Nu när AIBA startar upp sin APB-satsning (AIBA Pro Boxing) vill man försäkra sig om att tränarna fått utbildning i det som utmärker proffsboxningen jämfört med den olympiska boxningen (längre matcher, större risker för skador, proffslindning, mer individanpassat träningsupplägg, mm). Totalt var det fyra kurser som hölls i Kuba, Kazakstan och Italien (Assisi och Sicilien). Förutom tränarkurser hölls det även kurser för domare, tävlingsledare, tävlingsfunktionärer och läkare.
I Assisi deltog 57 tränare från 17 europeiska nationer och det var många som höll hög klass. John Dovi (Frankrike), Torsten Schmitz (Tyskland), Francisc Vastag (Rumänien), och Francesco Damiani (Italien), var några av de mer kända namnen.
Kursen hölls av AIBA:s Coaches Commission Chairman Adam Kusior (Polen), förre svenske mästaren och OS-boxare för Argentina, Fabricio Nieva (tillika min storebror) och argentinas fystränare Fabian Escalada.
Vi gick igenom de nya APB, WSB och AOB-reglerna men kursen inriktades främst mot APB. Fokus låg på individualiseringen av träning för en proffsboxare jämfört med grupptänket man ofta har inom landslagen i AOB-boxningen. Sekonderingen innebär ett mycket större fokus på att se till att boxaren kommer i gott skick till nästa rond. Betydelsen av att cutmannen vet sitt jobb poängterades. Det räcker inte med att vifta med handduken och ge vatten i rondpausen i matcher utan huvudskydd. Tom de taktiska råden kommer i andra hand när ett allvarligt cut uppstår. Detta är något vi svenska tränare behöver träna på och förbereda oss för. Hur man hanterar ett cut och att sekonden är förberedd med adrenalin, kompresser, bomullspinnar, vaselin, mm. Det är också viktigt att hjälpsekonderna vet vilken roll de har.
Vi fick träna på detta under sparring och vi skulle byta roller i varje rondpaus mellan huvudcoach, cutman och assisterande (som inte får gå upp i ringen men som kan slänga in pallen och skölja tandskydd nedifrån och därmed avlasta de andra sekonderna).
Fyra st utvärderingar skulle klaras av för att få godkänt (minst 85 poäng av 100 totalt). De praktiska proven var sekonderingen och en 10 minuter lång presentation för det strategiska arbetet och det teknisk-taktiska upplägget för en APB-match. Mitt prov blev att förbereda en boxare för en 12 ronders APB-match mot en tempoboxare.
Fabricio Nieva går igenom den teknisk-taktiska utvärderingen
Fd världsmästarna Gianfranco Rosi och Francesco Damiani visar ett tekniskt-taktiskt upplägg
De teoretiska utvärderingarna bestod av en inlämningsuppgift som var en träningsplanering för en 12 ronders APB-match och ett skriftligt prov med 100 frågor.
Förutom utvärderingarna hade vi också två grupparbeten som vi skulle redovisa. Jag hamnade i en grupp med två fransmän, en spanjor (dubble OS-medaljören Rafael Lozano) och två österrikare. Det blev en del roliga och givande diskussioner när vi skulle enas om vad vi skulle presentera. Första presentationen var allmän och grenspecifik styrketräning och den andra var ett taktiskt upplägg för en 12 ronders APB-match mot en högerboxare som vi skulle tilldela två styrkor och två svagheter.
De nya AIBA-reglerna gicks igenom grundligt. Internationellt får herrjuniorer numera boxa i seniorklass om de fyllt 18 år. From 2017 är man senior när man fyllt 18. Juniorer kommer att vara 16-17 år (födelsedatum räknas). Annars är den största nyheten att damerna gör debut i WSB from säsongen 2015/2016 i viktklasserna 51 och 60 kg. WSB kommer också att vara OS-kvalificerande för damerna.
Luiz Boselli gick igenom AIBA:s nya regler
Cavilon Cream ska strykas på två gånger inför varje match
Fabian Escalada visar en proffsig träningslindning för att minska antalet handskador
Förutom undertecknad gick även Sam Rukundo, Morgongåva BK (och fd Ugandisk landslagstränare) kursen på Sicilien. Det var lite synd att inte fler svenska tränare fick chansen denna gången (vi hade anmält nio st) då man automatiskt får 3 AIBA-stjärnor om man klarar kursen. Det pratades om att fler kurser skulle hållas under 2015 då intresset visade sig vara väldigt stort.
/Santiago Nieva, Rikstränare