Svensk boxnings stora affischnamn Anna Laurell avslutar sin aktiva karriär på topp och utses till Årets Boxare för 2011-2012. Anthony Yigit får priset som årets herrboxare.

Anna tog brons på VM i Kina och tog sig till kvartsfinal på OS i London där hon föll mot slutsegraren Clarissa Shields från USA.

Anna lägger nu handskarna på hyllan som Sveriges mest meriterade amatörboxare där två VM-guld och tre EM-guld väger tyngst.

Jag har haft förmånen att ha Anna i landslaget som både förbundskapten och sportchef sedan det första VM-guldet i Scranton 2001. Förutom att vara en väldigt duktig boxare är hon en fantastisk människa. Tack Anna för din tid i landslaget, för dina medaljer och ditt sätt att vara en förebild för andra, du har varit och är en stolthet för svensk boxning.

Årets Herrboxare: Anthony Yigit, Skarpnäcks BK

Anthony kvalificerade sig till OS som första svensk på VM i Azerbaijan efter kraftfull boxning. Han tog klara segrar och blev utsedd till bästa boxare på SM, NM och landskampen mot England. Han tog ett imponerande silver i den stentuffa Cordova Cardinturneringen i Havanna.

Efter vinst i den första omgången på OS var han ytterst nära att ta hem segern mot ukrainas VM-tvåa efter en heroisk insats som gav eko långt utanför boxningskretsar.

Årets herrjunior: Hampus Henriksson, Göteborg Box Team
Hampus genomför en mycket imponerande satsning. Under säsongen tog han guld på både JSM och JNM. Han ställde upp på senior SM och tog ett imponerande guld även där. Hampus är med i Team Rio satsningen mot OS 2016.

Årets damjunior: Patricia Berghult, Höllvikens BK
Patricia tillhör redan världstoppen som senior. Det visade hon på seniorernas VM i Kina med en fin plats i kvartsfinalerna. Hon tog även ett meriterande guld på JEM i Ryssland. Patricia är med i Team Rio satsningen mot OS 2016.

Årets ungdom herr: Oliver Flodin, Vaggeryds BK
Oliver är en hårt satsande talang som vann USM och deltog på sitt andra UEM i Bulgarien. Inga medaljer ännu men en seriös satsning som lovar gott inför framtiden. Oliver är med i Team Rio satsningen mot OS 2016.

Årets ungdom dam: Agnes Alexiusson, Värnamo BK
Agnes är en stjärna i den internationella ungdomsboxningen. Hon har både UVM-guld och UEM-guld på meritlistan. Agnes har tuff konkurrens från Ida Lundblad från TIFA BC med samma meriter som fick utmärkelsen förra året. Agnes är med i Team Rio satsningen mot OS 2016.

(Årets ungdomar utses av undertecknad som även erhåller Sten-Erik Feinsteins stipendium på 1 500 kr. Stipendiet delas ut även nästkommande år under förutsättning att man fortfarande boxas).

Förra årets pristagare kan ses här.

 

/Erik Bredler, sportchef