Svenska Boxningsförbundet har instiftat priset årets ledare som varje År ska ges till ledare men inte tränare. (SBI står för priset till tränare.) Under styrelsemötet den 8 september utsägs Kennerth Wiberg till 2010/2011 Års ledare, stort grattis!

Som så många andra boxningsledare har Kennerth själv en gång varit aktiv. Första matchen gick han 1964, karriären tog genast skjuts med vinst i Ungdoms-SM, Junior-SM och 1965 också Senior-SM. Det fortsatte så, 1966 togs ytterligare ett SM-guld och 1967 togs den nordiska skalpen. Efter SM-guldet 1968 gjorde Kennerth ett längre uppehåll. Comebacken var av spektakulärt slag, efter ett vad med Sten F Berglund 1975, om att han skulle kunna ta SM-guld efter bara två månaders boxningsträning, gjorde han också så! Stene blev så begeistrad att han släpade med Kennerth till EM i Katowice (Polen) där första motståndet var Mircea Åžimon som Året efter tog OS-silver. Matchen blev intensiv men kort, Stene kastade in handuken och besparade Kennerth några ytterligare smällar, givetvis till Kennerth stora vrede och förtret.

Den efterföljande tränarkarriären gick hand i hand med att sonen började träna boxning, först hos Hisingens BK och sedan Redbergslids BK (RBK). Kennerth fungerade som tränare hos RBK under första delen 80-talet. 1986 gick han till Angered BC och var där både tränare och ordförande under ett femtontal År. Tillsammans med Tommy Andersson, Jackson Bogere och Yunus Sebbie fostrade han supertalangerna Vesa Kuosko, John H Larbi, Tarik Charafi och Patrick Bogere. Sistnämnda två boxare följde sedan med honom tillbaka till RBK där han stannade till 2004 då han tillsammans med bl.a. Stig Faltin drog igång klubben IF Göteborgs Team Box.

Tränarrollen har successivt lämnats över till andra, förutom tränarinsatser från Stig, Patrick och Tarik har tränare utifrån anlitats för att skåta plattor och stoppur. Att vara ledare Är längt ifrån att bara hålla träningar, det Är mycket som ska klaffa och med goda initiativ för samhälleligt ansvar har ett stort antal utvecklingsprojekt också genomförts under Kennerths ledning.

Kennerth har genom sitt gedigna intresse för de sociala aspekterna av vår idrott kommit i kontakt med ett flertal kommunrepresentanter och stiftelsefäreträdare. Utvecklingsprojekten har blivit många och uppskattade. Det har bl.a. handlat om projekt via Allmänna arvsfonden, Folksam, EU, Göteborgs- och Mölndals kommun, Idrottslyftet och kanske framförallt SISU som han så ofta förespråkar vidgat samarbete med. Den kompetens och de resurser SISU besitter tycker Kennerth att fler föreningar borde få upp Ögonen för, här finns verkligen mycket att hämta!

Kennerth har inte varit rädd för att säga sin mening om en kommun eller samhällsinstans inte har tagit sitt ansvar, ofta har han därefter tagit Ärendet i egna händer och visat vägen.

Samhället Är inte alltid snällt, speciellt inte mot invandrare. Ibland har diskussionerna varit tuffa, men idag Är vi uppskattade av bl.a. Göteborgs kommun som tycker att vi går en otrolig nytta.

Senast i raden av samhällsutvecklingen projekt som Kennerth stod bakom var ett tränings- och integrationsläger i Vaggeryd den 10-14 augusti. (Läs tidigare rapport från lägret genom att klicka här.) En av de medverkande under lägret (Ali Rezai) medverkar för Övrigt i UR:s nya programserie om Ensamkommande flyktingbarn. Serien har premiär måndagen den 3 oktober klockan 22.00 pÃ¥ SVT1. Den 24 oktober klockan 22.30 Ägnas Även en hel timme i Kunskapskanalen Ät att diskutera hur Sverige klarar av att ta hand om de ensamkommande som kommer till värt land.

Det arbete Kennerth Wiberg gör kommer inte bara vår idrott till gagn, hela värt samhälle skulle må bättre om fler brydde sig lika mycket som Kennerth.


Kennerth Wiberg utanför Estraden i Gävle 2011. Foto Håkan Stigzelius.