AIBA höll en extra kongress i samband med VM i Azerbaijan. PÃ¥ den sportsliga sidan planeras en hel del spännande förändringar.

Närvarande från Sverige var ordförande Patrick Wheeler och sportchef Erik Bredler. Nedan kommer en rapport från kongressen.

AIBA:s ordförande Dr Ching-Kuo Wu inledde den extra kongressen och hälsade deltagarna välkomna. Han underströk det vikiga med mötet för boxningen fortsatta utveckling. Azerbaijans ordförande Önskade deltagarna lycka till på kongressen och efterföljande världsmästerskap.

Den första timmen Ägnades Åt anklagelserna riktade mot AIBA och WSB angående korruption. BBC har i ett reportage anklagat AIBA för att en WSB-finansiär från Azerbaijan skulle få OS-medaljer i motperstation. AIBA:s executive director Ho Kim redogjorde hur arbetet med finansieringen av WSB gått till och dess svårigheter. Anklagelserna dementerades kraftfullt och att man arbetar med täta skott mellan AIBA och WSB. AIBA har tillsatt en komission för att utreda anklagelserna. De Nationella förbunden fick uttala sig i frågan där bland annat USA och Ungerns ordförande uttryckte sitt stöd till sittande AIBA ledning och dess arbete.

Efter genomgång av närvarande förbund presenterade Wu AIBA:s order of meritâ. En utmärkelse får uppskattning för lång och trogen tjänst. Utmärkelsen delades ut till Emil Jetchev, Bulgarien, Herbert Embuldeniya, Sri Lanka och Sakchye Tapsuwan från Thailand. Utmärkelsen gick Även postumt till den bortgångne Dr. Johannes Vilonel från Sydafrika som hedrades med en tyst minut.

Ho Kim presenterade rapporten från den första säsongen av Worlds Series of Boxing. Rapporten innehåll utformning regler och resultat från den första säsongen samt utformning av lagens sammansättning publik och medias uppföljning av serien. Rapporten innehåll Även statistik över deltagande domare, funktionärer och medicinska aspekter. En del av syftet med satsningen Är att Åka intresset för boxningssporten hos publik, sponsorer och media. 219 boxare från 49 nationer har deltagit i WSB den första säsongen.

Två nya lag presenterades inför kommande säsong, Leipzig Leopards från Tyskland och TransStadia från Indien. För säsongen 2011/2012 kommer det att vara två serier med vardera sex lag som möts i ett slutspel med kvart, semi och final. Wu tackade sponsorer och finansiärer för deras investeringar i WSB. Se programmet för kommande WSB-säsong här.

Kongressen godkände rapporten.

Ho Kim presenterade rapporten Boxing 16, som strävar till att kunna ha med professionella boxare på OS i Rio 2016. Den stora nyheten Är att AIBA kommer att lansera professionell boxning och börja konkurrera med Övriga proffsorganisationer. APB, AIBA Proffessional Boxing, Är ett koncept där Även den professionella boxningen ska ingå i AIBA med start 2013. Projektet Boxing 16 har som målsättning att ha kvar nuvarande amatörer som proffs och att de Även ska kunna ha möjligheten delta på OS i Rio 2016. Rapporten kan läsas här

I rapporten beskrivs tre olika nivåer:

  • AIBA Amateur Olympic Boxing (AOB)
  • World Series of Boxing (WSB)
  • AIBA Professional Boxing (APB)

De största förändringarna gäller herrseniorer där huvudskydden avskaffas och de handskar som används inom WSB ska användas av alla kategorier. För damer, juniorer och ungdomar kommer huvudskydd och nuvarande handskar fortsättningsvis att användas. Tävlingslinne kommer endast användas av AOB.

För samtliga kategorier kommer 10-9 systemet att användas vilket medför att det datoriserade systemet kommer att försvinna.

APB kommer att ha en Åldersgräns på 19-40 Är men för att delta i OS kommer fortfarande 19-34 Är att gälla. Rapporten redogjorde hur kvalificering till ska gå till och hur ska organisationen med både amatör och professionell boxning se ut i de nationella förbunden.

När det gäller damerna och APB och WSB sa Wu att damboxningen ska utvärderas efter OS i London 2012 och att man kommer att fortsätta att stödja utvecklingen av damernas boxning.

Kongressen godkände rapporten.

Ho Kim hade en genomgång för godkännande av nyligen gjorda Ändringar av AIBA:s stadgar, främst gällande WSB och APB samt CAS (Court of Arbitration for Sport). Kongressen godkände Ändringarna.

Ho Kim redogjorde och informerade angående suspensionerna av Rumäniens boxningsförbund och Thailands boxningsförbund. Kongressen godkände disciplinkommitténs beslut.

Matthew Archibald, Boxing manager för den olympiska boxningsturneringen gjorde en presentation av kommande OS och hur arbetet med att planera för boxningen gått till. Samtliga biljetter till boxningarna Är slutsålda.

Wu avslutade mötet och tackade deltagande nationer för visat städ och understråk vikten av fair play inför stundande VM.

 

/Erik Bredler, sportchef