I samband med VM i Baku kallade AIBA till ”world congress for coaches”. Det var första gången som man höll en kongress riktade till coacher.

Kongressen var mycket välbesökt och från Sverige deltog förbundstränare Majid Jelili och Santiago Nieva samt sportchef Erik Bredler. Nedan kommer rapporten från kongressen.

AIBA:s ordförande Dr Ching-Kuo Wu och AIBA:s executive director Ho Kim öppnade mötet och betonade vikten av coachens roll. Wu pratade om förändringar inom boxningen och nya krav på utbildningen av coacher.

Ordförande i AIBA coaches commission Adam Kusior presenterade AIBA coaches manual som Är ett utbildningsmaterial som AIBA har arbetat fram. Dokumentet berörde bland annat coachens roll, träningsplanerna och träningsmetoder från nybörjare till elitboxare på högsta Nivå. Manualen tog Även upp skador och skadeförebyggande träning, doping, fysisk och mental förberedelse inför tävling och arbetssätt och stilar av boxningen från Ryssland, Kuba och USA.

Det var ett bra och väl genomarbetat material som presenterades. Vi kan samtidigt vara stolta över vårt eget utbildningsmaterial som uppdaterats och ligger långt framme.

Ordföranden i AIBA:s technical & rules comission Franco Falcinelli presenterade hur AIBA:s nya poängsystem fungerar och hur arbetet gått till att ta fram det. Under de två första tävlingsdagarna på VM här i Baku har bedömningen och poängen fungerat mycket bra.

Falcinelli presenterade Även en ny regel som ska börja gälla omgående. Ringdomaren ska inte kunna säga till sekonder som pratar eller skriker till sin boxare. Detta ska i fortsättningen skötas av tävlingsjuryn. Anledningen Är att domaren ska kunna ha full fokus på det som sker inne i ringen. Det ska vara tillåtet för sekonder att prata till sina boxare under ronderna, dock inte skrika, gestikulera eller på annat sätt störa matchen.

AIBA:s antidopingansvarige höll ett mycket intressant föredrag om WADA:s regelverk och hur elitidrottare ska sköta sina vistelserapporteringar. En stor del av föredraget Ägnades Åt att känna igen symtom på doping och vilka personer och personligheter som kan vara i riskzonen för att dopa sig.

Ho Kim presenterade rapporten Boxing 16 som Även drogs på AIBA:s extra kongress, läs mer om förändringarna som Är på gång inom AIBA och boxningen här.

Kongressen avslutades av VM-turneringens tekniske delegat från Brasilien, Luiz Boselli, som alltid gör ett proffsigt arbete.

 

/Erik Bredler, sportchef