburgs trupper hade i stort sett alla deltagare tagit medalj på tyska pojk- eller ungdomsmästerskap och det var inte ovanligt att de gjort mer än 40 matcher. Boxarna från Leningrad hade inte samma meriter på papper men man blev påmind om den otroliga bredden i rysk boxning. En av dem, Ilya Rumyantsev, var enligt uppgift 2:a bland ungdomarna i Leningrad-regionen. Men han slog klart både en vitrysk och tysk pojkmästare. Den andre ryske pojken, Nver Airanpetyan, hade som främsta merit en kvartsfinalsplats på distriktsmästerskapen i Leningrad-området. Men han slog först en vitrysk ungdomsmästare innan han med allra knappaste marginal förlorade mot en annan vitryss. Matchen slutade 7-7 och slagräkningen blev 36-36. Poängdomarna fick därmed trycka ytterligare en gång för att avgöra vem som vann och då blev det 3-2 i domarröster till vitryssen Yauheni Kotseleu. En annan vitrysk grabb, Dzimitri Asenau, var tävlingen största behållning och han trollband publiken bägge dagarna med otrolig teknisk boxning.  Först slog han en mycket duktig tysk ungdomsmästare, Denis Weber. Tysken var tät och pressade medan Dzimtri roterade och kontrade. Enligt mig en av de bästa och mest underhållande ungdomsmatcherna jag någonsin sett i Sverige.  I finalen slog sedan Dzimitri Asenau en annan duktig tysk, Maximilan Kurschak, som tagit brons på tyska ungdomsmästerskapen. Det var egentligen aldrig någon diskussion om vem som skulle få pris som bäste boxare utan Patrick Wheeler fick nöjet att dela ut priset till den fantastiska talangen från Vitryssland. Överlag så blev man ofta imponerad av den taktiska förmågan, den täta garderingen och den boxningsmässiga mogenheten som många av de tyska, polska, vitryska och ryska ungdomsboxarna visade upp. De svenska pojkarna var på pappret ofta ganska orutinerade jämfört med de utländska boxarna. Men det de saknade i rutin vägde de upp med fantastiska fighter-hjärtan. Orutinerade Joshua Hayes från Falkenberg vek inte en tum mot en f.d. tysk pojkmästare och förlorade hedersamt med 11-17. Tuffe Bazer Mohamed från IK Ymer, som tidigare enbart boxat 7 matcher, förlorade knappt med 11-15 mot en polsk ungdomsmästare med över 40 matcher i bagaget. En härlig inställning från de svenska grabbarna. Svenske ungdomsmästaren Walid Aldalal från Hisingen gjorde också en bra insats men förlorade mycket knappt med 10-11 mot tyske ungdomsmästaren Robin Leinweber från Mecklenburg.

Tyvärr var det bara svenska och danska tjejer som deltog i dam-klasserna. Svenskorna dominerade och våra nyblivna världsmästarinnor Ida lundblad och Agnes Alexiusson gjorde ingen besviken då de säkert tog hem varsitt guld och fick pris som bästa tjejer i ungdoms- resp juniorklassen.

Undertecknad hade det stora nöjet att få vara med som speaker på tävlingen.

Fredrik Nordqvist, Narva BK

Resultat Baltic Sea Youth Games 2-3/7 2011 Ljungbyhed, Sverige

Ungdom Herrar

Semi: 46 kg Chris Paul Kruger, Brandenburg/DE – Baldur Bratek, Mecklenburg/DE 13-8

Final: 46 kg Chris Paul Kruger, Brandenburg/DE – Ronni Rasmussen, Danmark 24-7

Semi: 48 kg Dzimitri Asenau, Vitryssland – Denis Weber, Brandenburg/DE 12-8

Final: 48 kg Dzimitri Asenau, Vitryssland – Maximilian Kurschak, Mecklenburg/DE 9-8

Semi: 52 kg Ilya Rumyantsev, Leningrad/RYS – Dzimitri Labetski, Vitryssland 8-4

Semi: 52 kg Valtrim Hebibi, Brandenburg/DE – Joshua Hayes, SWE/Falkenberg 17-11

Final: 52 kg Ilya Rumyantsev, Leningrad/RYS – Valtrim Hebibi, Brandenburg/DE 16-10

Semi: 54 kg Yauheni Kotseleu, Vitryssland – Batu Coskun, Brandenburg/DE 12- 5

Semi: 54 kg Nver Airanpetyan, Leningrad/RYS – Maksim Bal, Vitryssland 9-7

Final: 54 kg Yauheni Kotseleu, Vitryssland – Nver Airanpetyan Leningrad/RYS 7+-7

Final: 57 kg Brian Hellvig, Brandenburg/DE – Filip Dyszynski, Västpommern/POL 16-14

Semi: 60A kg Robin Leinweber, Mecklenburg/DE – Walid Aldalal, SWE/Hisingen 11-10

Final: 60A kg Robin Leinweber, Mecklenburg/DE – Cesary Jacobs, Brandenburg/DE 9+-9

Final: 60B kg Lukasz Duszinski, Västpommern/POL – Bazer Mohamed, SWE/Ymer 15-11

Semi: 63A kg Rasmus Broman, SWE/BS Tor – Kasper Hansen, Danmark 8-5

Final: 63A kg Araik Ismael, SWE/Kristianstad – Rasmus Broman, SWE/BS Tor 13-6

Final: 63B kg Jonathan Gartmark, SWE/Staffanstorp – Gavar Zorab SWE/Hisingen 20-5

Final: 70 kg Mike Steffensen, Danmark – Jon Weller, Brandenburg/DE 23-7

Final: 75 kg Besnik Alili, Danmark – Krystian Bartosiewicz, Västpommern/POL 8-3

Final: 80+ kg Daniel Krol, Västpommern/POL – Paul Tischer, Brandenburg/DE 8-1

Ungdom Damer

Semi: 52 kg Josefin Persson, SWE/Fox – Mariann Wahab, Danmark 10-8

Final: 52 kg Josefine Persson, SWE/Fox – Tanya Karlsson, SWE/Höllviken 12-8

Semi: 60 kg Jelena Jelic SWE/Höllviken – Sarah Nielsen, Danmark 14-8

Final: 60 kg Agnes Alexiusson SWE/Värnamo – Jelena Jelic, SWE/Höllviken 11-7

Junior Damer

Final: 66 kg Ida Lundblad SWE/TIFA – Jasmin Nilsson SWE/Höllviken 12-5

Bästa Boxare

Ungdom Dam: Agnes Alexiusson, SWE/Värnamo

Prisutdelare: Lotta Briem, Projektledare Skåneidrotten

Junior Dam: Ida Lundblad, SWE/TIFA

Prisutdelare: Eva Eliasson, Vice Ordf Skåneidrotten

Ungdom Herr: Dzimitri Asenau, Vitryssland

Prisutdelare: Patrick Wheeler, Ordf Svenska Boxningsförbundet